«Το μέλλον μας δεν μπορεί να περιμένει»

Γράφει ο Κώστας Τρομπούκης*
Ιατρός – Ακτινοδιαγνώστης

Σε μερικές ημέρες μια ολόκληρη ήπειρος θα κληθεί να απαντήσει στο πως οραματίζεται το μέλλον της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το μεγαλύτερο και το πιο πετυχημένο εγχείρημα που  πραγματοποιήθηκε ποτέ ανάμεσα σε λαούς και έθνη, που το μόνο που μοιράζονταν ως εκείνη την στιγμή ήταν τους νεκρούς και το μίσος από τους συνεχόμενους πολέμους που είχαν μεταξύ τους. Με τις ατέλειες της, με τα λάθη της και τις παραλείψεις της, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να αποτελεί το κοινό μας σπίτι. Να είναι ο χώρος που στεγάζουμε τις ζωές μας και το μέλλον μας.

Σήμερα η Ευρώπη μας χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ. Όμως χρειαζόμαστε και εμείς μια Ευρώπη  πιο ισχυρή, πιο ενωμένη, πιο κοντά στους πολίτες της, ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τους κινδύνους της εποχής μας όπως το προσφυγικό, η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ενέργεια, η οικονομία κ.ο.κ.. . Κίνδυνοι ικανοί να θέσουν εν αμφίβολω το μέλλον μας και εντοπίζονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ευρώπης. Οι δυνάμεις του λαϊκισμού αμφισβητούν τα κεκτημένα μας και υπονομεύουν τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες στο όνομα μιας δήθεν καλύτερης Ευρώπης. Μιας Ευρώπης μικρότερης, ανίκανης να ανταποκριθεί στον ρόλο της, καταδικασμένης να αποτύχει.

Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε καλύτερα από όλους τις συνέπειες της επικράτησης του λαϊκισμού. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία, η Χώρα βιώνει με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες ενός ατυχήματος που έπρεπε να αποφευχθεί. Ακόμα κι αν υποθέσουμε, ότι οι ζημιές που έχει προκαλέσει ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ στην οικονομία μπορούν να θεραπευτούν από μια άλλη κυβέρνηση, οι ζημιές που προκαλεί καθημερινά στους θεσμούς και στην κοινωνία είναι ανεπανόρθωτες. Η επικράτηση της ανομίας και της ανασφάλειας, η λογική της ήσσονος προσπάθειας και η κυνική αποδοχή των πάντων για μερικές μέρες ακόμα στην καρέκλα, είναι πληγές που δεν μπορούμε να τις επουλώσουμε εύκολα.

Στις 26 Μαΐου αποφασίζουμε για μας. Για την Ευρώπη και την Ελλάδα μας. Αποφασίζουμε ποια Ελλάδα και ποια Ευρώπη μας αξίζει. Αποφασίζουμε αν θέλουμε να ζούμε στην επαιτεία ή αν θέλουμε να ζήσουμε στηριζόμενοι στις δυνάμεις μας. Αποφασίζουμε αν θα επιτρέψουμε στους λαϊκιστές δεξιούς και αριστερούς να υπονομεύουν τις κοινές μας αξίες και το κοινό μας όραμα. Στηρίζουμε με την ψήφο μας τη Νέα Δημοκρατία, την παράταξη που οραματίστηκε την Ελλάδα στο επικέντρο της Ευρώπης και του δυτικού πολιτισμού και  αποφασίζουμε για το μέλλον μας.  Γιατί το μέλλον της Ελλάδας δεν μπορεί να περιμένει.

* Ο Κώστας Τρομπούκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.