Αποστολάκης: Είμαστε προετοιμασμένοι για τουρκικές παραβιάσεις και στην ελληνική ΑΟΖ

Προετοιμασμένη για τουρκικές παραβιάσεις και στην ελληνική ΑΟΖ είναι η κυβέρνηση όπως αποκάλυψε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Υπάρχουν σχέδια για το πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο γεγονός αλλά ευχή είναι να μην χρειαστεί» είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Με τόσες παραβιάσεις που γίνονται κάθε μέρα, με τόση ανησυχία που υπάρχει στο Αιγαίο, και η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και ο Στρατός είναι σε μία διαρκή ετοιμότητα», δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο.

«Η όλη προσπάθεια είναι να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εδώ που είναι τώρα» είπε ο υπουργός  αναφορικά με το σενάριο οι Τούρκοι να προκαλέσουν και σε ελληνικό έδαφος, όπως το Καστελόριζο, και να μην περιοριστούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Θα προσπαθήσουμε να μην προκύψει κάτι τέτοιο. Αν φτάσει όμως σ’ αυτό το σημείο, θα κάνουμε ό,τι ενέργειες χρειάζονται για να μην γίνει. Είναι παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος και δεν πρέπει να το ανεχτούμε. Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για το πώς θα αντιδράσουμε, υπάρχει ετοιμότητα. Η ευχή είναι να μην φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Και η δική μου θέση αυτή ήταν στις ΗΠΑ, να γίνει ό,τι χρειάζεται, για να μην φτάσουμε εκεί. Γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα», εξήγησε.

Παρόλα αυτά εκτίμησε πως δεν είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο συμπληρώνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.

«Οι πιθανότητες να προκύψει ένα θερμό επεισόδιο υπάρχουν πάντα. Η άποψή μου είναι πως δεν είναι τόσο πιθανό, γιατί αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά και δεν θέλουν να προσθέσουν κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως είπε, «εμείς έχουμε φτιάξει αρκετά ισχυρές συμμαχίες, που έχουν αποδώσει».

Επιπρόσθετα σχετικά με τις ενέργειες που κάνει η Ελλάδα και η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις, ο ΥΕΘΑ είπε: «Έχουν γίνει ήδη πολλές ενέργειες μέχρι τώρα από τότε που ξεκίνησε το πρόβλημα με τις παράνομες γεωτρήσεις. Ήδη υπάρχει συντονισμός ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία και όλη αυτή η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλες χώρες προέκυψε από συντονισμένες ενέργειες. Σε πρώτη φάση ήταν αυτά που μπορούσαν να γίνουν. Αν δεν σταματήσει η Τουρκία θα πάμε σε περαιτέρω ενέργειες και αυτή θα είναι η προσπάθεια αυτή την στιγμή, όπως συνεννοήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις».

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως το ΚΥΣΕΑ, που έγινε χθες, δεν ήταν αναγκαίο, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε, μεταξύ άλλων, για να εκτιμηθούν κάποιες εξελίξεις που έχουν προκύψει στην ευρύτερη Νοτιανατολική Μεσόγειο, καθώς και για να γίνει συντονισμός με την Κύπρο για την αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων. Παράλληλα ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι μέσα από το ΚΥΣΕΑ που καλώς συνεκλήθη και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη συνέχεια στάλθηκε το μήνυμα στον ελληνικό λαό πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως η κατάσταση είναι ασφαλής.

«Είχε αρχίσει να διαχέεται στον Τύπο με fake news ότι υπάρχει μια ένταση, προετοιμασία για πόλεμο. Συν οι εξελίξεις, αλλά και το Συμβούλιο ΥΠΕΞ όπου βρίσκεται ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και το ότι έπρεπε να δοθεί ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Εγώ δεν έχω καμία ανησυχία» είπε.

Τέλος, ο κ. Αποστολάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές καθώς δεν αποδέχθηκε την σχετική πρόταση που του έγινε. Συγκεκριμένα είπε: «Ευχαριστώ πολύ τον πρωθυπουργό για την πρόταση και την τιμή που μου έκανε αλλά αποφάσισα πως πρέπει να είμαι συνεπής σε αυτά που έχω πει. Εγώ ανέλαβα ένα καθήκον απέναντι στον ελληνικό λαό και τις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν είμαι πολιτικός. Επειδή το έργο μου σαν υπουργός ‘Αμυνας είναι αρκετά σοβαρό θα ήθελα να το συνεχίσω και να μην εμπλακώ με πολιτικά θέματα».

Κατρούγκαλος: Ήρθε η στιγμή για ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής της ΕΕ προς την Τουρκία

Τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην ΑΟΖ της Κύπρου προέταξαν από κοινού ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης στο Λουξεμβούργο, σε μία συστηματική προσπάθεια επικοινωνίας των κοινών θέσεων των δύο χωρών, τόσο διμερώς προς τους κοινοτικούς εταίρους, όσο και μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

Αυτό τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Τόνισε, δε, ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε στην ομιλία του στο Συμβούλιο ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ. Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Κατρουγκαλος, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει από εδώ και πέρα, συνολικά η ΕΕ, να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες. Επιπλέον, τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει με κλίμα ψυχραιμίας, εγρήγορσης αλλά και αποφασιστικότητας και ενότητας, να ξέρουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη από ποτέ για τις θέσεις αυτές.

Στο Συμβούλιο οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, τέλος, για τα θέματα διεύρυνσης, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Υψηλή Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι επαίνεσε σήμερα και την επέτειο από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους υπουργούς Εξωτερικών να αναφερθούν σε αυτήν, σαν ένα μήνυμα σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, και για να υποστηρίξουν το ότι θα πρέπει οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Βόρειας Μακεδονίας να στηριχθούν για να μπορεί και η ΕΕ να συνεχίσει να είναι αξιόπιστη στην περιοχή.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Ε/Κ εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ

Ελλάδα και Ε/Κ εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ, αναφέρει, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία απαντά στις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε πει πως όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου θα έχει συνέπειες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, “από πλευράς μας τα μηνύματα που δίνονται από το πιο ψηλό επίπεδο είναι πολύ καθαρά. Διατηρούμε την αποφασιστική στάση μας σε αυτό το θέμα”.

Με «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση απειλεί την Τουρκία η ΕΕ

Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν για μία ακόμη φορά τις «σοβαρές ανησυχίες» τους σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα σημειώνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ», μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο, ενώ θα προειδοποιούν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Βέμπερ: Δεν μπορεί η Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους της ΕΕ

«Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ», δήλωσε με ανάρτησή του το Twitter, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτική Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεφαλής υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», τονίζει ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ.

«Οι πολίτες της Κύπρου μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας», καταλήγει στο μήνυμά του.

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την κρίση ΗΠΑ – Ιράν για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Αν. Μεσόγειο

Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ η κυβέρνηση επιχείρησε να αξιολογήσει την ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία ξεκίνησε ερευνητική γεώτρηση δυτικά της Πάφου.

Επιπλέον, στο ΚΥΣΕΑ χαράχτηκε η ελληνική γραμμή αντίδραση στις τουρκικές κινήσεις. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη. Αθήνα και Λευκωσία συμφωνούν ότι βασική προτεραιότητα είναι η ενεργοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων στην κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Το ζήτημα των κυρώσεων θα κριθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου και την Παρασκευή 21 Ιουνίου στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στο οποίο θα συμμετάσχουν οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης.

Στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ στο οποίο συμμετέχει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η ελληνική πλευρά θα αποκομίσει μια πρώτη εντύπωση για τις προθέσεις των Ευρωπαίων.  Διπλωματικές πηγές εξέφρασαν άλλωστε την εκτίμηση στο CNN Greece ότι είναι πιθανή η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Τριπλό μήνυμα Τσίπρα

Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑο Αλέξης Τσίπρας με τις δηλώσεις του έστειλε τριπλό μήνυμα:

  1. Η Ελλάδα είναι ισχυρή. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και έχει το τελευταίο διάστημα καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο τόσο ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε.»
  2. Η Αθήνα στέκεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό της Λευκωσίας. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «από κοινού αποφάσεις» με τον Κύπριο Πρόεδρο.
  3. Οι πολίτες πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στη κινδυνολογία. «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείς και πρέπει έτσι να αισθάνονται και κυρίως να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών.»

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι Ελλάδα και Κύπρος θέλουν να βρουν το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην επίδειξη αποφασιστικότητας και την αποφυγή μιας κρίσης εν μέσω τουριστικής περιόδου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σήμερα μεταβαίνει κανονικά στην Τουρκία η ελληνική αντιπροσωπεία προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις με την τουρκική πλευρά  για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του δεν έκανε καμία αναφορά στον άξονα ΗΠΑ, ΙσραήλΑίγυπτος.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Με σημερινές δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Εδώ και μήνες η Τουρκία, δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο. Παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβλημένο, Ελλάδα και Κύπρος, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για προεκλογικό επικοινωνιακό παιχνίδι με την κυπριακή  ΑΟΖ. «Είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα. Όμως, σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της. Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο συμβολισμός

Η γεώτρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Φατίχ δυτικά της Πάφου έχει περισσότερο συμβολικό παρά πρακτικό χαρακτήρα. Η Άγκυρα επιχειρεί να «γκριζάρει» έμπρακτα την κυπριακή ΑΟΖ και να κατοχυρώσει δικαιώματα στην περιοχή. Τα τετελεσμένα που δημιουργούνται αφορούν έμμεσα και την Ελλάδα. Γιατί αν η Άγκυρα μπορεί να «τρυπάει» στη συγκεκριμένη περιοχή, αυτό σημαίνει ότι η δική της ΑΟΖ φτάνει ως εκεί κι επομένως η ελληνική ΑΟΖ δεν συνορεύει με την κυπριακή. Η κατάσταση μπορεί να περιπλακεί περισσότερο αν βγει στην Ανατολική Μεσόγειο το Γιαβούζ, το δεύτερο τουρκικού ερευνητικό σκάφος. Σύμφωνα, με τις τουρκικές ανακοινώσεις το Γιαβούζ θα κάνει έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Για τη σημασία της γεώτρησης του Φατίχ είναι ενδεικτική η δήλωση στον ΣΚΑΪ του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου:  «Η γεώτρηση η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση είναι μια κλιμάκωση, ένα περαιτέρω βήμα σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό. Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση η στάση της Τουρκίας συνιστά μία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Μία επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.[…] Είναι ενός είδους επέμβαση. Αν θέλετε να το πούμε εισβολή, είναι εισβολή στη θάλασσα».

Ας σημειωθεί πάντως ότι στην ΑΟΖ μια χώρα δεν έχει πλήρη κυριαρχία όπως στα χωρικά ύδατα, αλλά διαθέτει κυριαρχικό δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης

 Οι επιδιώξεις της Τουρκίας

Πριν από μία εβδομάδα το CNN Greece είχε αναφερθεί στα αιτήματα της Άγκυρας προς τη Λευκωσία αναφορικά με την ΑΟΖ. Η Τουρκία «προτείνει» τρεις εναλλακτικές λύσεις για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων:

  1. Να σταματήσουν οι έρευνες και η προσπάθεια εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό. Σε ανάλογη συμφωνία για την αποφυγή ερευνών στο ανατολικό Αιγαίο είχαν φτάσει Ελλάδα και Τουρκία στη Βέρνη τον Νοέμβριου του 1976 μετά την κρίση του Χόρα (Πρωτόκολλο Βέρνης)
  2. Να φτιαχτεί ένα κοινό εταιρικό σχήμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που θα εκμεταλλευτεί τα όποια κοιτάσματα.
  3. Να δημιουργηθεί ένα fund με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα και θα αποδώσει τα χρήματα στους Κυπρίους μετά τη λύση του Κυπριακού.

Αν δεν υλοποιηθεί κάποιο από τα τρία σενάρια, η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι θα «τρυπάει» κατά το δοκούν, ακυρώνοντας στην πράξη τις άδειες έρευνας κι εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια

Η δήλωση Τσαβούσογλου ότι το Φατίχ ξεκίνησε γεωτρήσεις συμπίπτει με την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν στον Κόλπο του Ομάν επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ως αυτουργό των επιθέσεων. «Το Ιράν το έκανε αυτό», δήλωσε ο Ντόναλντ Τράμπ. Μάλιστα, προς επίρρωσιν  των κατηγοριών, το Πεντάγωνο δημοσίευσε βίντεο που δείχνει ένα (φερόμενο ως) σκάφος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν να απομακρύνει μαγνητική νάρκη από το ένα δεξαμενόπλοιο. Το Ιράν αρνήθηκε βέβαια τις κατηγορίες.

Μπορεί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μαρκ Πομπέο να δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν, ωστόσο, η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών κλιμακώνεται. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατό πώς θα μπορούσε να μειωθεί η ένταση στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, δεδομένης και του εκτυλισσόμενου πολέμου στην Υεμένη με συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Έχοντας ανοιχτό το μέτωπο του Ιράν, δεν θεωρείται πιθανό να επιλέξουν οι ΗΠΑ την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Είναι πολύ δύσκολο (αν όχι αδύνατο) ακόμα και τους Αμερικανούς να αντιπαρατεθούν ταυτόχρονα με τις δύο μεγάλες μουσουλμανικές δυνάμεις της περιοχής. Κατά συνέπεια, η κρίσης ΗΠΑ-Ιράν ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να προωθήσει η Τουρκία τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: CNN

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.