Στις 25 Μαΐου ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης – Δεν κλείνει η παραλιακή οδός σύμφωνα με απόφαση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου

Το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να ανοίξουν νωρίτερα, στις 25 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης, καφέ κλπ, έδωσε η Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το άνοιγμα των καταστημάτων με τους ιδιοκτήτες να καθαρίζουν και να καλλωπίζουν επιμελώς τις τελευταίες ημέρες τον διαθέσιμο εξωτερικό χώρο των επιχειρήσεων τους.
Τη Τρίτη το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου με τη συμμετοχή φορέων του νησιού κατά τη διάρκεια της οποίας απορρίφθηκε το αίτημα των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι ζητούσαν το κλείσιμο της παραλιακής οδού.
Το αίτημα των καταστηματαρχών κατέθεσε ο πρόεδρος Κώστας Βεζέρης καταθέτοντας προτάσεις για τον τρόπο που μπορεί να γίνει η διευθέτηση της κυκλοφορίας και επισημαίνοντας ότι οι καταστηματάρχες ζητούν το 5ωρο κλείσιμο της προκυμαίας από τις 19.00 μέχρι τις 12.00, αναφέροντας ότι ανάλογες αποφάσεις για κλείσιμο παραλιακών ζωνών έλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και άλλοι νησιωτικοί Δήμοι.
Ο  Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυριάκος Ζωάνος έλαβε την απόφαση την οποία στήριξε η πλειοψηφία να μην κλείσει η παραλιακή οδός μέχρι να υπάρξει μια πιο εμπεριστατωμένη πρόταση που να προβλέπει όλα τα ενδεχόμενα.
Η Λιμενάρχης κα Ειρήνη Αργύρη εξέφρασε την ανησυχία της λόγω του ότι πρόκειται για μια από τις βασικές αρτηρίες του νησιού. Την ίδια άποψη είχε και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κος Βουράκης ο οποίος περιέγραψε τις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν τα πυροσβεστικά οχήματα στο κέντρο της Πόλης, επισημαίνοντας ότι η προκυμαία είναι η κεντρική αρτηρία για την αντιμετώπιση των συμβάντων εντός πόλης.
Τέλος, ο Διοικητής της Τροχαίας Παντελής Καλανδρόπουλος ζήτησε να κατατεθεί εγγράφως η πρόταση στην Τροχαία ώστε να μελετηθεί και να εξεταστεί αν είναι εφικτές οι αλλαγές που ζητούνται. Η πλειοψηφία των παρευρισκομένων δήλωσε ότι προέχει η ασφάλεια των πολιτών. Κανείς δεν μπορεί να υπογράψει μια τέτοια απόφαση.
Ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου, Κυριάκος Ζωάνος  καλεσμένος τηλεφωνικά στην πρωινή εκπομπή του Ρ/Σ ΑΝΤ1 Αιγαίου “Καλημέρα με τον ΑΝΤ1” και τον Κων/νο Κυδώνη αναφέρθηκε στα αιτήματα των καταστηματαρχών της Προκυμαίας της Χίου για παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων λέγοντας τα εξής:
«Σχετικά με το ζήτημα της επέκτασης κοινόχρηστων χώρων για τους καταστηματάρχες της Προκυμαίας της Χίου  θα ήθελα να αναφέρω ότι σε εισόδους σπιτιών και πολυκατοικιών δεν γίνεται να μπουν τραπεζάκια. Δεν έχω τίποτα με κανέναν. Ορισμένα πράγματα όμως, πρέπει να τηρηθούν. Αυτές τις ημέρες κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας ελέγχει τις παραχωρήσεις χώρων. Σχετικά με την οδό Νεωρίων και τα ημιτελή έργα στο λιμάνι ανέφερε ότι οι διαδικασίες προχωρούν και προβλέπεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.

Επέκταση έως 100% και μείωση τελών 50% σε κοινόχρηστους χώρους

Η επανεκκίνηση της εστίασης στις 25 Μαϊου αφορά περίπου 320.000 εργαζόμενους και είναι ένας πυλώνας της οικονομίας που θα ξεκινήσει με τους καλύτερους όρους προκειμένου να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία. Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έξι άτομα και όχι τέσσερα που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Δεν θα υπάρχει όριο στις πολύτεκνες οικογένειες.
Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις στην εστίαση που δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν στις 25 Μαίου, διότι δεν έχουν υπαίθριο ή ημιυπαίθριο χώρο. Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα υπάρξει μέριμνα, αφού όπως είπε «και αυτοί οι χώροι θα ανοίξουν εντός του Ιουνίου».
Με την τροπολογία που έχει καταθέσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% του κοινοχρήστου χώρου που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως επί παραδείγματι αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, επιβάλλονται πρόστιμα ίσα με το ανάλογο τέλος του χώρου της παράνομης χρήσης και σε περίπτωση υποτροπής έως και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας του καταστήματος.

Για τις περιπτώσεις των καταστημάτων που δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επί πλέον χώρου  δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μειώνουν τα τέλη έως και σε ποσοστό 50%.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.