Αφιέρωμα|| Τσάρλι Τσάπλιν – 130 χρόνια από τη γέννηση του

Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που διάβασα το My life in Μovies –η Ζωή μου σε ταινίες- του Άγγλου ηθοποιού Charles Spenser Chaplin(Λονδίνο 16 Απριλίου 1889-Ελβετία 25 Δεκεμβρίου 1977) και ακόμα … περισσότερα από τότε που τον πρωτοείδα σε ταινία του.
Και, ήταν το film The Kid- Χαμίνι στα μέσα του ’70.

Χαμίνι και Tramp-Αλήτης, δυο κλασσικές ταινίες του Τσάπλιν γνωστός στην χώρα μας και με το προσωνύμιο Σαρλό, με το μπαστουνάκι του από μπαμπού, το μουστάκι, το χαρακτηριστικό βάδισμα του, ο κλασσικός αγαπημένος αλητάκος…

Σαφώς πολλά παιδιά θα πάρουν σαν δώρο Χριστουγέννων ταινίες του Charles- Σαρλo. Χριστούγεννα 25 Δεκέμβρη του 1977 ήταν και η ημέρα που έφυγε η πιο αγαπημένη κινηματογραφική φιγούρα μικρών και μεγάλων. Χριστούγεννα που τουλάχιστον εκείνος σαν παιδί καθόλου δεν τα χάρηκε μεγαλώνοντας φτωχός, στους δρόμους του Λονδίνου ή στο ορφανοτροφείο μετά το θάνατο του αλκοολικού ηθοποιού πατέρα του ή δουλεύοντας , μια και δούλευε στις θεατρικές σκηνές μαζί με τον αδελφό του Σίντνει από 5 χρονών.

Οι κριτικοί θεωρούν σαν καλύτερη ταινία του το film The Great Dictator- o μεγάλος Δικτάτορας , προσωπικά αγαπώ ιδιαίτερα το Modern Times-Μοντέρνοι Καιροί/1936. Εδώ ο Charles ή Τσάρλι ή Σαρλο –για όσους δεν έχουν δει το film-, είναι ένας εργάτης που η μονοτονία της δουλειάς του τον οδηγεί στην τρέλα.  Στην ….τρέλα και σε ειδική κλινική είχε καταλήξει και η αλκοολική επίσης ηθοποιός μητέρα του μικρού  Τσάρλι μετά το θάνατο του πατέρα του. Ορφάνια, φτώχεια, δυστυχία τα παιδικά χρόνια του

Αμερική όπου μετανάστευσε – πλούτος-επιτυχία- ηθοποιός- σεναριογράφος-σκηνοθέτης-μουσικός-παραγωγός οι ιδιότητες του Τσάρλι Τσάπλιν – Oscar το 1973- παγκόσμια φήμη και δόξα, ο Sir Charles Spenser Chaplin καθιερώθηκε σαν μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα.

Η πιο αγαπημένη φιγούρα ο Τσάρλι για τους Αγγλόφωνους και Σαρλό για τους υπόλοιπους συμπλήρωσε ήδη 42 χρόνια… απουσίας.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε πολύ ταραχώδη προσωπική ζωή με τρείς γάμους με ανήλικες κοπέλες και αντίστοιχα επεισοδιακά διαζύγια αλλά τελικά βρήκε την ευτυχία το 1943 στο γάμο με την 17χρονη κόρη του συγγραφέα Ευγένιου Ο’Νιλ Ούνα όταν η κοπέλα ήταν μόλις 17 χρονών και έμειναν μαζί μέχρι το θάνατο του το 1977. Απέκτησε συνολικά 11 παιδιά, 3 από τους προηγούμενους γάμους και τα 8 με την Ούνα.

Τα πολιτικά του φρονήματα του προξένησαν πολλά προβλήματα , εφόσον έκανε γνωστές τις φιλοσοβιετικές του απόψεις και την εχθρότητα του στον καπιταλισμό. Είχε δε αρνηθεί να υποστηρίξει τις Η.Π.Α κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλα αυτά την περίοδο του Ψυχρού πολέμου και της Μαύρης Λίστας θα το ρίξουν σε δυσμένεια λόγω των πολιτικών του φρονημάτων και ενώ 1952- ταξίδευε προς το Λονδίνο , έμαθε την απόφαση του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης να άρει τη βίζα του και επομένως το δικαίωμα επιστροφής. Αυτό έφερε την εγκατάσταση του ζευγαριού στην Ελβετία, την απομάκρυνση του Τσάπλιν από το κινηματογραφικό Χόλυγουντ  και τελικά το θάνατο του από μαρασμό και εγκεφαλική αιμορραγία τα Χριστούγεννα του ’77 στην Ελβετία όπου και επεξεργαζόταν μουσικές για τις ταινίες του.

Στις ΗΠΑ που τις θεωρούσε δεύτερη πατρίδα του επανήλθε μόνο για την παραλαβή του βραβείου OSCAR τo 1973.

Στην Ευρώπη γύρισε 2 ταινίες, το Ένας βασιλιάς στη Νέα Υόρκη/1957 και το η Κόμισσα του Χονγκ Κονγκ/1967 με τη Σοφία Λόρεν και τον Μάρλον Μπράντο.

Άλλα αγαπημένα films του Τσάρλι Τσάπλιν: Shoulder Arms-o Σαρλό Στρατιώτης,  City Lights/1931-τα φώτα της πόλης και The Pigrim- ο προσκυνητής, film όπου μέσα από την προσπάθεια του ήρωα-δραπέτη να ενταχθεί στην κοινωνία αναδεικνύονται έντονα οι κοινωνικές προκαταλήψεις και η υποκρισία της εποχής.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν (ένας από τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών-Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου-),σκηνοθέτης, ηθοποιός, σεναριογράφος, παραγωγός ταινιών και συνθέτης απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις το τιμητικό Όσκαρ του 1972 και τη διάκριση Ιππότης Ταξιάρχης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1975 από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ετρευνήτρια

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.