Την Παρασκευή η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου εν μέσω πολιτικών αναταράξεων

Για την Παρασκευή «κλείδωσε» η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο, ενώ από την κυβέρνηση διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως είναι εφικτή η συγκέντρωση των 151 ψήφων, όχι μόνο στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και σε οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία.
Διαθέτουμε πλειοψηφία για τη Συμφωνία και για πρόταση δυσπιστίας, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν με δηλώσεις τους κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, καλώντας ταυτόχρονα την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Αν η ΝΔ θεωρεί ότι δεν έχουμε την πλειοψηφία να κυβερνήσουμε, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, μπορεί να κάνει πρόταση μομφής, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Νews 247.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, αλλά και στον ΑΝΤ1 ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ανάφερε πως «έχουμε την πλειοψηφία που θα εξασφαλίσει τη συνοχή και τη σταθερότητα της κυβέρνησης».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, κάλεσε τη ΝΔ να μην «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη».

«Η κυβέρνηση δεν απειλείται, θα συνεχίσει το έργο της μέχρι το τέλος, έχει την απόλυτη πλειοψηφία, δεν μιλάμε για κυβέρνηση ανοχής», σημείωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Μιλώντας τη Δευτέρα στην ΕΡΤ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος είπε πως «αν έχει το πολιτικό θάρρος ο κ. Μητσοτάκης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας».

«Το όψιμο διαζύγιο του με τον κ. Καμμένο και η αντιδικία, αν δεν τα βρουν στο μοίρασμα της πολικής οικοσκευής, δεν εξαγνίζει τον κ. Τσίπρα» ανέφερε ο διεθυντής του πολιτικού Γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας, μιλώντας στον ρ/φ ΣΚΑΙ 100,3.

Σχετικά με την καταψήφιση από το Κίνημα Αλλαγής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά σημείωσε ότι είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα κι αυτό είναι το μείζον, ενώ οι δευτερογενείς πολιτικές επιπτώσεις είναι μια άλλη συζήτηση, σημαντική μεν, αλλά δεν είναι το πρωτεύον. Εξηγώντας αυτή τη θέση, ο κ. Όθωνας ανέφερε ότι η χώρα πορεύθηκε από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά σε ένα πλαίσιο εθνικής γραμμής που μιλούσε για ονομασία «erga omnes», για κάθε χρήση στο εσωτερικό και το εξωτερικό των Σκοπίων χωρίς καμία εξαίρεση.

Ο Μανώλης Όθωνας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν κατάφερε να σύρει τα κόμματα στα τετελεσμένα που συμφώνησε και επιχειρεί να το κάνει με μεμονωμένους βουλευτές, «για να διαμορφώσει αυτήν την ιδιότυπη κοινοβουλευτική δεδηλωμένη, την οποία εγώ λίγο σκωπτικά ονομάζω δεδηλωμένη «double face». Δηλαδή, άλλοι 151 για κύρωση της συμφωνίας και άλλοι 151 για στήριξη της Κυβέρνησης», όπως είπε, αναγνωρίζοντας ότι τυπικά, πράγματι, ο συνταγματικός νομοθέτης δίνει τέτοια περιθώρια στην κοινοβουλευτική τάξη.

Με αφορμή τις πληροφορίες και εκτιμήσεις για τη τελική στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωση του κόμματος κάνει λόγο για ευφάνταστες υποθέσεις, καθώς «η αποσύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το «Μακεδονικό» δημιουργούν όντως πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους υποθέσεις. Καλό θα είναι όμως οι υποθέσεις αυτές να εδράζονται και σε πραγματικά δεδομένα».

Συγκεκριμένα, για το εάν το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση, η απάντηση είναι κατηγορηματική: «Όχι. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είμαστε στην αντιπολίτευση και αυτό δεν αλλάζει. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος. Το Ποτάμι ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2018 και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση. Η θέση μας, όπως διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Θεσσαλονίκη από τον επικεφαλής, είναι ξεκάθαρη: Αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές».

Στο έτερο ερώτημα, εάν το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η απάντηση είναι θετική. «Ναι. Το Ποτάμι από την ίδρυση του -το 2014- έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Η διαιώνιση του προβλήματος για δεκαετίες είναι επιζήμια για την Ελλάδα όπως μαρτυρά και η αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα «Μακεδονία» από 140 και πλέον κράτη. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία υποστηρίζουμε την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, καθότι αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής. Για τους ίδιους λόγους είμαστε θετικοί στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πρέπει λοιπόν να κλείσουμε άμεσα τα μέτωπα στα βόρεια σύνορά μας και με τη συμπαράσταση των συμμάχων μας να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους εξ ανατολών. Αυτό είναι το συμφέρον της πατρίδας μας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«O κ. Καμμένος είναι συνένοχος με τον κ. Τσίπρα. Αν ήθελε ο κ. Καμμένος να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών θα είχε άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση από το περασμένο καλοκαίρι. Ο κ. Καμμένος έχει πει κάποια θετικά λόγια για μένα, λέμε και ένα γεια, αυτό δε σημαίνει ότι θα συνεργαστούμε κιόλας. Το διαζύγιο Τσίπρα -Καμμένου είναι θέμα χρόνου και όπως όλα δείχνουν θα έχουμε ένα δήθεν χωρισμό, αφού τα περισσότερα στελέχη των ΑΝΕΛ θα πάνε προς τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Για την ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι θα την υπερψηφίσει το κόμμα του, αν ο κ. Μητσοτάκης δηλώσει ότι «δεν θα δώσει το όνομα της Μακεδονίας, εφόσον το θέμα έρθει στην επόμενη κυβέρνηση και ο πρόεδρος της ΝΔ γίνει πρωθυπουργός».

Μ. Χρυσοβελώνη: H κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της

Να καταθέσουν όλοι με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον τις απόψεις τους θεσμικά και δημοκρατικά στα αρμόδια όργανα των κομμάτων, στη Βουλή και στην κοινωνία, ζητά η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Σε δελτίο Τύπου που αφορά σε θέσεις και διευκρινίσεις της υφυπουργού Εσωτερικών, η κυρία Χρυσοβελώνη σημειώνει πως έχει διαφορετική θέση από εκείνους «που σπεύδουν να πάρουν αρνητικές αποφάσεις, να καταγγείλουν και να συκοφαντήσουν χωρίς να μελετήσουν», καθώς και από εκείνους «που σπεύδουν να πάρουν θετικές αποφάσεις με τον ίδιο τρόπο».

Η κυρία Χρυσοβελώνη εκτιμά πως θα πρέπει να απομονώνονται όσοι «βιάζονται να λασπολογήσουν»: «Δεν χρειάζεται να διχάσουμε την κοινωνία, αλλά να την ενώσουμε, ακόμη και αν διαφωνούμε».

«H κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της, βρίσκεται στην πιο παραγωγική, δημιουργική και θετική της φάση» εκτιμά η υφυπ. Εσωτερικών.

Αναφορικά με την αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η κυρία Χρυσοβελώνη γνωστοποιεί πως δεν θα συμμετάσχει γιατί δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα: «Όταν προσκλήθηκα τηλεφωνικά δεν μου γνωστοποιήθηκε η ατζέντα και συνεπώς δεν θα έχω την δυνατότητα να συνεισφέρω θετικά, εκτιμώ ότι δεν έχουν προκύψει νέα δεδομένα που να επιτρέπουν την λήψη αποφάσεων και επίσης, θα βρίσκομαι στην επαρχία, σε προγραμματισμένη από καιρό υπηρεσιακή επίσκεψη, στο πλαίσιο προώθησης του νέου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την Ισότητα των Φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή».

Πηγές: ΕΡΤ1 [Γ. Φασουλάς], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.