Χρήστος Μπελλές &’ Ένας Βιγλάτορας Χριστός’

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ο Διακεκριμένος Χιώτης επιστήμων και λόγιος δρ. Χρήστος Μπελλές καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συγγραφέας και ποιητής, πολυσχιδής προσωπικότητα,είναι σήμερα ο φιλοξενούμενος της στήλης ‘ΠΟΙΗΣΗ’. Μεγάλη μου τιμή η πρώτη του αυτή συμμετοχή.

Τίτλος: Ένας Βιγλάτορας Χριστός

Είπα να κόψω ένα φεγγάρι
να στο κρεμάσω στο λαιμό
να σου κεντήσω φυλαχτό
ένα Χριστό που θα σου μοιάζει,
ένα βιγλάτορα Χριστό…

……………..

Θα ‘σαι ανείπωτα ωραίος
μ’ ένα φεγγάρι στο λαιμό
θα ‘σαι ανέσπερος πυρσός
στις Παναγιές του κόσμου…

……………

Είπα να κόψω ένα αστέρι
να στο καρφώσω στα μαλλιά
να σου κρατάει συντροφιά
κάθε νυχτιά που θα ‘σαι μόνος,
κάθε ανάστερη νυχτιά…

…………….

Θα ‘σαι ανείπωτα ωραίος
μ’ ένα αστέρι στα μαλλιά
θα ‘σαι ανέσπερη φωτιά
στις γειτονιές του κόσμου…

    Ποιητής: Χρήστος Μπελλές………………………………………………

Από την Ποιητική Συλλογή «Ίμερος», 1ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο Ποίησης,του Χρήστου Μπελλέ  το μικρό αυτό φιλοξενούμενο σήμερα στην αγαπημένη σας στήλη ‘ΠΟΙΗΣΗ’ αριστούργηματικό ποίημα, ναι, δεν διστάζω να το δηλώσω ότι το ‘Ενας Βιγλάτορας Χριστός’ είναι από τα λίγα Ελληνικά ποιήματα που με συγκίνησαν το τελευταίο διάστημα.(και μόλις τελείωσα σαν μέλος κριτικής επιτροπής  διαγωνισμού ποιήσεως την μελέτη πληθώρας ποιημάτων).

Επτά μέχρι σήμερα οι ποιητικές συλλογές στην εργογραφία του Δρ. Χρήστου Μπελλέ κι όλες πολυβραβευμένες. Επάξια.

Ο ιδανικός κόσμος προεκτείνεται στον πραγματικό μέσω της ποίησης μας γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης ή  άραγε συμβαίνει το αντίθετο; Όποιο κι από τα δύο αν ισχύει ο φιλοξενούμενος ποιητής μας ασυμβίβαστος με την σκληρή πραγματικότητα κι οραματιστής του καινούργιου -ιδιότητες που τις αποτυπώνει στους στίχους του -μας αποδεικνύει  με την ποιητική του δουλειά την αναγκαιότητα της ύπαρξης των ποιητών.

Η πλούσια εργογραφία του με την ποικίλη θεματολογία, η Πανεπιστημιακή του καριέρα, η  πολύπλευρη δράση του στο χώρο της Πολιτικής και του Πολιτισμού, η παρουσία του στον τύπο ως δυναμικός αρθρογράφος ,σε όλους λίγο ή περισσότερο είναι γνωστά και σύντομα μέσα από μια συνέντευξη που ευελπιστώ να μου παραχωρήσει ο εκλεκτός μας ποιητής … θα μάθουμε περισσότερα.

Stop σήμερα έδώ μόνο στο ‘Ο Βιγλάτορας Χριστός’ και στον Χρήστο Μπελλέ ποιητή. Τις συλλογές του μπορείτε να βρείτε εκτός από το κεντρικό ΙΑΝΟΣ και σε όλα τα βιβ λιοπωλεία της χώρας. Η σελίδα του ποιητή μας  -για τους ενδιαφερόμενους φίλους του -στο facebook: Χρίστος Στεργ. Μπελλές .

Τον ευχαριστώ θερμά για την τιμή της άδειας αναδημοσίευσης του ποιήματος του στην diafaneia.eu. (Οι φωτογραφίες από το χρονολόγιο του ποιητή).

Επιμέλεια στήλης

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος

Ερευνήτρια Ελληνικής λογοτεχνίας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.