Όχι στην επιλογή χώρου προσωρινού περιορισμού (δομή-καραντίνα) μεταναστών και προσφύγων εντός του νησιού

Επιστολή έστειλαν προς τον κ. Νότη Μηταράκη, Υπουργό – Μετανάστευσης & Ασύλου, κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, Βουλευτή Χίου, κ. Κώστα Μουτζούρη, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου,  κ. Παντελή Μπουγδάν, & κ.Παντελή Βουρλή Αντιπεριφερειάρχες Χίου, κ. Κάρμαντζη Σταμάτη, Δήμαρχο Χίου,  πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους Δημοτικούς Συμβούλους Χίου, η Ο.Ε.Β.Ε. Χίου, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων & ο Σύλλογος Επαγγελματιών  Καρφά-Αγίας Ερμιόνης-Μέγα Λιμνιώνα με κύριο θέμα την εύρεση χώρου προσωρινού περιορισμού (δομή-καραντίνα) των παράνομα αφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών. Στην επιστολή οι παραπάνω Σύλλογοι εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους αναφέροντας τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι, το αίτημα του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. ΝότηΜηταράκη για την εύρεση χώρου προσωρινού περιορισμού (δομή-καραντίνα) των παράνομα αφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση μόνο στη Χίο.
Μετά από συνέντευξη του ίδιου του Δημάρχου Χίου  κ. Σταμάτη Κάρμαντζη στο www.politischios.gr αλλά και μετά τις δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού προκύπτει ότι αναζητείται ιδιωτικός χώρος 500-1.000 τ.μ. για τις ανάγκες των μέτρων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης κορονοϊούεντός του πληθυσμού των προσφύγων/μεταναστών.

Έντονη φημολογία έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες για την ήδη αποφασισμένη επιλογή του χώρου, παρόλα αυτά τηρείται σιγή ιχθύος από το Δήμαρχο Χίου ενώ του έχει ζητηθεί επισταμένως ενημέρωση επί του θέματος.
Σε περίπτωση που οι φήμες αποτελούν γεγονός, εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας αφού μια τέτοια ανεύθυνη απόφαση αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ζωή.
Στο νησί μας οι δυνατότητες περίθαλψης είναι ήδη περιορισμένες ενώ η αεροδιακομιδή είναι ιδιαίτερα δύσκολη κατά τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.
Το υγειονομικό δυναμικό του νησιού είναι ήδη επιβεβαρυμμένο από τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στη ΒΙΑΛ.
Οποιαδήποτε επιλογή χώρου περιορισμού στην λογική της δομής- καραντίνας εντός του νησιού, θα έχει τα ίδια προβλήματα και κινδύνους με την ήδη υπάρχουσα δομή.  Δεν είμαστε αρμόδιοι αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά όλες οι προτεινόμενες λύσεις (π.χ. πλωτά μέσα και μεταφορά στην ενδοχώρα).
Αντιλαμβανόμενοι τις τραγικές υγειονομικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες της Χίου, όσο και για τους πρόσφυγες-μετανάστες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνουμε ότι όλοι μαζί θα αγωνιστούμε πάση θυσία να το αποτρέψουμε.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην καταδικάσουν καμία ανθρώπινη ζωή».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.