Ανακοίνωση της Κοινότητας Βολισσού για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων

Για δεύτερη φορά μέσα στην περίοδο των εορτών η περιοχή μας ήρθε αντιμέτωπη με ακραία όσο και πρωτοφανή επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Τόσο η “Ζηνοβία” στις 30 Δεκεμβρίου 2019 όσο και ο “Ηφαιστίων” στις 6-7 Ιανουαρίου 2020 μας έκαναν την ” τιμή ” να προτιμήσουν την περιοχή μας για να εκδηλώσουν την μανία τους. Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Βολισσού και μετά από καθημερινή επικοινωνία αλλά και επιτόπιες συναντήσεις με τις αρμόδιες αρχές, έχουμε να ενημερώσουμε τους συγχωριανούς μας για τα παρακάτω:
1. ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΑΛΑΓΚΙΩΤΗΣ: Ο μεγαλύτερος χείμαρρος του Νομού, ο οποίος δημιουργεί πάντα προβλήματα, μετά από τις τεράστιες ποσότητες νερού που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες, υπερχείλισε και στις δύο περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν παρόχθιες ιδιοκτησίες, να προκληθούν μεγάλες καταστροφές, να αποκλεισθούν άνθρωποι και οχήματα και να μεταφερθούν τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών, τα οποία εμπόδισαν την ομαλή ροή των υδάτινων όγκων.
2. ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΕΥΚΑΘΙΩΝ: Οι δυο αγωγοί που βρίσκονται στην έξοδο του χειμάρρου δεν είχαν την δυνατότητα να διευκολύνουν την διέλευση των υδάτων διότι τα φερτά υλικά έφραξαν τους δυο αγωγούς, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή, να υποχωρήσει το τσιμεντένιο οδόστρωμα και να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Η κατάσταση που επικρατεί στα ενδότερα του χειμάρρου, η πυκνή βλάστηση, η στενότητα της κοίτης και οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εμποδίζουν την ομαλή ροή του νερού, με αποτέλεσμα την πρόκληση καταστροφών στις παρακείμενες ιδιοκτησίες.


3. ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΑΝΑΓΡΟΥ: Δέχθηκε μεγάλες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα την διάβρωση του εδάφους, που στηρίζει το μικρό γεφύρι προς το Κατασκηνωτικό Κέντρο των Προσκόπων. Επίσης διακόπηκε το ρεύμα κυκλοφορίας από Μάναγρο προς Σιδηρούντα.
4. ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΣ ΜΑΛΑΓΚΙΩΤΗ (ΜΑΝΤΟΥΚΟΥ): Και αυτός ο χείμαρρος κατέβηκε (κάτι που συμβαίνει σπάνια) και μάλιστα τόσο ορμητικός με αποτέλεσμα να προξενήσει μεγάλες καταστροφές σε ιδιοκτησίες και να αποκλείσει κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες λειτουργούν στην περιοχή και οι οποίες αντιμετωπίζουν αυτό τον αποκλεισμό κάθε φορά που θα κατεβεί ο συγκεκριμένος χείμαρρος.
5.ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ: Ο χείμαρρος ο οποίος παρουσιάζει τα λιγότερα προβλήματα αλλά και εδώ από το γεφύρι και πάνω στην περιοχή Χαλικιά παρουσιάζονται προβλήματα και έχει πλημμυρίσει κτηνοτροφική μονάδα. Τα φερτά υλικά έχουν μεταφερθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες και η κοίτη του ποταμού έχει ψηλώσει επικίνδυνα.
6. ΔΡΟΜΟΣ ΒΟΛΙΣΣΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ – ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ: Στις 30 Δεκεμβρίου ο δρόμος έκλεισε στο σημείο που βρίσκεται το ελαιοτριβείο λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που περνούσε από το οδόστρωμα.


7. ΣΧΟΛΕΙΟ: Με τους θυελλώδεις ανέμους και τη συνεχή βροχή έσπασαν τζάμια και άνοιξαν παράθυρα – για την ακαταλληλότητα των οποίων έχουν σταλεί δεκάδες εγγράφων επί σειρά ετών – με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χώροι του κτηρίου και να καταστραφεί έγγραφο υλικό και εξοπλισμός. Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί τα σχολεία της Βολισσού δεν λειτούργησαν στις 8/1/2020.
8. ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΒΟΛΙΣΣΟΥ: Σε πολλά σημεία του παραδοσιακού οικισμού έχουν γίνει καταρρεύσεις παλαιών κτιρίων και έχει γίνει επικίνδυνη η διέλευση των πεζών.
9. ΛΑΓΚΑΔΙ ΠΡΟΣ ΡΟΔΩΝΑ: Και εδώ η ποσότητα του νερού ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τοίχοι να πλημμυρίσουν χωράφια και να κινδυνεύσουν άνθρωποι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια.
10 . ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: Ο δρόμος Χίου – Βολισσού από τα ξημερώματα της 6ης Ιανουαρίου έκλεισε για πολλές ώρες λόγω της χιονόπτωσης. Τόσο στον κεντρικό οδικό άξονα όσο και σε πολλά σημεία ολόκληρου του οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και η διέλευση των οχημάτων πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.  Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την Βολισσό για να συζητήσει με το Συμβούλιο Κοινότητας αλλά και τους κατοίκους της περιοχής , ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπουγδάνος μαζί με κλιμάκιο μηχανικών της περιφέρειας. Σε αυτή την συνάντηση το Συμβούλιο, εκτός από την πίεση που θα ασκήσει για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την μακροχρόνια λύση αυτών των προβλημάτων.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.