Ανοίγει ο δρόμος για μονιμοποίηση των ΑμεΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

«Πράσινο φως» για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ΑμεΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανάβει απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Το δικαστήριο θεωρεί ότι η συνταγματική πρόβλεψη προστασίας των ΑμεΑ υπερισχύει της ρύθμισης που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και αρνείται να εφαρμόσει στην περίπτωση των ΑμεΑ τη συνταγματική διάταξη που απαγορεύει τις μονιμοποιήσεις.

Ουσιαστικά το δικαστήριο, δίνει προβάδισμα στη συνταγματική ρύθμιση- άρθρο 21 -που επιβάλλει στο κράτος να παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της αναπηρίας, εξασφαλίζοντας σε ΑμεΑ την επαγγελματική ένταξη και συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Η εν λόγω απόφαση αφορά 13 συμβασιούχους που απασχολούνταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε προγράμματα του ΟΑΕΔ και για τους οποίους κρίθηκε ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επομένως πρέπει η σύμβασή τους να θεωρηθεί αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλαν διά του δικηγόρου τους Δημ. Βερβεσού οι 13 συμβασιούχοι ΑμεΑ ηλικίας 22 έως 36 ετών, με ποσοστά αναπηρίας 50-80%, που απασχολούνταν από τα τέλη του 2004 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε προγράμματα του ΟΑΕΔ ως υπάλληλοι γραφείου, αποθηκάριοι, κλητήρες.

Με τη λήξη των συμβάσεών τους ακολούθησαν διαδοχικές ανανεώσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2010, οπότε οι υπηρεσίες του Δήμου Γλυφάδας αρνήθηκαν να δεχθούν την περαιτέρω απασχόλησή τους. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι πρέπει να συνεχίσουν να απασχολούνται σε διάφορες θέσεις εργασίας και επιβάλλει μάλιστα την άμεση καταβολή μισθών υπερημερίας για 3 μήνες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Έθνους», η δικαστική απόφαση ανάβει «πράσινο φως» για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ΑμεΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όταν οι κρατικοί φορείς, οι δήμοι και άλλοι εργοδότες ανανέωσαν για 1 έτος την απασχόλησή τους, μετά τα 3ετή προγράμματα του ΟΑΕΔ. Το δικαστήριο διαπιστώνει ότι δεν ισχύει για τις συμβάσεις αυτές η νομολογία που απαγορεύει ρητά τη συνέχισή τους βάσει του άρθρου 103 παρ. 7, 8 του Συντάγματος, «αφού το νομοθετικό καθεστώς που εδράζεται στην αρχή της ανάγκης ειδικής προστασίας των ΑμεΑ, δηλαδή το άρθρο 21 του Συντάγματος και ο ν. 2643/98, είναι ειδικό έναντι των απαγορευτικών διατάξεων» όπως αναφέρει η απόφαση. Στη δικαστική απόφαση σημειώνεται επίσης ότι ο ν. 2643/98, που πρόβλεψε τις προσλήψεις ΑμεΑ με προστατευτικό καθεστώς, «απολαμβάνει συνταγματικού ερείσματος» ενώ για τα ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, με γνώμονα το άρθρο 21 του Συντάγματος, τονίζεται ότι ο ν. 3227/04 δίνει τη δυνατότητα να απασχοληθούν ΑμεΑ και μετά τη λήξη των προγραμμάτων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.