Αποβλήθηκε οριστικά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από τη Διεθνή Ομοσπονδία

Σε οριστική αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προχώρησε η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών.

Η ενέργεια αυτή έρχεται ως συνέπεια της αδυναμίας της διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να συμμορφωθεί με όσα επανειλημμένα της έχουν ζητηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, σχετική επιστολή στη διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εστάλη την Τετάρτη από τη Διεθνή Ομοσπονδία, αλλά ακόμα δεν έχει παραληφθεί.

Οι διοικήσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δεν προέβησαν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις στο καταστατικό όπως είχαν υποσχεθεί. Ενώ η διοίκηση είχε προγραμματίσει να συνεδριάσει χθές Πέμπτη για το θέμα, αλλά δεν πρόλαβε τις εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου είχε προειδοποιήσει σχετικά από το 2012, ενώ η αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία συνεπάγεται την αναστολή όλων των εν εξελίξει προγραμμάτων της οργάνωσης στην Ελλάδα.

Άγνοια δηλώνει η διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αποπομπής του από τον διεθνή οργανισμό.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αναλάβαμε ως εκλεγμένη Διοίκηση στις 3 Ιουνίου 2018 μετά από αρχαιρεσίες. Στις 8 Ιουνίου 2018 παραλάβαμε και στην πρώτη συνεδρίαση του νέου εκλεγμένου Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου στις 21 Ιουνίου 2018 συγκροτήθηκε η Επιτροπή Επικαιροποίησης του Καταστατικού, απαρτιζόμενη από μέλη του ΚΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από έγκριτους νομικούς και από πρώην ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Παράλληλα, αρχίσαμε να υλοποιούμε τις “απαιτήσεις” της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) για καμπάνια ενημέρωσης της κοινωνίας και για εγγραφή νέων μελών, με τελικό στόχο τη διεξαγωγή εκλογών και την υλοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου από την ΔΟΕΣ.

Σήμερα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι η Επιτροπή Καταστατικού, έχοντας ολοκληρώσει το έργο της από τις 13 Σεπτεμβρίου 2018, παρέδωσε το Καταστατικό στο ΚΔΣ (το οποίο συνεδριάζει σήμερα 11 Οκτωβρίου 2018, στις 17:00) και αντίγραφό του έχει δοθεί και στη ΔΟΕΣ και στο υπουργείο Υγείας.

Το ΚΔΣ θα προωθήσει το Καταστατικό στη Γενική Συνέλευση στις 4 Νοεμβρίου, προκειμένου να εγκριθεί από τα τακτικά μέλη του ΕΕΣ και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι κατά νόμον προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή η κατάθεση του Καταστατικού για έγκριση στο Πρωτοδικείο. Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω ανοίγει κατάλογος εγγραφής νέων μελών και προκηρύσσονται εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν εντός 20 ημερών.

Πρέπει να ενημερώσουμε ότι το φορτίο που αναλάβαμε από προηγούμενες διοικήσεις, που έφεραν σε αδιέξοδο τις σχέσεις μας αλληλεγγύης και συνεργασίας με τη ΔΟΕΣ, είναι πολύ βαρύ, αλλά αισιοδοξούμε ότι με την επιμονή μας και την εργατικότητά μας θα το ολοκληρώσουμε και θα αποκαταστήσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη ΔΟΕΣ.

Σε σχέση, πάντως, με δημοσιεύματα περί αποφάσεως της ΔΟΕΣ αναφορικά με τον ΕΕΣ, σας γνωρίζουμε ότι μέχρι στιγμής δεν μας έχει αποσταλεί καμία σχετική απόφαση».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.