Το μεταναστευτικό προκαλεί ρήξη με την κυβέρνηση: Διακόπτει κάθε συνεργασία η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της το απόγευμα της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Παράλληλα, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου. Με το ψήφισμα αυτό, στηρίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα. Με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, υποστηρίζεται η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των Αιγαιοπελαγιτών της Αθήνας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε:

– Διακοπή διαλόγου με την κυβέρνηση μέχρι ανάκλησης της πράξη νομοθετικού περιεχομένου και αποσυμφόρησης των νησιών.
– Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– Στήριξη στις αποφάσεις για κινητοποιήσεις των δήμων Λέσβου, Χίου και Ανατολικής Σάμου
– Ενημέρωση των κομμάτων της Ευρωβουλής, αλλά και των αρχηγών των ελληνικών κομμάτων σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
– Επιμονή στο αίτημα για καμία νέα δομή στα νησιά
– Συγκέντρωση – διαδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 13/2 έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. – Ομάδες περιφρούρησης στη Δυτική Λέσβο.

Δεν συναντά Περιφερειάρχη και δημάρχους ο Μηταράκης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε την αναβολή της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συνάντησης με τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και τους Δημάρχους των νησιών. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η οργή, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τα ποσά που αναμένεται να λάβουν οι δήμοι που θα φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.