Έτοιμα τα ΑΤΜ στα ΚΥΤ νησιών ώστε να περιορίζονται μετακινήσεις

Μέχρι τις 10 Μαΐου ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε δομές προσφύγων και μεταναστών, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να εκμηδενίσει τους λόγους που κάποιος θα χρειαστεί να απομακρυνθεί από αυτές.

Παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου 2020 έχουν τα μέτρα κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε όλη την επικράτεια, τα οποία αποτελούν «υγειονομικές βόμβες» λόγω του συνωστισμού πολλών ανθρώπων.

Στα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Μετανάστευσης για την προστασία από τον κορωνοϊό στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου διαμένουν χιλιάδες μετανάστες, βρίσκονται και η εγκατάσταση ATM, έτσι ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες να μην χρειάζεται να βγουν από αυτά και να φτάσουν στις πόλεις για να πάρουν χρήματα.

Ήδη σε Χίο και Κω τα ATM είναι έτοιμα και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία από την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι σε καραντίνα βρίσκεται η δομή Μαλακάσας, μετά την εμφάνιση κορωνοϊού σε Αφγανό που διαμένει εκεί.

Τα έξι μέτρα που έλαβε το υπουργείο

Ειδικότερα, το υπουργείο:

  • Πρώτον, αναβάλλει την καταβολή του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος που χορηγείται στους αιτούντες άσυλο για σύντομο χρονικό διάστημα, έως την τοποθέτηση ΑΤΜ εντός των δομών.
  • Δεύτερον, με διάταξη, προβλέπει την άμεση λειτουργία χώρων εντός δομών, για την πώληση από τοπικές επιχειρήσεις ειδών πρώτης ανάγκης στους διαμένοντες. Στόχος της διάταξης είναι ο περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων.
  • Τρίτον, προχώρησε στην εγκατάσταση 12 ιδιόκτητων οικίσκων εντός της περιμέτρου που οριοθέτησε η Ελληνική Αστυνομία στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, με σκοπό την στέγαση υγειονομικών σταθμών ελέγχου για τον Covid-19/ κορωνοϊό. Για την μεταφορά τους στα προαναφερθέντα νησιά μερίμνησε ο Ελληνικός Στρατός, όπως και για την διασύνδεση τους με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Επιπλέον, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έχει ήδη προσφέρει εξοπλισμό και θα διαθέσει και το προσωπικό  για την στελέχωση τους.  Αντίστοιχα προβλέπεται η εγκατάσταση 2 οικίσκων στη Κω και 2 στη Λέρο, καθώς και απαραίτητων σκηνών για την κάλυψη αναγκών απομόνωσης.
  • Τέταρτον, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναπτύσσει κοινό επιχειρησιακό σχέδιο με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ),  για την περαιτέρω ενίσχυση των υγειονομικών σταθμών με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.
  • Πέμπτον, πέραν των ιατρείων, έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι αυτοπεριορισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού.
  • Έκτον, μετακινήσεις εκτός των δομών φιλοξενίας και προγραμμάτων ΕΣΤΙΑ, λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης ασύλου θα εκτελεστούν στις 31 Μαΐου για όσες περιπτώσεις προβλεπόταν νωρίτερα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.