Ήρθε η «Πηνελόπη» και ξεκίνησαν οι διακοπές ρεύματος, οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Πηνελόπη», αυτή η νέα έντονη κακοκαιρία που πήρε το όνομα της από τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η βαθμιαία στροφή των ανέμων σε βορειοανατολικούς, η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, και η ενίσχυση των ανέμων. Από το πρωί της Δευτέρας στο νησί μας ξεκίνησε η ένταση των ανέμων μαζί με έντονες βροχοπτώσεις.

Εξαιτίας αυτής της κακοκαιρίας δεν έλειψαν φυσικά τα επεισόδια από το νησί μας. Αρχικά, ξεκίνησαν από τη Δευτέρα και συνεχίστηκαν σε καθημερινή βάση οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος για αρκετή ώρα, λόγω προβλημάτων στο δίκτυο της ΔΕΗ. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε αρκετές φορές για να απεγκλωβίσει άτομα από ασανσέρ σε πολυκατοικίες στο κέντρο του νησιού.
Ακόμη, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο τμήμα της επαρχιακής οδού Χίου – Καρδαμύλων, στην περιοχή του Μηλιγκά, υπήρξε για ακόμη μια φορά πτώση μεγάλου βράχου εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της βροχής. Ευτυχώς για ακόμη μια φορά ήμασταν τυχεροί και δεν θρηνήσαμε θύματα. Από την πτώση του βράχου δεν προκλήθηκαν ζημιές ή κάποιος τραυματισμός διερχόμενου οδηγού. Άμεσα συνεργεία της Περιφέρειας έσπευσαν στο σημείο και απομάκρυναν τα βράχια από την περιοχή.
Τέλος, σε αρκετές περιοχές του νησιού, κυρίως στην περιοχή του Βροντάδου, δεν ήταν λίγα τα σπίτια που πλημμύρισαν λόγων της ισχυρής και μεγάλης διάρκειας βροχόπτωσης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε και προχώρησε σε άντληση υδάτων σε σπίτια που είχαν πλημμυρίσει.
Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας για τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα, διότι τώρα ξεκινά η χειμερινή περίοδος. Δεν είναι δυνατόν σε κάθε έντονη βροχή ή σε κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο, οι κάτοικοι να αγωνιούν για το αν θα τους έρθει ο «ουρανός σφοντύλι» ή για το αν θα πλημμυρίσει το σπίτι τους, επειδή το δίκτυο ομβρίων υδάτων δεν λειτουργεί κανονικά, αφού οι υποδοχές του είναι φραγμένες. Όταν συμβαίνουν τέτοια επεισόδια, είτε στο νησί μας, είτε οπουδήποτε αλλού, αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι κάποιος αμέλησε να δράσει εγκαίρως.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.