Αποτρόπαια η κατάσταση στη Μόρια

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Κούμι Ναϊντού. Μαζί με τον διευθυντή του Ελληνικού τμήματος της οργάνωσης Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Eίχε επαφές με φορείς του νησιού και επισκέφθηκε δομές φιλοξενίας προσφύγων, μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούν στη Λέσβο και το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Πριν αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη για την Αθήνα, ο κ. Κούμι Ναϊντού μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ιδιαίτερα για τις εντυπώσεις του από τον καταυλισμό της Μόριας.

«Το πιο σπουδαίο που κάναμε σήμερα ήταν να πάμε στον καταυλισμό της Μόριας, που το βρήκαμε σοκαριστικό και αποτρόπαιο. Το γεγονός ότι βρίσκονται στον καταυλισμό πολύ περισσότερα άτομα από όσα μπορούν να στεγαστούν, σημαίνει ότι αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες δυσχέρειες. Ιδιαίτερα στην περιοχή όπου υπάρχουν κυρίως σκηνές εκτός του κυρίως καταυλισμού. Θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε ζούγκλα, οι δυσκολίες είναι πολύ μεγαλύτερες».

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας, «το γεγονός ότι περιμένουν τέσσερις ώρες για να πάρουν φαγητό αυτό σημαίνει δώδεκα ώρες την ημέρα, είναι από μόνο του ένα γεγονός ντροπιαστικό. Σήμερα εξήντα οικογένειες δεν πήραν φαγητό από ότι μας είπαν, γι” αυτό πηγαίνουν πολύ νωρίς. Μια γυναίκα από το Αφγανιστάν μας έλεγε σήμερα το πρωί ότι πήγε από τις τέσσερις το πρωί για να πάρει πρωινό γιατί φοβήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να έχει φαγητό γι” αυτήν και τα παιδιά της. Το βασικότερο πρόβλημα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι ότι δεν ξέρουν τι πρόκειται να τους συμβεί, δεν ξέρουν ποια είναι η προοπτική τους».

Όπως είπε ο κ. Ναϊντού, «Χαρακτηριστικό της κατάστασης γεγονός είναι για παράδειγμα ότι μπορεί πολλοί να μετακινήθηκαν και να έχουν πάει στην ενδοχώρα αλλά δεν τους είχε γίνει σαφές από πριν ότι θα έπρεπε στην ουσία να γυρίσουν πίσω στη Λέσβο για να κάνουν την τελική τους συνέντευξη για να γίνει αξιολόγηση για την αίτησή τους για άσυλο. Ο υποδιοικητής του καταυλισμού μας είπε ότι αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό γιατί στην ουσία δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ποιος θα πληρώσει το εισιτήριό τους να γυρίσουν πίσω στη Λέσβο και μετά να ξαναπάνε πίσω στον καταυλισμό της ενδοχώρας. Και ας το αντιμετωπίσουμε επιτέλους σοβαρά δεν είναι πυρηνική φυσική για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Αντί να προσπαθούμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα στο νησί ας προσπαθούμε να αυξήσουμε τη χωρητικότητα στην ενδοχώρα και με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να είναι και φτηνότερο από οικονομικής άποψης για το κράτος γιατί δεν θα σπαταλά πόρους να πηγαινοέρχονται αυτοί οι άνθρωποι».

Τέλος ο κ. Ναϊντού: «Για τους ανθρώπους που μένουν έξω από τα όρια του καταυλισμού η κατάσταση είναι εξαιρετικά προβληματική. Μένουν σε κακής ποιότητας σκηνές, εκτεθειμένοι στη βροχή. Είναι πολύ δύσκολο να μένουν μέσα σ” αυτές τις σκηνές ή να κυκλοφορούν γύρω από αυτές. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη. Δεν υπάρχει φωτισμός σε αυτό το μέρος και οι τουαλέτες δεν έχουν κλειδαριές.».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.