Άνοιξε ο δρόμος για τα υδατοδρόμια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Σε τροχιά προγραμματισμού και υλοποίησης μπαίνει από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η κατασκευή υδατοδρομίων σε όλα τα νησιά της Περιφέρειάς Βορείου Αιγαίου, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.
Η κατασκευή υδατοδρομίων αποτελούσε πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης και των τουριστικών φορέων του Βορείου Αιγαίου, αφού έτσι ανοίγονται νέοι δρόμοι και προοπτικές, για οικονομική και γρήγορη μετακίνηση.
Το τελευταίο διάστημα, ο αντιπεριφερειάρχης και αρμόδιος για θέματα συγκοινωνιών Γιάννης Ξενάκης, ξεκίνησε εκ νέου προσπάθεια για την δημιουργία υδατοδρομίων σε όλα τα νησιά.
Στο πλάνο της Περιφέρειας και των λιμενικών ταμείων του Βορείου Αιγαίου προβλέπονται δυο υδατοδρόμια στη Λέσβο, και από 1 υδατοδρόμιο σε Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Χίο, Σάμο, Οινούσσες, Ψαρά, Φούρνοι και Ικαρία.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αυτών αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, συζητήθηκε και εγκρίθηκε το εν λόγω θέμα, και τώρα θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις για τη δημιουργία υδατοδρομιών, δηλαδή η οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών για την προσθαλάσσωση υδροπλάνων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς και η κατασκευή υποδομών για την πρόσδεση και την αποβίβαση – επιβίβαση των επιβατών. Αρχικά θα γίνουν μετρήσεις και οι σχετικές μελέτες, ενώ έχει προβλεφθεί προϋπολογισμός περίπου 20 χιλιάδων ευρώ, για τη μελέτη κάθε υδατοδρομίου.
Το επόμενο βήμα είναι η τοποθέτηση ενός project manager με γνώσεις στο αντικείμενο, που θα αναλάβει την επίβλεψη και τον συντονισμό του όλου σχεδίου.
Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του έργου, που στην ουσία θα αφορά στην προμήθεια και την τοποθέτηση του εξοπλισμού στα σημεία που θα γίνουν τα υδατοδρόμια. Συνολικά ο εξοπλισμός για κάθε υδατροδρόμιο υπολογίζεται περίπου στις 200 χιλιάδες ευρώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.