Αίτηση για ρύθμιση οφειλών στο Δήμο Χίου

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει, ότι με την εφαρμογή του Ν.4611/17-5-2019 ΦΕΚ 73/17.05.2019 τεύχος Α’ και στο άρθρο 110 έως 117 δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες των ΟΤΑ α’ βαθμού να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ποιες οφειλές αφορά; Οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν μέχρι 17/7/2019 από οποιαδήποτε αιτία όπως τέλη, πρόστιμα, φόροι, κλήσεις ΚΟΚ, εισφορές, μισθώματα κλπ. Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση προβλέπεται και για χρέη ήδη ρυθμισμένα, εφόσον ο οφειλέτης κρίνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πιο συμφέρουσα.

Πόσες δόσεις μπορεί να γίνουν; Οι οφειλές μπορούν να εξοφληθούν μέχρι και σε 100 δόσεις. Κάθε δόση πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ.

Πότε πληρώνονται οι δόσεις; Για την υπαγωγή στη ρύθμιση των άρθρων 110 έως 117  του Ν. 4611/2019 πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Η ενδεχόμενη καθυστέρηση καταβολής δόσης επιφέρει αύξηση της μηνιαίας δόσης κατά 5% του ποσού της δόσης.

Πως εφαρμόζεται η ρύθμιση; Η ρύθμιση εφαρμόζεται κατόπιν απλής αιτήσεως του οφειλέτη προς την ταμία του Δήμου Χίου. Για οφειλές που το ύψος τους υπερβαίνει τις 50.000,00€ έως και 150.000,00€ απαιτείται απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ενώ από 150.001,00€ και άνω απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρώτη δόση (ή η εφάπαξ αποπληρωμή) πρέπει να πληρωθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Αλλιώς η αίτηση ακυρώνεται.

Τι γίνεται με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα;   Οι οφειλές που ρυθμίζονται, απαλλάσσονται στο σύνολο τους ή μερικώς από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:

α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%),

β) αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80 %),

γ) αν εξοφληθούν σε εικοσιπέντε (25) έως σαράντα οκτώ (48) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%),

δ) αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα (49) έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%),

ε) αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις (73) έως εκατό (100) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

Προθεσμία αίτησης: Εντός 4 μηνών από την έναρξη του Ν.4611/17-5-2019  με καταληκτική ημερομηνία 17/9/2019.

Πότε καταργείται η ρύθμιση; Η ρύθμιση καταργείται όταν ο οφειλέτης:

α) δεν καταβάλλει τρείς (3) συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών,

β) δεν υποβάλει στο δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μετά των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και του εκκαθαριστικού Φ.Π.Α.,

γ) έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

Γενικές πληροφορίες: Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Ταμείου του Δήμου, διεύθυνση Κανάρη 18 και στα τηλέφωνα 2271351741 κ. Κοσμάς Τσόλας, 2271351740 κα Ειρήνη Πιλαβά, 2271351706 κα Σοφία Γατανά για οφειλές προς τον Δήμο Χίου και για οφειλές στα νομικά πρόσωπα, Λιμενικό Ταμείο και Ν.Π.Δ.Δ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας στο τηλ 2271351730 κα Μαμούνα Σοφία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.