Από σήμερα η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Την επίσημη έναρξη της αυστηρής και πλήρους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου θα κηρύξει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Περιέχει αυστηρές διατάξεις για όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, αλλά και για τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, στους οποίους συγκεντρώνονται παιδιά, όπως γήπεδα, παιδικές χαρές και ίντερνετ καφέ.

Όσοι καπνίζουν σε χώρους που απαγορεύεται, το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Το ποσό διπλασιάζεται, εάν είναι παρόντες και ανήλικοι. Τσουχτερά τα πρόστιμα και για τους υπεύθυνους των καταστημάτων, αφού φτάνουν και τις 10.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα ο υπεύθυνος καταστήματος κάτω των 100 τ.μ. καλείται να πληρώσει, εάν παραβιαστεί ο νόμος, πρόστιμα που ξεκινούν από 500 ευρώ την πρώτη φορά, 1.000 ευρώ τη δεύτερη φορά, 2.000 ευρώ την τρίτη φορά, 4.000 ευρώ την τέταρτη φορά με αναστολή λειτουργίας 10 μέρες και 8.000 ευρώ την πέμπτη φορά και οριστική αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος.

Πιο αυστηρά τα πρόστιμα για τους υπεύθυνους καταστημάτων άνω των 100 τ.μ. Ξεκινούν από 2.000 και φτάνουν έως και τις 10.000 ευρώ καθώς και οριστική αναστολή της λειτουργίας. Αντίστοιχα και για τους χώρους άνω των 300 τ.μ. που τα πρόστιμα κυμαίνονται από 6.000 ευρώ και φτάνουν έως τις 10.000 ευρώ και οριστική αναστολή της λειτουργίας. Αντίστοιχα πρόστιμα θα πληρώνουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους κλειστούς σταθμούς.

Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί ο αριθμός 1142 για επώνυμες καταγγελίες. Τους ελέγχους θα κάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.