Απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους Δημόσιους Χώρους και τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Η κυβέρνηση προανήγγειλε την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου: Πού απαγορεύεται το τσιγάρο και τα πρόστιμα που επιβάλλονται.
Μία από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, είναι και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, όπως έχει πει ο νέος Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και όπως ανέφερε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας χθες, τονίζοντας πως τα άρθρα του νόμου θα εφαρμοστούν πλήρως.
Οι έλεγχοι για το κάπνισμα γίνονται τόσο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετερίες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία κτλ) όσο και στους λοιπούς δημόσιους χώρους (νοσοκομεία, ιδρύματα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ.)
Παράλληλα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλα τα οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών με τσουχτερά πρόστιμα για τους οδηγούς και αφαίρεση της άδειας.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κατά τους ελέγχους που διενεργούνται, επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα :

 

  1. Στους πολίτες που καπνίζουν καθώς και στους υπεύθυνους η ιδιοκτήτες των χώρων ή καταστημάτων όπου διαπιστώνονται οι παραβάσεις του καπνίσματος (λόγω ανοχής/μη αποτροπής).
  2. Στους υπεύθυνους ή ιδιοκτήτες των χώρων – καταστημάτων που δεν λαμβάνουν μέτρα αποτροπής του καπνίσματος (λ.χ. μη ανάρτηση σήματος απαγόρευσης σε εμφανή σημεία των χώρων ανά 15 τετραγωνικά μέτρα, ύπαρξη σταχτοδοχείων κτλ)
  3. Στους υπαλλήλους και προϊσταμένους των υπηρεσιών (Δημοσίου, Τραπεζών, Ιδρυμάτων, Φορέων, Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας κτλ) όπου διαπιστώνονται παραβάσεις
  4. Σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο παραβαίνει τη νομοθεσία διαθέτοντας παράνομα προς πώληση στην επιχείρησή του προϊόντα καπνού.
  5. Σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο παραβαίνει τη νομοθεσία διαφημίζοντας ή προωθώντας προϊόντα καπνού.
Τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηρά (από 50 ως 10.000€ που υπερδιπλασιάζονται σε περιπτώσεις υποτροπών).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.