Τρέμει η Άγκυρα: Ελλάδα-Αίγυπτος «σφραγίζουν» τον αμυντικό άξονα στην Ν.Α. Μεσόγειο – Αποφάσεις που αλλάζουν τα δεδομένα

Νέα δεδομένα δημιουργούνται μεταξύ Ελλάδος–Αιγύπτου και Κύπρου στον αμυντικό τομέα, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας, η οποία δέχεται παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, ενώ την ίδια στιγμή απειλούνται λεκτικά τα νησιά μας με «αποστρατικοποίηση».

Έλληνες επιτελείς την Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στα πλαίσια του 3ου Κύκλου Συνομιλιών μεταξύ Ελληνικού και Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού, πολλά φλέγοντα ζητήματα ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Αρχιπλοίαρχος Γ. Φλώρος ΠΝ, Διευθυντής Α’ Κλάδου, ενώ της αιγυπτιακής ο Αρχιπλοίαρχος WalidAly Attia. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος αναδεικνύοντας την εκατέρωθεν επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, αναφέρει το ΠΝ σε ανακοίνωση.

Πληροφορίες φέρουν τα δύο επιτελεία να συμφώνησαν πιθανόν, στην αύξηση των ασκήσεων και των εκπαιδεύσεων των δύο πλευρών, στην ανταλλαγή σπουδαστών και στην γενικότερη διαρκή επικοινωνία για τις όποιες κινήσεις των Τούρκων ειδικά στην Α.Μεσόγειο.

Αιγύπτιοι και Έλληνες έχουν ένα κοινό εχθρό, μιας και τα συμφέροντα μας συμπίπτουν λόγω των ενεργειακών εξελίξεων που καθορίζουν πλέον τα πάντα στην περιοχή κυριολεκτικά.

Δεν χωράνε οι Τούρκοι στα σχέδια Ελλάδος-Αιγύπτου-Ισραήλ-Κύπρου και αυτό το πλαίσιο καθορίζει τις αμυντικές συμμαχίες και κινήσεις σε ολόκληρη την Α.Μεσόγειο πλέον, για ξεχωριστούς λόγους για κάθε μία χώρα.

Ενδεικτικό του κλίματος αυτού οι δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου Abdel Fattah El-Sisi, ο οποίος  συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του κυπριακού κοινοβουλίου κ. Δημήτρη Συλλούρη.

Χαιρετίζοντας τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Μεγαλονήσου, ο El-Sisi υπογράμμισε τους βαθιά ριζωμένους δεσμούς μεταξύ των δύο φιλικών εθνών, υποστηρίζοντας την επιθυμία της Αιγύπτου να ενισχύσει αυτούς τους δεσμούς σε διάφορα επίπεδα, δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος Bassam Radi.

Ο El-Sisi επαίνεσε επίσης τον συνεχή συντονισμό και διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη για τη διερεύνηση τρόπων διεξαγωγής διμερούς και τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, η οποία αποτελεί πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Σιλουούρης μεταβίβασε τους χαιρετισμούς του Κύπριου Προέδρου στον Πρόεδρο El-Sisi, εκφράζοντας την ευχαρίστηση για την τρέχουσα επίσκεψή του στο Κάιρο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής Αλί Αμπντέλ Ααλ.

Η συνάντηση έλαβε υπόψη τις πτυχές της συνεργασίας καθώς και τα αποτελέσματα της πρώτης επίσημης συνάντησης μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομιλητών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, που διεξήχθησαν στην Κύπρο τον Φεβρουάριο με σκοπό την εμβάθυνση των τριμερών σχέσεων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε διάφορα περιφερειακά θέματα.

Η δημιουργία μιας δυνατής συμμαχίας με τις χώρες της περιοχής είναι το καλύτερο αντίβαρο στα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας. Πρόκειται για μια πολιτική η οποία μας βοήθησε και στο παρελθόν και έχουμε την τεχνογνωσία να την βελτιώσουμε και την μεγαλώσουμε ακόμα πιο πολύ προς το συμφέρον της Ελλάδος.

πηγή:pentapostagma.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.