Το Διήγημα του Σαββάτου|| Γερμανικά Καμώματα του Γεώργη Διλμπόη

Με αφορμή όσα άκουσα να καταγγέλλει ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος, στον μόνο τηλεοπτικό σταθμό που δοξάζει την γλώσσα και την ιστορία μας, για τις κλεμμένες αρχαιότητες από τους Γερμανούς και το άρθρο του Κώστα Μαρδά (ΑΛΗΘΕΙΑ 17-4-12), θέλω να καταθέσω μια μαρτυρία κλοπής από τους Γερμανούς στην Χίο.

Η μαρτυρία από τον αξέχαστο Γιάννη Περρή, την οποία και ζήτησα να επιβεβαιώσω από τον αυτόπτη μάρτυρα της κλοπής, τον πατέρα του κυρ Γιώργη Περρή.

Ο κυρ Γιώργης κρατούσε με πάχτος το κτήμα και είχε την επιστασία και φροντίδα του αρχοντικού, που σήμερα βρίσκεται το Γηροκομείο της Χίου στον Κάμπο.

Ένα πρωί κατάφτασαν τρείς Γερμανοί, ο ένας αξιωματικός, και ζήτησαν από τον κυρ Γιώργη, να τους ανοίξει το αρχοντικό. Με βουβή υπακοή τους οδήγησε και τότε αυτοί άρχισαν να γυρίζουν ερευνητικά όλο το σπίτι με τα μάτια καρφωμένα στους πίνακες που στόλιζαν τους τοίχους.

Άνθρωποι έμπειροι καθώς ήταν και της δουλειάς, με κοφτερές φαρτσέτες που είχαν, πλησίαζαν πίνακα που ο ζωγράφος, όνομα και αξία τους μαγνήτιζε και επιδέξια μαχαίρωναν τον μουσαμά στις άκρες της κορνίζας κι ο πίνακας τυλιγόταν με άκρα προσοχή.

Αφού μάζεψαν όλους τους επώνυμους πίνακες, αποχώρησαν ξεροί και ακατάδεκτοι, όπως ήρθαν, αφήνοντας τον κυρ Γιώργη να κλείσει το σπίτι.

Αυτά είναι ένδοξα και χρυσοφόρα καμώματα. Αν έγινε και κάτι παρόμοιο και στο Τζαμί, όπου βρισκόταν το αρχαιολογικό μουσείο ο Θεός και το χούι τους για μάρτυρας. Αυτά είναι τα ένδοξα αξέχαστα καμώματα κάθε χυδαίας αυτοκρατορίας μια της Αγγλίας, μια της Γερμανίας, μια….

Συγγραφέας: Γεώργης Διλμπόης. Από το βιβλίο του: Τα Χιώτικα… Α’ (σελίδες 25,26).

……………………..

Να σημειωθεί ότι το βιβλίο κυκλοφορεί στο πολυτονικό σύστημα και περιλαμβάνει 18 κείμενα-αφηγήσεις του συγγραφέα.

Τα Χιώτικα… Α’/ εκδόσεις Άλφα πι/Ροδοκανάκη 7- Χίος.

Ευχαριστώ τον καθηγητή Διλμπόη, συγγραφέα του καλού αυτού βιβλίου για την άδεια αναδημοσίευσης του κειμένου του στη στήλη

‘Το διήγημα του Σαββάτου.

Επιμέλεια στήλης

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “Το Διήγημα του Σαββάτου|| Γερμανικά Καμώματα του Γεώργη Διλμπόη”

  1. Αναστασία Κατσικογιάννη Μπάστα

    Εξαιρετικο !

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.