Αύξηση «φωτιά» στη τιμή της βενζίνης

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές των υγρών καυσίμων με την αμόλυβδη βενζίνη να κάνει την εμφάνισή της σε υψηλά επίπεδα.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια σταθερή ανατιμητική τάση, η οποία έχει οδηγήσει την τιμή της αμόλυβδης των 95 οκτανίων σε σχεδόν 1,64 ευρώ ανά λίτρο.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στις 21 Απριλίου στο 1,637 ευρώ ανά λίτρο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διαθέτει την τρίτη υψηλότερη τιμή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Ολλανδία και τη Δανία.

Η προχθεσινή πανελλαδική μέση τιμή είναι σαφώς αρκετά υψηλότερη από την αντίστοιχη της 1/1/2019, η οποία είχε διαμορφωθεί στο 1,483 ευρώ ανά λίτρο.

Δηλαδή από την αρχή του χρόνου καταγράφεται αύξηση 15,4 λεπτών ανά λίτρο. Βέβαια, τότε οι τιμές είχαν διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα των διεθνών τιμών που είχαν υποχωρήσει εκείνη την περίοδο, καθώς στα μέσα Οκτωβρίου η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν υψηλότερη και από την προχθεσινή. Ειδικότερα είχε φτάσει στις 12/10/2018 στο 1,669 ευρώ ανά λίτρο, για να υποχωρήσει, όπως προαναφέρθηκε, στη συνέχεια.

5 ευρώ ακριβότερο φέτος το ταξίδι για τους εκδρομείς του Πάσχα

Πόσο όμως μας κόστισε πέρυσι η εκδρομή του Πάσχα και πόσο ακριβότερη θα είναι φέτος;

Για έναν κάτοχο ΙΧ που καίει αμόλυβδη βενζίνη με κατανάλωση 7,5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα και μια εκδρομή 300 χιλιομέτρων, θα απαιτηθούν περίπου 45 λίτρα μετ᾽ επιστροφής.

Πέρυσι στις αρχές Απριλίου όταν είχαμε Πάσχα, η τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,554 ευρώ το λίτρο δηλαδή περίπου 8 σεντς φθηνότερα. Για το συγκεκριμένο ταξίδι το κόστος καύσιμου είναι 73,62 ευρώ φέτος όταν πέρυσι ήταν κάτω από τα 70 ευρώ, ενώ με τιμές Ιανουαρίου θα κόστιζε 66 ευρώ. Από τα 70 ευρώ της τρέχουσας τιμής, τα 46,52 ευρώ είναι φόροι και τέλη που πάνε στα ταμεία του κράτους.

Αντίστοιχα για έναν κάτοχο ΙΧ που καίει πετρέλαιο κίνησης, η τιμή πέρυσι ήταν 1,324 ευρώ το λίτρο δηλαδή 7,8 σεντς φθηνότερα. Για το ίδιο ταξίδι το κόστος καύσιμου είναι 63,09 ευρώ φέτος, όταν πέρυσι ήταν 59,5 ευρώ. Στο ντίζελ που η φορολογία είναι λίγο μικρότερη (49,54% της τιμής) από τα 63 ευρώ που πληρώνουμε τα 31,25 ευρώ καταλήγουν στα ταμεία του κράτους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.