Το Πρόγραμμα της ΝΔ για τις Υποδομές: Για την επάνοδο της Χίου στην Πρωτοπορία

Γράφει ο Κώστας Τρομπούκης*

Ιατρός – Ακτινοδιαγνώστης

Πριν μερικές μέρες η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε το πρόγραμμά της για τις υποδομές της Χώρας. Το σχέδιο της ΝΔ συνιστά έναν πλήρη προγραμματικό χάρτη με έργα εθνικής εμβέλειας σε κάθε τομέα. Περιλαμβάνει έργα πνοής που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με το Βόρειο Αιγαίο να βρίσκεται κι αυτό στο επίκεντρο του προγράμματος.

Στο κρίσιμο πεδίο του ενεργειακού σχεδιασμού της Χώρας, η Νέα Δημοκρατία προτάσσει την ενεργειακή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Κάθε χρόνο οι πολίτες μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνονται συνολικά με ένα ποσό της τάξης των 600-800 εκατομμυρίων € μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Τα σχέδια για τη σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την Ανατολική Μακεδονία όπως και της Ικαρίας και της Σάμου με τις Κυκλάδες είναι σχέδια που μας αφορούν άμεσα και η υλοποίησή τους θα δώσει ένα οριστικό τέλος σ’ αυτό το κακόγουστο αστείο των συνεχόμενων διακοπών ρεύματος εξ αιτίας της ανεπάρκειας του συστήματος. Ήδη από το καλοκαίρι του 2018 επισημαίνω με κάθε ευκαιρία την σημασία που έχει για τη Χίο η διασύνδεσή της με την ηπειρωτική Ελλάδα και η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η ενεργειακή ασφάλεια του νησιού περνάει από τη διασύνδεσή του με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα οφέλη που θα αποκομίσει η Χίος από τη σταδιακή απαγκίστρωσή της από τα ορυκτά καύσιμα είναι τεράστια, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, όπως τεράστιες είναι και οι δυνατότητες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Σημαντικότατη εξέλιξη θεωρώ και την συζήτηση για την αξιοποίηση του αεροδρομίου μας. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος για 23 αεροδρόμια μεταξύ αυτών και εκείνο της Χίου. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας νομίζει ότι ανήκουν σ’ αυτήν, το ίδιο νομίζει και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ισχυρίζεται, ότι θα τα αξιοποιήσει με τη σχετική μελέτη να ανατίθεται στο Υπουργείο Μεταφορών. Επικρατεί όπως αντιλαμβάνεστε το απόλυτο χάος. Κι ο τελευταίος Χιώτης γνωρίζει πως το έργο του αεροδρομίου έχει κολλήσει κάπου μεταξύ γραφειοκρατίας, έλλειψης πόρων και κυβερνητικής απροθυμίας. Θυμίζω άλλωστε τις δηλώσεις του κ. Χ. Σπίρτζη για το αεροδρόμιο Χίου, που έλεγε ότι δεν χρειάζεται επέκταση το αεροδρόμιο μας, αλλά χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα το αποφασίζαμε εμείς ως τοπικές κοινωνίες και θα το υιοθετούσε η κυβέρνηση και τελικά μείναμε χωρίς αεροδρόμιο και χωρίς οποιαδήποτε κυβερνητική υποστήριξη.

Για όποιον όμως αντιλαμβάνεται στοιχειωδώς την σημασία της κατάστασης δεν μπορεί να υπάρξει τουριστικό μέλλον για την Χίο, χωρίς την αναβάθμιση του αεροδρομίου της. Είναι έργο πνοής, έργο ζωτικής σημασίας που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ήδη ή έστω να βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης και αντ’ αυτού βλέπουμε μια απαράδεκτη στασιμότητα τη στιγμή που τα γειτονικά μας αεροδρόμια (Λέσβου και Σάμου) που έχουν περάσει στα χέρια του ιδιωτικού τομέα μεγαλώνουν και βελτιώνονται διαρκώς σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής μας. Η ΝΔ προτείνει τη διερεύνηση της δυνατότητας να ενταχθεί το αεροδρόμιο σε ενιαία εταιρεία μαζί με άλλα μικρά αεροδρόμια υψηλής επιβατικής κίνησης (άνω των 100.000 επιβατών ετησίως) για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, καθώς σήμερα δεν υπάρχει καμία σοβαρή προσπάθεια αξιοποίησης και βελτίωσης του αεροδρομίου.

Η στασιμότητα, η αναβλητικότητα και ασυνεννοησία έπληξαν τον τόπο μας, τον κράτησαν μακριά από την καινοτομία και την πρωτοπορία και τον άφησαν πίσω από τις εξελίξεις της εποχής μας. Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά και δεν χωράει αμφιβολία πως οι επόμενες εκλογές θα είναι πιο κρίσιμες από ποτέ. Το διακύβευμα είναι τεράστιο και θα καθορίσει το που θα βρεθεί η Χίος μας την επόμενη μέρα. Έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε στο επίκεντρο των εξελίξεων, να πρωτοπορήσουμε ξανά και να φτιάξουμε μια Χίο καλύτερη για μας και για τα παιδιά μας. Το παρόν και το μέλλον μας βρίσκεται στα χέρια μας. Να μη τους γυρίσουμε την πλάτη. Να δώσουμε δύναμη στον τόπο μας. Μπορούμε.

*Ο Κώστας Τρομπούκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.