ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 14 – 03/04/2020)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

*Να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας, τόσο στον πάντοτε ενεργό Σύλλογο Καρκινοπαθών Χίου «ΕλπίΖω», όσο και στο Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΝΑΤ Βροντάδου. Ο μεν πρώτος σύλλογος διέθεσε το ποσό των 5.000 Ευρώ, ο δε δεύτερος το ποσό των 2.000 Ευρώ στο Νοσοκομείο Χίου, για τον αγώνα στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοιού. Είναι αξιέπαινα τα μέλη και των δυο συλλόγων και για την πράξη τους αυτή, αλλά -κυρίως- διότι τα ποσά αυτά προέρχονται από το προσωπικό τους υστέρημα, σε καιρούς δύσκολους και χαλεπούς. Έτσι, το μέγεθος της αξίας της κίνησής τους αυτής μας θύμισε το ΄΄δίλεπτο της χήρας΄΄ που αναφέρει ο Χριστός στο ιερό Ευαγγέλιο. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια !

*Για την δωρεά του “Αντιφυματικού Αγώνος”, όπου προεδρεύει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος και μεριμνά για την αρωγή του όπου δει, κάναμε και άλλοτε αυτόνομη μνεία. Επισημαίνω και πάλι εδώ όσα έχω πει.

Τις τελευταίες ημέρες, βγήκαν πάλι στο διαδίκτυο ορισμένοι και κρίνουν, επικρίνουν και κατακρίνουν, για πολλά ζητήματα της Εκκλησίας, ενώ οι ίδιοι την κοιτούν από το …”τηλεσκόπιο” τον υπόλοιπο, καλό, καιρό…!

Από αυτούς τους εμπαθείς, δεν ξέφυγε, για μια ακόμη φορά, ο Μητροπολίτης Χίου.

Προσφάτως, γνωστοποιήθηκε η δωρεά 26.000 Ευρώ, στο νοσοκομείο Χίου, για την αντιμετώπιση του κορονοιού, εκ του ταμείου του “Αντιφυματικού Αγώνος”, κληροδότημα στο οποίο προεδρεύει. Πρόκειται για μια αξιέπαινη και θεάρεστη πράξη αγάπης στον πάσχοντα άνθρωπο.

Βέβαια, κάποιοι, από την πολυθρόνα του σπιτιού τους, σπεύδουν να “διανθίσουν” το διαδίκτυο με πικρόχολα σχόλια, καθένας έχοντας τη δική του σκοπιμότητα.

Και επειδή καθένας γράφει “το κοντό και το μακρύ του”, δίχως να γνωρίζει, καλόν είναι να διαφωτιστεί ο κόσμος.

1η περίπτωση): Τα χρήματα που δίνει κάποιος από την τσέπη του για φιλανθρωπικό σκοπό, δεν πρέπει να το διαφημίζει, σύμφωνα με το ι. Ευαγγέλιο, ώστε να αποδοθεί σ’ αυτόν η τιμή “εν ουρανοίς”. Εδώ, δεν είχαμε τέτοια κίνηση. Συνεπώς αδίκως βάλλεται ο Μητροπολίτης.

2η περίπτωση): Τα χρήματα που δίδει η Εκκλησία εκ της περιουσίας της, που διαμορφώνεται από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, έσοδα ενοικιάσεων, δωρεές, οβολός πιστών, κλπ. Στην περίπτωση αυτή η Εκκλησία οφείλει να ανακοινώνει δημόσια κατ’ έτος που δαπάνησε τα έσοδα αυτά, προς ενημέρωση των πιστών χριστιανών και επιβεβαίωση του έργου της στο κοινωνικό σύνολο. Όμως και πάλι, στο ζήτημα μας, δεν εμπίπτει σε αυτή την περίπτωση. Συνεπώς, αδίκως βάλλεται και πάλι ο Μητροπολίτης Χίου.

3η περίπτωση): Η διάθεση εσόδων από κληροδοτήματα που ανήκουν αμέσως ή εμμέσως στην Εκκλησία, ειδικού σκοπού. Στην περίπτωση αυτή ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η δημοσιοποίηση διάθεσης των εσόδων τους για εκπλήρωση των σκοπών που συλλέγονται, σύμφωνα με τον ιδρυτή και το καταστατικό τους. Εάν διαβάσει κάποιος το δελτίο τύπου γνωστοποίησης της δωρεάς, θα διαπιστώσει ότι είναι του κληροδοτήματος “Αντιφυματικός αγών”, κληροδότημα σχεδόν εκατονταετίας, το οποίο έχει ακριβώς μείζονα σκοπό την αποτροπή νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου και την ενίσχυση των ασθενών. Συνεπώς, η δωρεά εμπίπτει στην περίπτωση αυτή και Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ ΕΠΡΑΞΕ ΑΡΙΣΤΑ ΠΟΥ ΔΙΕΘΕΣΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 26.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΕΥΡΥΤΕΡΑ.

*Και επειδή κάποιοι “super” Χριστιανοί θα βγουν πάλι και θα μιλήσουν για ταπείνωση, κλπ, τους λέγω το εξής: Ο Χριστός μίλησε για σιωπηρή φιλανθρωπία όταν αυτή γίνεται ατομικά, ως προσωπική πράξη. Όχι όταν γίνεται με δημόσιο ή εκκλησιαστικό χρήμα. Στην δεύτερη περίπτωση ισχύουν δυο άλλα εκ της Αγίας Γραφής: 1) «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται» και 2) «Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσιν τον Πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς». Φτάνει πια, με την ψευτοταπείνωση ορισμένων κριτών και επικριτών των πάντων. Όσοι δεν κατέχουν θεολογία, να μάθουν !

*Όσοι δεν θέλετε να πάθετε κατάθλιψη, κλείστε τις τηλεοράσεις και ανοίξτε ένα βιβλίο ! Έλεος, πλέον, με τις “ενημερωτικές” για τον κορονοιό εκπομπές που προβάλλονται 18 ώρες το 24ωρο. Βλέπετε μόνο τα σύντομα δελτία ειδήσεων (1-10 λεπτά) να είστε ενήμεροι για τα τεκταινόμενα. Πέραν τούτου μόνο ποιοτικές εκπομπές και ψυχαγωγικές (θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, πολιτισμός, ντοκιμαντέρ, πατριδογνωσία, εκπαιδευτική τηλεόραση, κ.α.). Βιβλία και ραδιόφωνο ! Την προσευχή μας και μυαλό!

Μακριά από τις δήθεν “ενημερωτικές” εκπομπές που μας έχουν καθηλώσει!
Αυτό που γίνεται δεν είναι πια ενημέρωση, αλλά εφαρμοσμένη πολιτική επιβολής κατάθλιψης στον λαό !

Για το ζήτημα αυτό παρουσιάστηκε στην “Αλήθεια ΤV” μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή, όπου οι αξιόλογες ψυχολόγοι Ελβίσα-Φωτεινή Φροκκάι και Μαρίνα Μποζάνη, μίλησαν για το άγχος και την κατάθλιψη που μπορεί να προκληθεί από την ευρύτερη κατάσταση σε περιβάλλον πανδημίας με περιοριστικά μέτρα και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Εξαιρετικές και οι δυο !

*Κυριάκο (πρωθυπουργέ μας), άλλαξε πλεύση όσο είναι καιρός !

Επιτρέπεις στους δημόσιους υπαλλήλους να πηγαίνουν στις Υπηρεσίες τους και δεν επιτρέπεις στους Ιερείς να πηγαίνουν στους Ι. Ναούς να Λειτουργήσουν !

Επιτρέπεις στους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ να εργάζονται με την αιτιολογία ότι παρέχουν τα προς βρώσιν σωματική και δεν επιτρέπεις στους Ιερείς να πηγαίνουν στον Ναό και να παρέχουν τα προς βρώσιν πνευματική !
Ποιόν πειράζει να λειτουργούν οι Ιερείς κάθε μέρα (Απόδειπνο, Προηγιασμένες, Χαιρετισμοί, Λειτουργίες, Κατανυκτικοί Εσπερινοί) δίχως εκκλησίασμα, κεκλεισμένων των θυρών και ο κόσμος να ακούει από τα μεγάφωνα τις Ακολουθίες;

Η Θεία Λειτουργία δεν τελείται μόνο υπέρ των συμμετεχόντων και συμπροσευχομένων σ’ αυτή, αλλά και υπέρ των “δι ευλόγους αιτίας απολειφθέντων (απουσιαζόντων)” και συμπροσευχομένων νοερώς από εκεί που βρίσκονται.

Εσύ, όμως, στερείς αυτό το δικαίωμα -και από τους 10.000 εν Ελλάδι Κληρικούς, αλλά και από το 95% των Ελλήνων Ορθοδόξων πολιτών της χώρας-, καταλύοντας ούτω πως ακόμη και διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της χώρας μας.
Με τη δικαιολογία της προστασίας των πολιτών (που κανένας δεν αμφισβήτησε, διότι η υγεία και η ζωή είναι θεόσδοτα και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε) δεν μπορείς να βγάζεις το πετραχήλι από τον τράχηλο και τους ώμους των Ιερέων ! Αυτό είναι αρμοδιότητα της Εκκλησίας, όχι της Πολιτείας !

Όποιος στράφηκε ενάντια στην Εκκλησία, χαΐρι δεν είδε !

Εύχομαι όλα τούτα να μην αποτελέσουν την απαρχή επερχόμενων κοινωνικών δεινών, αναφορικά με δικαιώματα κατοχυρωμένα των πολιτών.

Επαναλαμβάνω: Οι Ναοί πρέπει να λειτουργούν καθημερινά, κεκλεισμένων των θυρών, με παπά και ψάλτη μόνο και με ανοικτά τα εξωτερικά μεγάφωνα.

Από εκεί και πέρα, ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και η διοικούσα Εκκλησία, διότι μέχρι στιγμής υπομένει σιωπηρώς, αλλά όχι για πολύ ακόμη (όπως βλέπω από τα κελεύσματα χιλιάδων συμπατριωτών μας ανά την επικράτεια).

Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει βούληση.
Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού !!!

*Ότι πολύς κόσμος είναι ανεύθυνος και ανόητος το γνωρίζουμε.

Αλλά ότι, η ίδια η Πολιτεία θα έλθει να καθιερώσει τη ρουφιανιά, ε, αυτό, ομολογουμένως, δεν το περίμενα !

Τελικά, η χρονική μας πρόοδος… θα μας γυρίσει πολύ πίσω κοινωνικά !!!

Τώρα, να δείτε πόσοι νεοέλληνες θα βγάλουν το εσώψυχο άχτι τους, για τον γείτονά τους, ρουφιανεύοντας “επί δικαίων και αδίκων’ !!!   Έλεος……!!!!!

*Το είδαμε και αυτό στο νησί μας, μόλις γνωστοποιήθηκε το πρώτο περιστατικό ασθενή με κορονοιό. Κάποια …σαρκοβόρα της περιοχής, έσπευσαν να απαντούν στο διαδίκτυο ποιος είναι, που εργάζεται, τι κάνει, κλπ….

Ξεκάθαρα ηλίθιοι και ανθρωποφάγοι όσοι προσωποποιούν τον ασθενή !

Ξυπνάτε ρε, αύριο μπορεί να είστε εσείς !

Την ασθένεια καταπολεμούμε, όχι τον ασθενή !

Ο Καιάδας της αρχαίας Σπάρτης έχει κλείσει !

*Πολιτικά μειράκια αριστερών … πεποιθήσεων… !

Αριστερό φρόνημα και δεξιά τσέπη !

Το 50% το δίνουν κάθε μήνα στο κόμμα, αλλά στην Ελλάδα και στους Έλληνες δεν το δίνουν !  Μια ζωή οι ίδιοι !

Νομίζουν ότι βρίσκονται ακόμη στη δράση των συμμοριτών και στις λαϊκές δίκες των βουνών !!!

Στις φυλακίσεις και τις εξορίες των αντιφρονούντων στη Σιβηρία !

Όνειδος του Ελληνισμού !!!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.