Το Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ» τίμησε το σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο

Το Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ», τίμησε το σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο, με ένα Αφιέρωμα σε τρεις από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του, το Δήμο Αβδελιώδη, το Θεόδωρο Μαραγκό και το Γιάννη Σμαραγδή, στο «CINEΚΗΠΟΣ». Οι φίλοι της Έβδομης Τέχνης παρακολούθησαν ένα πλούσιο πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών, μέσα από το οποίο ξετυλίχθηκε το μεγαλείο των τιμώμενων σκηνοθετών που υπηρετούν, με συνέπεια και αφοσίωση, τον Ελληνικό Κινηματογράφο, κάνοντάς μας υπερήφανους, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και διεθνές πλαίσιο.

Την αυλαία άνοιξε «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, μια ταινία που μας γέμισε νοσταλγικά αισθήματα για το γενέθλιο τόπο, μας έκανε να στοχαστούμε πάνω στις αδυναμίες και τα πάθη της ανθρώπινης φύσης, αλλά και να γελάσουμε με την καρδιά μας. Ακολούθησε μία ακόμη ταινία του συντοπίτη μας, Δήμου Αβδελιώδη, «Το Δέντρο που Πληγώναμε». Ο θερινός κινηματογράφος ευωδίασε μαστίχα, προκαλώντας συγκίνηση σε όσους έχουν συνδέσει την παιδικότητά τους με το “πολύτιμο δάκρυ” και όχι μόνο, αφού η εν λόγω ταινία θεωρείται από τις πιο λυρικές, ρομαντικές και αγαπημένες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Ο Σκηνοθέτης, λόγω των γυρισμάτων της νέας του ταινίας, δεν κατάφερε να παραβρεθεί στις αφιερωματικές προβολές, αν και ήταν κάτι που ήθελε πολύ.

Το αφιέρωμα συνεχίστηκε με έναν από τους πλέον αντισυμβατικούς  σκηνοθέτες, το Θεόδωρο Μαραγκό και την ταινία του «Μάθε παιδί μου γράμματα». Τόσα χρόνια μετά, η ταινία παραμένει επίκαιρη… Τα ίδια προβλήματα ενδεδυμένα με ένα διαφορετικό πέπλο συνεχίζουν να ταλανίζουν την κοινωνία μας. Ο προβληματισμός μας επιτάθηκε από την επόμενη ταινία του μεγάλου Σκηνοθέτη, με τίτλο «Εν δυνάμει», την οποία αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν οι μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες και έκανε πρεμιέρα στη Χίο, παρουσία του Σκηνοθέτη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ». Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή του σύγχρονου Έλληνα, ο οποίος αντιμέτωπος με το ζοφερό παρόν της ποικιλώνυμης κρίσης, βρίσκει καταφύγιο στα όνειρά του, αντλεί δύναμη από την αγάπη και συνεχίζει. Ο Θεόδωρος Μαραγκός, αφού δέχτηκε συγχαρητήρια, απάντησε σε ερωτήσεις και συζήτησε με τους θεατές. Τέλος, εξέφρασε το θαυμασμό του για το εγχείρημα διοργάνωσης του Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ», τονίζοντας ότι ο πολιτισμός είναι η μόνη απάντηση, η μόνη διέξοδος από την κρίση.

Τις δύο τελευταίες ημέρες του αφιερώματος προβλήθηκαν δύο ελληνικές ταινίες, εφάμιλλες των «χολιγουντιανών παραγωγών». Οι ταινίες «El Greco» και «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» είναι μόνο δύο από τα αριστουργήματα του Γιάννη Σμαραγδή που επιβεβαιώνουν πως η θέληση, το πάθος και η αγάπη για αυτό που κάνουμε μπορεί να κάνει θαύματα και να υπερκεράσει το σκόπελο των οικονομικών δυσκολιών. Κοινός παρονομαστής των ταινιών, η αναφορά στον «Έλληνα» που διαπρέπει και κάνει τη χώρα του ξακουστή στα πέρατα του κόσμου. Η γενναιότητα, ο πατριωτισμός, η εντιμότητα, το πείσμα, η επιμονή, η εσωτερική φλόγα που σιγοκαίει μέσα του και τον κάνει να εκραγεί, όταν παραστεί ανάγκη, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά των δύο μεγάλων προσωπικοτήτων, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου και του Ιωάννη Βαρβάκη, την πορεία των οποίων πραγματεύονται αντίστοιχα οι δύο ταινίες. Ο Σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής μας τίμησε με την παρουσία του, μειλίχιος και προσιτός, όπως πάντα, μίλησε για τις ταινίες του και συζήτησε με το κοινό. Η βραδιά έκλεισε με το μεγάλο Σκηνοθέτη να αγκαλιάζει τον Πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ», Χρίστο Στεργ. Μπελλέ,  συγχαίροντάς τον για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ» που υπηρετεί τον υπέρτατο σκοπό διαφύλαξης του Ελληνικού Πολιτισμού.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.