Συγκλονίζει o μοναδικός επιζών ναυαγίου με μετανάστες στη Μεσόγειο: Πλοία μας έβλεπαν και μας προσπερνούσαν

Ο μοναδικός επιζών της απόπειρας 15 μεταναστών να φθάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη με πλεούμενο, που είχε τραγική κατάληξη, αφηγήθηκε ότι έβλεπε άλλα πλοία να τους προσπερνούν, αγνοώντας τις απελπισμένες εκκλήσεις τους να τους σώσουν.

Ο Μοχάμεντ Άνταμ Όγκα, αιθίοπας υπήκοος, εξήγησε στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ότι πολλά άλλα πλοία «πλησίασαν πάρα πολύ κοντά μας, [τα πληρώματά τους] μπορούσαν να μας δουν, αλλά μόλις μας έβλεπαν, έσπευδαν να απομακρυνθούν».

Μίλησε από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται στη Μάλτα, ακόμη σωματικά εξαντλημένος και ψυχικά τραυματισμένος από το μαρτύριο που βίωσε.

Τη 12η Αυγούστου, ελικόπτερο των ένοπλων δυνάμεων της Μάλτας εντόπισε τον Μοχάμεντ πάνω από το πτώμα ενός άλλου άνδρα, του τελευταίου από τους 15 ανθρώπους που άρχισαν το ταξίδι, το οποίο σύμφωνα τον επιζήσαντα κράτησε 11 ημέρες.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Μοχάμεντ, που έδωσε συνεντεύξεις στο Ρόιτερς και στην εφημερίδα Times of Malta, οι υπόλοιποι 14 μετανάστες, ανάμεσά τους μια έγκυος, πέθαιναν ο ένας μετά τον άλλο στη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς τα τρόφιμα, το νερό και τα καύσιμα εξαντλήθηκαν.

Όσοι ήταν ακόμα ζωντανοί έριχναν ένα-ένα τα πτώματα στη θάλασσα, εξήγησε. Η έγκυος ήταν ανάμεσα στους τελευταίους που πέθαναν, τη δέκατη ημέρα, κατά τον Μοχάμεντ.

«Ήμασταν στη θάλασσα για 11 ημέρες και τα τρόφιμα τέλειωσαν», αφηγήθηκε. «Μείναμε από καύσιμα, η μπαταρία του GPS εξαντλήθηκε», συμπλήρωσε. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, το βλέμμα του έγινε απλανές, έκρυψε το κεφάλι μέσα στα χέρια και πήρε εμβρυική στάση, σαν να προσπαθούσε να μετατραπεί σε μπάλα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.