Συμμετοχή στο «Ελλάδα 2021» με την επιτροπή «Χίος 2022»

Η συγκρότηση μίας επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης είναι μία πολύ σωστή πρωτοβουλία της κυβέρνησης που η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από το αν θα είναι κάτι πέρα από μία γιορτή που θα μιλάει μόνο  για ήρωες και σφαγές αποφεύγοντας τις ¨αμαρτίες¨ του 2004 αναδεικνύοντας στοιχεία όπως την συμβολή των Χιωτών προσφύγων του 1822 στην δημιουργία των σημαντικότερων εμπορικών κέντρων του  νεοσύστατου Ελληνικού κράτους ή το πως επηρέασε η σφαγή της Χίου ανθρώπους που ασχολήθηκαν με οικουμενικά ζητήματα όπως ο Ολυμπισμός και μιλάω φυσικά για τον Δημήτριο Βικέλλα και την αυτοβιογραφία για ένα Χιώτη πρόσφυγα  με τίτλο «Λούκης Λάρας».

Στη παρέμβαση του για το παραπάνω θέμα στην εφημερίδα «Αλήθεια» ο κύριος Μουσουρούλης πολύ σωστά θέλησε νομίζω να τονίσει ότι ο εορτασμός πρέπει να ξεπεράσει τα τετριμμένα και να καταρρίψει μύθους που η πολιτική αντιδικία και κυρίως ο Εθνικός διχασμός του 20ο αιώνα πολλά χρόνια καλλιεργούσαν, ιδιαίτερα όμως και αποτελεί δικό μου πιστεύω θα πρέπει να αναδειχθεί η αναγέννηση και η επαναλειτουργία μίας πολύ στενής αμφίδρομης σχέσης που περιέχει μεταφορά ιδεών, συναισθημάτων και πολιτισμικών επιρροών μεταξύ της Ευρώπης και των Ελλήνων.

Στα πλαίσια αυτά νομίζω ότι η συμμετοχή της Χίου στο Ελλάδα 2021 πρέπει να αποτελεί  την αρχή των εκδηλώσεων της επετείου για τα 200 χρόνια από την Σφαγή της Χίου.  Η συμμετοχή του πολύπαθου νησιού μας στα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Ελληνικής επανάστασης πρέπει να είναι το ξεκίνημα μία πορείας που θα μας φέρει στο 2022 όπου μέσα από την δημιουργία μία ξεχωριστής επιτροπής με μία ονομασία «Χίος 2022» θα αποτελέσει ένα συντονιστικό όργανο για την συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις του 2021 αλλά κυρίως για τις εκδηλώσεις που θα αφορούν την επόμενη χρονιά.

Αυτή η επιτροπή θα μπορούσε πέρα από τα συνήθη να μιλήσει  για παράδειγμα ότι το 1822 συντελέστηκε το πρώτο ολοκαύτωμα της Ευρώπης, ή για την συμβολή των Χιωτών προσφύγων και της Χιώτικης διασποράς στην δημιουργία του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, ή για την συμβολή στην δημιουργία της ελληνικής ναυτιλίας, να μιλήσουμε δηλαδή για την συμβολή της Χιώτικης διασποράς στο εμπόριο και την ναυτιλία του 19 αιώνα στον ελλαδικό χώρο  και την Ευρώπη, για τη περίοδο της λεγόμενης Χιώτικης φάσης.

Είναι πιστεύω ευκαιρία με την δημιουργία της επιτροπής για το «Ελλάδα 2021» εμείς εδώ στην Χίο να δημιουργήσουμε μία επιτροπή για τα 200 χρόνια από το 1822 σαν να προετοιμαζόμασταν για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2022. Η πορεία μας προς την χρονιά εκείνη θέλω να πιστεύω ότι θα κινητοποιήσει τους απανταχού Χιώτες, συλλόγους, φίλους με ή χωρίς καταγωγή από το νησί μας. Πιστεύω ότι θα ωθήσει τοπικούς άρχοντες και την κεντρική κυβέρνηση ώστε να συντελεστούν επιτέλους πολιτιστικά έργα όπως η αναπαλαίωση του Λωβοκομείου ή η κατασκευή του Ομηρικού Κέντρου στο Βροντάδο.

Είναι νομίζω μία μεγάλη ευκαιρία η επέτειος των 200 χρόνων από την σφαγή της Χίου να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω πέρα από το συγκλονιστικό και καθοριστικό για την εξέλιξη της Χιώτικής κοινωνίας που διακόπηκε βίαια μετά όμως προέκυψε από τις στάχτες της μία υγιής και στιβαρή νέα κοινωνία.

Είναι μεγάλο στοίχημα να ξεπεράσουμε την αιματηρή και ανεπανόρθωτη κόψη της ιστορικής συνέχειας του νησιού μας και να προβάλουμε την νικηφόρα δύναμη της ζωής που τελικά επικράτησε αφού η Χίος στάθηκε στα πόδια της οι Χιώτες παντού ως πρόσφυγες, έμποροι, πολιτικοί, επιστήμονες, συγγραφείς καλλιτέχνες, απλοί ήρωες της καθημερινότητας άφησαν και αφήνουν το στίγμα τους στην νεώτερη Ελληνική ιστορία.

Επαναλαμβάνοντας λοιπόν την πρόταση μου να σημειώσω ότι η διαμόρφωση της είναι αποτέλεσμα των ομιλιών και παρουσιάσεων δύο πολύ αξιόλογων επιστημόνων του κυρίου Βαρλά και της κυρίας Ζαχαρου-Λουτράρη και που ενδεχομένως θα συμφωνήσουν στην συμμετοχή της Χίου στο «Ελλάδα 2021» με την επιτροπή «Χίος 2022».

 

Κυριάκος Τσιπούρας

Ταμίας της Χιακής Αδελφότης Αττικοβιωτίας « Ο Κοραής»

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.