ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ| Τα Χιώτικα Α’ του Γεώργη Διλμπόη

Τα Χιώτικα … Α’, ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου που προστέθηκε πρόσφατα στην πλουσιότατη εργογραφία του συγγραφέα Γεώργη Διλμπόη του θεολόγου καθηγητή που από την μακρόχρονη παραμονή και δράση του στο χώρο της λογοτεχνίας το μόνο σίγουρο -που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει- είναι η διαχρονικότητα του.

Συγγραφέας ο Γ. Διλμπόης γεννημένος στην δεκαετία του ’30 με λόγο άμεσο, γλώσσα απλή δίνει με τα γραπτά του το στίγμα της εποχής που αναφέρεται , την καθημερινή διάσταση της ζωής.

Τα κακώς κείμενα της κοινωνίας-διαχρονικά- καθώς και χαρακτηριστικές μορφές και τάξεις ανθρώπων αποτυπώνονται σαφώς και ευκρινώς στα 18 κείμενα του βιβλίου , βιβλίου με έντονο το γνωστό χιουμοριστικό πνεύμα του συγγραφέα που σχολιάζει καυτηριάζει και σατιρίζει ευθέως πρόσωπα και καταστάσεις των διηγημάτων του.

18 λοιπόν τα διηγήματα, εδώ κάνω μια μικρή παρένθεση για να παρατηρήσω ότι αρκετά διηγήματα του βιβλίου θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε και χρονογραφήματα, διηγήματα-ιστορίες σύγχρονες ή παλιότερες όλες μα όλες Χιώτικες.

Τα Χιώτικα.. Α’ και μέσα από τα αξιόλογα συνοπτικά διηγήματα του, το βιβλίο σε ταξιδεύει στο χρόνο και στο χώρο.. μα πάντα Χίος…

Μεγάλη η ικανότητα του Γ. Διλμπόη στην συγγραφή διηγήματος, κάτι που δεν χρειάζεται να το επισημάνω εγώ εφόσον οι περισσότεροι είστε αναγνώστες  και θαυμαστές του , πολλοί δε υπήρξατε και μαθητές του στην διάρκεια της εκπαιδευτικής του καριέρας στο νησί μας, τη Χίο.

Καλοτυπωμένη και καλαίσθητη η έκδοση της Άλφα πι : Τα Χιώτικα… Α’ του Γ. Διλμπόη , έκδοση αφιερωμένη από τον συγγραφέα σε έναν φίλο του και ταυτόχρονα επιφανή Χίο τον Βαγγέλη Ρουφάκη τον οποίον στην αφιέρωση του ο συγγραφέας αποκαλεί ακάματο , βέρο Δαφνούση.

       Ώ Κύριε, έναν ποιητή. Χωρίς τον

ποιητή ανύπαρκτοι τόποι και χρόνοι.

Ο ποιητής έχει τα μάτια. Υψώνεται

προφητικά και δείχνει. Με κίνδυνο να

λιώσει, να διαλυθεί, δείχνει τον αίτιο.

      Έναν ποιητή να καθορά, να μη

φοβάται, Κύριε. Ο κάθε τόπος να ’χει.

κι ας μην του δίνουνε τιμή κι αξία.

      Έναν ποιητή….

Ίσως και μόνο γι αυτούς τους στίχους γραμμένους από τον συγγραφέα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του… αξίζει τον κόπο η αγορά του βιβλίου. Είναι στίχοι κραυγή-διαμαρτυρία- ελπίδα-απελπισία-αγωνία. ΚΡΑΥΓΗ αποτύπωση του… σημερινού τίποτα….

Με την ευγενική άδεια του gentleman συγγραφέα στη στήλη του site ‘ Το διήγημα του Σαββάτου’ από το Σάββατο 13 του μήνα φιλοξενείται ένα μικρό ‘διαμάντι’ από το βιβλίο, το κείμενο-χρονογράφημα ή σχολιασμός –όπως θέλετε πείτε το- με τίτλο Γερμανικά Καμώματα.

 Βιβλίο: Τα Χιώτικα Α’

          Του Γεώργη Διλμπόη

Αύγουστος 2018/ εκδόσεις Άλφα πι/Ροδοκανάκη 7 ,Χίος.

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.