Ένας γάμος… Αριστοτέλης Ωνάσης& Ζακλίν Κένεντι…

Έτσι, σαν σήμερα 20 Οκτώβρη του 1968 στην Ελλάδα, στο Ιόνιο και στο μικροσκοπικό νησάκι Σκορπιός κοντά στη Λευκάδα, είναι στραμμένα τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας με τους  διασημότερους φωτορεπόρτερ από όλα τα διεθνή έντυπα να δίνουν μάχη γιά να καλύψουν τον αποκαλούμενο ‘ γάμο του αιώνα’, αίσιο τέλος μιας σχέσης που κυριαρχούσε για μεγάλο διάστημα στα διεθνή Μ.Μ.Ε.

Αριστοτέλης Ωνάσης, από τους πλουσιότερους ανθρώπους της εποχής, οικονομικός κολοσσός πρώην πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία και τη Σμύρνη, θα ιδρύσει στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής τις επιχειρήσεις του που θα τον κάνουν σύντομα κροίσο…

Το 1946 παντρεύτηκε την Τίνα Λιβανού κόρη εφοπλιστού κι απέκτησε μαζί της  δυο παιδιά τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα Ω. Μετά το διαζύγιο του με την Τίνα συνήψε μακροχρόνιο δεσμό με την σοπράνο Μαρία Κάλλας , δεσμό τον οποίο ο Ωνάσης διέκοψε απότομα για να παντρευτεί  στις 20 Οκτωβρίου του 1968 την Αμερικανίδα Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι , χήρα του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ Τζόν  Φ. Κένεντι.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, κυρίαρχος του πλούτου αλλά φεύ !όχι  και της ευτυχίας ,στις 22 Ιανουαρίου του 1973 βιώνει την τραυματική εμπειρία του θανάτου σε αεροπορικό δυστύχημα του μονάκριβου γιού και κληρονόμου του Αλέξανδρου Ωνάση. Ο πανίσχυρος επιχειρηματίας, ανίσχυρος  πλέον πατέρας που δεν αντέχει το χαμό του γιού του και πεθαίνει δυο χρόνια μετά στο Παρίσι στις 15 Μαρτίου 1975.

Ενταφιάστηκε στο ιδιόκτητο νησί του τον Σκορπιό όπου και ο γάμος του με την Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι τέως πρώτη κυρία των ΗΠΑ  σαν σήμερα και πριν 50 χρόνια, όπου και ο τάφος στο μικρό κοιμητήριο του νησιού του αγαπημένου μονάκριβου γιού του Αλέξανδρου.

Στο Σκορπιό,όπου τον Νοέμβρη του 1988 θα ταφεί δίπλα του και η κόρη του Χριστίνα στα 37 της χρόνια…

Στο Σκορπιό, νησάκι 2 ;ίσως και λιγότερο χιλιομέτρων, δυσανάλογα μικρότερο από τον τεράστιο πλούτο των ιδιοκτητών του και… μόνιμων πλέον  κατοίκων του…

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης μεγάλο μέρος της περιουσίας του το διέθεσε για κοινωφελείς σκοπούς.

Η θαλαμηγός Χριστίνα του Α.Ω., στον Σκορπιό

 

Σαν σήμερα στον Σκορπιό ‘ο γάμος του αιώνα’, ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση και της χήρας  Ζακλίν Μπ. Κένεντι η οποία απεβίωσε το 1994 στη Νέα Υόρκη 64 ετών.Ένας γάμος που προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση και των δυο παιδιών του Ωνάση, Αλέξανδρου και Χριστίνας που για να τα καθησυχάσει ο Α. Ω., έκανε με τη Ζακλίν προγαμιαίο συμβόλαιο που τους εξασφάλιζε ότι δεν θα έχαναν τίποτα από την κληρονομιά τους και έδωσε στην Ζακλίν 3 εκατομμύρια δολάρια μετρητά πριν το γάμο. Να σημειωθεί ότι η Χριστίνα που παρέστει στο γάμο φρόντισε να μην φωτογραφηθεί ,ενώ δεν δημιούργησε ποτέ φιλική σχέση με τη Ζακλίν.

Υλικό από έντυπα της εποχής.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.