Τα Χριστούγεννα των Ορθοδόξων Σλάβων

ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΚΙΕΒΟ

7 του Ιανουαρίου με το δικό μας ημερολόγιο στην Ουκρανία γιορτάζουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τα Χριστούγεννα πολύ εντυπωσιακά –ομολογουμένως- και με πολύ κατάνυξη.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι  μεν αυτοκέφαλη εδώ και χρόνια αλλά αυτό δεν εμποδίζει σε τίποτα την ευλάβεια των πιστών που γεμίζουν ασφυκτικά τις εκκλησίες την νύκτα των Χριστουγέννων.

Μένουμε Κίεβο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας -γνωστό με το ανεπίσημο όνομα Νέα Ιερουσαλήμ- και πληθυσμό περίπου 3.000.000 κατοίκους. Το Κίεβο που είναι κτισμένο στις όχθες του ποταμού Δνείπερου (πλωτό ποτάμι) είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης γιατί ιδρύθηκε τον 5ο αι. μ. Χ.

Εδώ η φημισμένη Ορθόδοξη Μονή της Αγίας Τριάδας. Εκπληκτική μεγαλοπρέπεια, μνημείο αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής τέχνης ανεπανάληπτο.

Οι αγιογραφίες της βασισμένες στο στυλ της Σλαβικής αγιογράφησης αλλά και με Βυζαντινές επιρροές. Θαυμάστε την εικόνα της Παναγίας με τον Χριστούλη στο ένα χέρι και το σταφύλι στο άλλο. Απίστευτη μαγεία και πρωτοτυπία.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ στους Ορθόδοξους Σλάβους.

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.