ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ|| Η Κριμαία είναι …Ελληνική!

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Η Κριμαία είναι … Ελληνική, κατά το…η Μακεδονία είναι Ελληνική και πάμε πρώτα να δούμε λίγα σχετικά με την περίφημη Κριμαία;

Η Κριμαϊκή Χερσόνησος (ρωσικά: Крымский полуостров, ουκρανικά: Кримський півострів, ταταρικά κριμαίας: Qırım yarımadası), που είναι απλώς γνωστή ως Κριμαία, είναι μια χερσόνησος στην βόρεια πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία περικυκλώνεται σχεδόν αποκλειστικά από θάλασσα. Η χερσόνησος τοποθετείται, επίσης, πλησίον της νότιας Ουκρανίας με την οποία συνδέεται εδαφικά.

Στην αρχαιότητα  η σημερινή Κριμαία αλλά και το μεσαίωνα, ήταν γνωστή ως Ταυρική Χερσόνησος ή Ταυρίδα (Ταυρίς), αποτέλεσε σημείο πολλών πολιτισμών, με πιο σημαντικούς από αυτούς που πέρασαν από εκεί τους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς Έλληνες, τους Τούρκους(Οθωμανούς), Τον 18ο αιώνα,-1783- η Κριμαία  αποκτήθηκε από την Ρωσική Αυτοκρατορία . Ως μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η Κριμαία, απέκτησε ξανά το Ελληνικό όνομα Ταυρίδα. Η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, στις αρχές του 20ού αιώνα αποφάσισε να δώσει ξανά το όνομα στην περιοχή Κριμαία, ενώ το 1954 αποφάσισε να το προσαρτήσει από τη Ρωσική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία στην Ουκρανική.-τώρα το πληρώνει ακριβά..-. Το 1991, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η περιοχή παρέμεινε στα Ουκρανικά εδάφη, ως Αυτόνομη Δημοκρατίας της Κριμαίας, ενώ η Σεβαστούπολη, το κύριο λιμάνι της χερσονήσου, απέκτησε και αυτό ένα ειδικό καθεστώς αυτονομίας.Τέλος μετά τα γεγονότα του 2014 αποτελεί -παρά τις διεθνείς αντιδράσεις- τμήμα της ρωσικής επικράτειας, μετά από ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του ντόπιου πληθυσμού.

Σήμερα: Προτείνουν τη μετονομασία της Κριμαίας στο αρχαιοελληνικό «Ταυρίδα»!!!

Ταυρίδα ή Χερσόνησος Ταυρική  -όπως ήδη αναφέρθηκε- ήταν το όνομα της Κριμαίας κατά την περίοδο της κλασικής αρχαιότητας και πλέον επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση,δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργό Μουράντοφ.

Την  δε μετονομασία της Κριμαίας σε «Δημοκρατία Κριμαίας – Ταυρίδας» αντιμετωπίζει θετικά η τοπική κυβέρνηση

Υπέρμαχος της σημερινής αλλαγής της ονομασίας «Κριμαία» σε «Ταυρίδα», είναι και ο εθνικιστής βουλευτής της Ρωσικής Δούμα, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος υποστηρίζει πως το σημερινό όνομα είναι κατάλοιπο των… Τατάρων. «Ταυρίδα, είναι καθαρό ελληνικό όνομα. Όπως είναι η Σεβαστούπολη, η Θεοδοσία, το Κέρτς-Κέρας (αρχαίο Παντικάπαιον), η Ευπατορία- είναι όλες ελληνικές πόλεις! Ενώ η ονομασία Κριμαία- Κριμ, είναι καθαρά τατάρικη» είχε δηλώσει ο ίδιος παλαιότερα, ανακοινώνοντας πως θα ξεκινήσει ενέργειες προκειμένου να προχωρήσει η μετονομασία της Κριμαίας, σύμφωνα με όσα προβλέπουν από τη νομοθεσία.

Κι έτσι ξαφνικά οι χάρτες θα γράφουν αντί Κριμαία Ταυρίδα και θα είναι σαν να είμαστε στην εποχή της αρχαιότητας με τις πλούσιες Ελληνικές αποικίες στην Κριμαίκή χερσόνησο και θυμηθείτε Ιφιγένεια εν Ταύροις…και τόσοι μύθοι γύρω από την Ταυρίδα… Την Ελληνική Ταυρίδα… Έστω και της αρχαιότητας… Λέτε να ξαναπάμε ; Τίποτα δεν μπορείς να αποκλείσεις στις ‘παράξενες ‘ μέρες που διάγουμε.

Όχι σαν επικοιστές αυτή τη φορά αλλά σαν μετανάστες εφόσον είναι ‘in’ το θέμα των μεταναστών…

Η Κριμαία είναι Ελληνική θα γράφουν τα πανό που θα κουβαλάμε μαζί μας… ή καλύτερα και λόγω κληρονομικών δικαιωμάτων τα πανό θα γράφουν: Η Ταυρίδα είναι Ελληνική… Φύγαμε….

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.