Σε εξέλιξη η κινητοποίηση των εργαζομένων του “Σκυλίτσειου” Νοσοκομείου

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την ΥΓΕΙΑ στη Χίο

Στάση εργασίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα και έως τις 3 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του “Σκυλίτσειου” Νοσοκομείου Χίου, με αίτημά τους να σταματήσει η εγκληματική πολιτική στην υγεία με τη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ.

Το Σωματείο Εργαζομένων του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Οι ελλείψεις στις μονάδες υγείας στο νησί μας και στο ΕΚΑΒ είναι επικίνδυνες και εγκληματικές για τις ζωές των παιδιών μας, των οικογενειών μας και τις δικές μας. Το Νοσοκομείο της Χίου, σήμερα λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40% και με εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Στη νοσηλευτική υπηρεσία στις 223 θέσεις που προβλέπονται από τον οργανισμό υπηρετούν 123 άτομα. Στην ιατρική υπηρεσία αντίστοιχα, στις 85 θέσεις που προβλέπονται υπηρετούν 57 άτομα. Στη διοικητική υπηρετούν 39 άτομα από τα 67, ενώ για το παραϊατρικό προσωπικό στις 69 προβλεπόμενες θέσεις σήμερα υπηρετούν 37 άτομα.    Τα τεράστια κενά  προσπαθούν να τα καλύψουν με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και συμβασιούχους με μπλοκάκι όπου νέοι και νέες  εργάζονται με μισθούς πείνας και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας.

Ωστόσο, «περίσσεψαν» οι διακηρύξεις περί επέκτασης των «συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα»,   της σύναξης συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και της «αγοράς» υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, επομένως και της διατήρησης και επέκτασης της επιχειρηματικής λειτουργίας  των δημόσιων μονάδων υγείας.

Γνωρίζουμε ότι η σχεδιαζόμενη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία, προϋποθέτει τη διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 4.000 περίπου εργαζόμενοι, μέσω ΟΑΕΔ, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, που πολλοί από αυτούς δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019.

Σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί τόσο, δεν ανεχόμαστε άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι επειδή οι κυβερνώντες «υπολογίζουν» την υγεία του λαού όχι ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να απολαμβάνει ο καθένας μας, αλλά ως ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Δεν ανεχόμαστε ολόκληρο το νησί να είναι με ένα ασθενοφόρο στη βάρδια, η ΜΑΦ να κινδυνεύει με κλείσιμο, να λείπουν βασικές ειδικότητες και άλλες να είναι μονήρεις επειδή δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δεν ανεχόμαστε να μην μπορεί κάποιος να κάνει τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις ή να έχει την αναγκαία ιατρική φροντίδα και νοσηλεία λόγω ελλείψεων προσωπικού και μηχανημάτων ή να αναγκάζετε να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες εξετάσεις του σε ιδιώτες ή να μετακινείται  εκτός Χίου. Δεν ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν όλοι εκείνοι που με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση την Υγεία.

Ο λαός του νησιού δια των φορέων του πρέπει να διεκδικήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του να στελεχωθούν πλήρως με το απαραίτητο μόνιμο Νοσηλευτικό, Ιατρικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό, όλες οι κλινικές και οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά περιφερειακά ιατρεία.

Ζητάμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις σημερινές ανάγκες.
  • Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του ΕΚΑΒ Χίου, έτσι ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον δυο ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια .
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου). ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ!
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.
  • Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Αποκατάσταση όλων των μισθολογικών μας απωλειών  (ασφαλιστικές, εργασιακές).
  • Επαναφορά της χορήγησης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες
  • Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος Έλληνας ή πρόσφυγας χωρίς δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και τα Νοσοκομεία
  • Δημιουργία  σύγχρονων κλινικών  πλήρως στελεχωμένες με επιστημονικό, ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Άμεση αποπεράτωση των κτηριακών υποδομών, που έχουν οδηγήσει σε «μπλακ άουτ» τη νοσηλευτική περίθαλψη.

Στη κινητοποίηση του ΣΕΣΝΟΧ συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στους Δήμους, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος ΑΜΕΑ  με κεντρικό αίτημα την στελέχωσή του Νοσοκομείο Χίου με μόνιμο προσωπικό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.