Βουλή: Κυρώθηκε η ΠΝΠ για παράταση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα 5 νησιά

Κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με αφορμή την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα 5 νησιά που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την προσφυγική κρίση.

«Αποτέλεσε διαπραγματευτική επιτυχία της Κυβέρνησής μας το ότι καταφέραμε να άρουμε ένα βάρος που είχε επιβληθεί στα νησιά εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση. Αποτέλεσε ένα μέτρο που στήριξε τους νησιώτες το περασμένο καλοκαίρι, στήριξε τον τουρισμό, την οικονομική και κοινωνική ζωή», ανέφερε για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και πρόσθεσε ότι «με αυτή την έννοια αποτέλεσε εθνική επιτυχία».

«Κυρώνουμε την πράξη που αφορά την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αυτά. Τα πέντε νησιά αυτά είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος και η Κως. Η παράταση αυτή έγινε για να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες και οι κάτοικοι των νησιών αυτών που φέρουν το μεγάλο βάρος της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης της ελληνικής Κυβέρνησης με τους θεσμούς», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

«Ήταν πάντοτε αίτημα των δανειστών να αυξηθεί ο ΦΠΑ και να πάει στα κανονικά επίπεδα και σε αυτά τα νησιά, αλλά ήταν «κόκκινη γραμμή» από την κυβέρνηση του Αντώνη του Σαμαρά. Αυτό, λοιπόν, δεν είχε γίνει πράξη και δεν υπήρχε στο email Χαρδούβελη, όπως κακώς είπατε, όπως λάθος πληροφορηθήκατε. Δύο φορές το αρνηθήκαμε αυτό, βάλαμε βέτο και δεν προχώρησε η διαδικασία αυτή. Το κάνατε εσείς», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί την τροπολογία της ΝΔ για παράταση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά έως το τέλος του 2019.

Αναφερόμενη στην ΠΝΠ για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου μέχρι τον Δεκέμβριο, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να εμφανίζεται ως οικονομικό αντιστάθμισμα για το προσφυγικό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ταυτίζεται με την αποδοχή των επικίνδυνων αντιδραστικών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμο χώρο διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών καταπατώντας τα δικαιώματά τους».

«Ο μειωμένος συντελεστής σε όλα τα νησιά ήταν δίκαιο αίτημα και όταν επιτεύχθηκε, δεν υπήρχε προσφυγικό. Είναι μέτρο μείωσης των συνεπειών του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών. Σήμερα στα νησιά που έχει καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής η ακρίβεια έχει φουντώσει συγκριτικά ακόμα και με αυτή της ηπειρωτικής Ελλάδας, πάνω από 15% με 20%», υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ καλώντας την κυβέρνηση να δεχθεί την τροπολογία του ΚΚΕ για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

«Όταν μιλάμε για ΦΠΑ, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το πώς νομοθετήσατε εσείς, πώς νομοθετούμε εμείς», ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης και παρατήρησε πως οι προηγούμενοι κυβερνώντες είναι εκείνοι που έφτασαν το ΦΠΑ στο 23% και το ανεβοκατέβαζαν σαν ασανσέρ.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να αποδεχτούμε ότι ένα πρόσκαιρο μέτρο, όπως αυτό, προφανώς ανακουφίζει σχετικά τα νησιά αυτά που δέχονται μεγάλες επιβαρύνσεις, προφανώς όμως δεν λύνει το ζήτημα», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και υπογράμμισε ότι απαιτείται ολοκληρωμένη πολιτική για τα νησιά με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να άρουν τις ανισότητες σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.