Αιμορραγία χωρίς τέλος για τις αγορές της Τουρκίας

Η αποτυχία της Άγκυρας να βρει κοινό τόπο με την Ουάσιγκτον και να αποκλιμακώσει την ένταση στις διμερείς σχέσεις, σε συνδυασμό με το φουσκωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το εκρηκτικό ιδιωτικό χρέος και την εκτίμηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν Θα πει «όχι» ο Ερντογάν στο δίχτυ ασφαλείας του ΔΝΤ οδηγούν τη λίρα σε έναν κατήφορο χωρίς τέλος.

Το τουρκικό νόμισμα δέχεται και σήμερα σφυροκόπημα και υποχωρεί περισσότερο από 3% με την ισοτιμία στις 5,4358 λίρες ανά δολάριο. Έχει πλέον χάσει το 30% της αξίας του από τις αρχές του έτους. Η νέα πτώση ήρθε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον, η οποία δεν απέδωσε καρπούς.

Με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι… διαφωνούν, το τουρκικό ενεργητικό παραμένει σε κλοιό ισχυρών πιέσεων. Στην αγορά κρατικού χρέους ηαπόδοση του δεκαετούς τουρκικού ομολόγου στην αγορά χρέους καταγράφει αύξηση 60 μονάδων βάσης στο 19,67%, ενώ στην αγορά παραγώγων το πρίμιουμ που καταβάλλουν οι traders για οψιόν πώλησς τοπικού νομίσματος έναντι των οψιών αγοράς αυξήθηκε πάνω από το 5%, για πρώτη φορά από το 2011.

Στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο BIST 100 καταγράφει πτώση 1,13%.

Αναλυτές της Rabobank σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές τόνιζαν ότι αναμένουν νέες αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία, σε μία εξέλιξη που θα εντείνει την αιμορραγία των τουρκικών αγορών.

 naftemporiki.gr 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.