Έντονη αντίδραση των ΗΠΑ για τη μεταγωγή Κουφοντίνα – Απαράδεκτο, λέει η Τουρκία

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη μεταφορά του καταδικασμένοu σε 11 φορές ισόβια, Δημήτρη Κουφοντίνα, από τις φυλακές Κορυδαλλού στις αγροτικές φυλακές, στον Βόλο.

Με δήλωσή της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ, κατέκρινε την απόφαση των ελληνικών αρχών να μεταφέρουν τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

“Παρακολουθήσαμε στα ΜΜΕ ότι ο καταδικασμένος τρομοκράτης, Δημήτρης Κουφοντίνας, μεταφέρθηκε από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας σε μια – όπως ονομάζεται – “ανοιχτή” αγροτική φυλακή υπό χαλαρότερους περιορισμούς και τη δυνατότητα μείωσης της καταδίκης του. Ο Κουφοντίνας καταδικάστηκε για 11 δολοφονίες, μεταξύ αυτών και μελών του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας”, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρόσθεσε: “Δεν έδειξε μεταμέλεια και συνεχίζει να εμπνέει την επόμενη γενιά τρομοκρατών να συνεχίσουν στα αχνάρια του. Καταδικάζουμε τις άδειες ή οποιαδήποτε ελάφρυνση της φυλάκισής τους με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο”.

Απαράδεκτη η μεταγωγή, λέει η Άγκυρα

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, προκάλεσε η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, να μεταφερθεί ο Δημήτρης Κουφοντίνας στις αγροτικές φυλακές Βόλου.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζει το γεγονός και επισημαίνει ότι αυτό «για μία ακόμη φορά ενισχύει τις αμφιβολίες μας για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα», ενώ καλεί τις ελληνικές Αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Ο Δημήτρης Κουφοντινάς, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης της 17ης Νοεμβρίου, μεταφέρθηκε στις αγροτικές φυλακές του Βόλου από τη φυλακή υψηλής ασφαλείας του Κορυδαλλού.

Το πρόσωπο αυτό καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση επειδή ήταν ο αυτουργός της δολοφονίας του υπεύθυνου Τύπου της Πρεσβείας μας στην Αθήνα Çetin Görgü (1991) και της απόπειρας δολοφονίας προς τον σύμβουλο της Πρεσβείας μας στην Αθήνα Deniz Bölükbas? (1991), ενώ ήταν και μεταξύ των δραστών της δολοφονίας του συμβούλου της Πρεσβείας μας στην Αθήνα, του Haluk Sipahioglu, (1994).

Καταδικάζουμε έντονα το γεγονός ότι ο Κουφοντίνας, ο οποίος έκανε χρήση του δικαιώματος αδείας τρεις φορές στο παρελθόν, θα απολαύσει αυτή τη μεταφορά στην ανοικτή γεωργική φυλακή. Αυτό έχει ενισχύσει και πάλι τις αμφιβολίες μας σχετικά με τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα.

Η ανοχή σε έναν τρομοκράτη αποτελεί ασέβεια για τους διπλωμάτες μας που δολοφονήθηκαν και τις οικογένειές τους. Είναι απαράδεκτο ότι ένας τρομοκράτης μπορεί να εκμεταλλεύεται τέτοιους κανονισμούς», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

“Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αποφύγουν τα βήματα που θα δημιουργήσουν περαιτέρω ανεπάρκεια στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και τις καλούμε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε συνάρτηση με τη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τονίζει ακόμη η ανακοίνωση”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι ισχύει μετά τη μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές

H  μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου έγινε μετά από αίτημα του ιδίου που έγινε δεκτό από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κουφοντίνας υπέβαλε το αίτημα μετά την τελευταία 48ωρη άδεια που πήρε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, η αποδοχή της αίτησης Κουφοντίνα, έγινε στο πλαίσιο του σχεδίου για μετατροπή της φυλακής του Κορυδαλλού σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και ως εκ τούτου όλοι οι ισοβίτες σιγά σιγά θα απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, για την μεταγωγή Κουφοντίνα «τηρήθηκε απολύτως η νομιμότητα» ενώ «η μεταγωγή σε άλλη φυλακή δενσυνεπάγεται χαριστική μεταχείριση, μείωση της ποινής ή ημιελεύθερη διαβίωση. Η έκτιση της ποινής συνεχίζεται κανονικά. Άλλωστε, στις Αγροτικές φυλακές υπάρχει μεγάλος αριθμός ισοβιτών, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα εξ αιτίας του λόγου αυτού».

Ως προς το σκέλος που αφορά στην έκτιση της ποινής, όπως εξηγούν νομικοί, η μεταφορά του σε αγροτικές φυλακές δεν αλλάζει ριζικά το τοπίο καθώς ο Κουφοντίνας έχει ήδη σχεδόν καλύψει το όριο που προβλέπει ο νόμος για τον ευεργετικό υπολογισμό των ημερών που δικαιούται κάθε κρατούμενος με βάση ή μεροκάματα ή συμμετοχή σε άλλες δραστηριότητες της φυλακής (καθαρισμούς κλπ).

Τις συγκεκριμένες δραστηριότητες οι οποίες προσμετρώνται ως πλασματική έκτιση ποινής είναι υποχρεωμένη να χορηγεί η φυλακή σε κάθε κρατούμενο ανεξαρτήτως ποινής, εγκλήματος κλπ. Με βάση αυτά λοιπόν, και σύμφωνα με νομικές πηγές , ο Κουφοντίνας έχει σχεδόν εξαντλήσει τον χρόνο ευεργετικού υπολογισμού ώστε να θεμελιώσει το δικαίωμά του να υποβάλει αίτημα για αποφυλάκιση με όρους.

Για να έχει αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να έχει εκτίσει 19 χρόνια (πραγματικής φυλάκισης για την ισόβια κάθειρξη που του έχει επιβληθεί) και να συνυπολογιστεί οπλασματικός χρόνος για τις επιπλέον ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης που του έχουν επιβληθεί. Αυτός ο χρόνος σε ανώτατο επίπεδο μπορεί να είναι – σύμφωνα με εκτιμήσεις- έως 5 χρόνια, τα οποία, φέρεται να έχει εκτίσει πλασματικά ο κρατούμενος.

Συνεπώς η μεταγωγή του δεν αλλάζει σε τίποτα τον χρονικό ορίζοντα που θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση για υφ όρων απόλυση, ο οποίος είναι -ήδη- το 2021, όταν δηλαδή συμπληρώσει 19 χρόνια πραγματικής κράτησης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.