Ραγδαίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό! Η Χίος τι κάνει;

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

Πολλές φορές έχουμε θίξει δημόσια και έχουμε μιλήσει για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και έχουμε εκθέσει τις απόψεις μας περί αυτού.

Πρόσφατα, μόλις πριν από 10 ημέρες, διερωτώμεθα τι προτίθεται να πράξει η νέα (από 4μήνου και πλέον) κυβέρνηση για όσα συμβαίνουν.

Μόλις χθες, ο αρμόδιος Υφυπουργός, Στρατηγός κ. Στεφανής, αποκάλυψε τα σχέδια της κυβέρνησης.

Όμως, οι δηλώσεις του κ. Υφυπουργού μας προξένησαν συναισθήματα χαρμολύπης. Χαρμολύπης, ναι, διότι ναι μεν επεχείρησε να αμβλύνει το πρόβλημα, αλλά όχι – κατά την ταπεινή μου άποψη – με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.

Αποσαφηνίζω, ευθύς αμέσως, τα γραφόμενά μου. Ανακοίνωσε, ο κ. Υφυπουργός: α) την δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά μας. Σωστό !,

β) την πρόσληψη 1.200 ατόμων (συνοριοφυλάκων, αστυνομικών, υπαλλήλων Ασύλου, Υπουργείου Εσωτερικών, κλπ.) με αντικείμενο απασχόλησης περί το μεταναστευτικό. Σωστό !,

γ) την χρηματοδότηση φορέων της τοπικής Αυτοδιοίκησης και κρατικών Υπηρεσιών στα μέρη που το πρόβλημα είναι έντονο και χρήζουν στήριξης. Σωστό !,

δ) την ίδρυση ενιαίου φορέα αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης στη χώρα μας. Σωστό !

Όμως, υπήρξαν και πολλά λάθη – αν όχι ισάριθμα, τουλάχιστον – όπως, π.χ.:

α) η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό.  Λάθος ! Ο μειωμένος ΦΠΑ είναι μια κατάκτηση εξ αγώνων δεκαετιών, από τους νησιωτικούς Δήμους και Νομαρχίες και ουδεμία σχέση έχει (ούτε πρέπει να έχει) με το μεταναστευτικό. Ο ΦΠΑ πρέπει να παραμείνει μειωμένος σε όλα τα νησιά, λόγω ειδικών συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού τους, διαχρονικά. Εάν η ΝΔ δεν σεβαστεί το δικαίωμα αυτό των νησιωτών, να είναι βέβαιη ότι, θα τους βρει “μπροστά της ” όπως τους βρήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

β) ο αριθμός των διαμενόντων στις κλειστές δομές. Αναφέρθηκε ότι, στη Μόρια Λέσβου θα διαμένουν 5.000 και πλέον μετανάστες. Στη Χίο 5.000 και πλέον. Στη Σάμο 5.000 και πλέον. Στην Κω 2.000 και πλέον και στη Λέρο 1.000 και πλέον. Και ρωτώ: Που είναι η αναλογικότητα στα νησιά μας, βάσει του μόνιμου πληθυσμού τους; Εάν στη Λέσβο φιλοξενούνται 5.000 μετανάστες, στη Χίο θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τους 2.700 και στη Σάμο τους 1.200. Επίσης, στην Κω, αναλογικά, “χρεώνουν” μικρότερο όλων των νησιών αριθμό φιλοξενούμενων μεταναστών. Μέγιστο ατόπημα εκ μέρους της κυβέρνησης.

γ) Επίσης, μέγιστο ατόπημα, το γεγονός ότι, η κυβέρνηση ΝΔ καθημερινά, ενώ τα πάει καλά στα περισσότερα θέματα του δημόσιου βίου, απογοητεύει τους νησιώτες για το μεταναστευτικό (όπως και τους Μακεδόνες, Ηπειρώτες και Θρακιώτες, με το ζήτημα αναγνώρισης των Σκοπίων  -“Βαρντάσκα” – ως “Βόρεια Μακεδονία” και την σιγή ιχθύος που επέδειξαν και επιδεικνύουν στο ζήτημα αυτό, ενώ άλλα διατείνονταν προεκλογικά), αφού προέβησαν σε ανακοινώσεις τετελεσμένων, δίχως να προηγηθεί καμία ενημέρωση και κανένας διάλογος με τις τοπικές, νησιωτικές, κοινωνίες.

Ήδη, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου υπέβαλλαν την παραίτησή τους (συλλογικά) στον Πρωθυπουργό, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την αντιμετώπιση αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης, δηλαδή καί για την έλλειψη διαλόγου, αλλά καί για την δυσανάλογη κατανομή μεταναστών στο νησί τους, που υποφέρει.

Αναμένουμε και το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να διαμαρτυρηθεί έντονα και να μην επιτρέψει την δημιουργία δομής 5.000 και πλέον μεταναστών στη Χίο, διότι αυτό θα σημάνει την μελλοντική “καταδίκη” μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  Να πράξει αντίστοιχα με τη Σάμο. Ποια αναλογία τηρήθηκε και στην περίπτωση της Χίου; Διαμαρτύρονταν κάποιοι για την ΒΙΑΛ (και πολύ ορθά) όταν είχε 2.000-2.500 μετανάστες και θα υψώσουν τώρα το χέρι τους δίδοντας θετική ψήφο στη δημιουργία δομής 5.000 ή 6.000 μεταναστών; Λάθος  !

δ)  Δεν μας είπε ο κ. Υφυπουργός:

1) Όταν πληρωθεί (καλυφθεί) η δομή των 5.000 και έλθουν κι άλλοι, πού θα πάνε;

2) Οι υπάρχοντες άλλοι τόσοι σήμερα εδώ, καθώς και οι καθημερινά εισερχόμενοι άλλοι -και μέχρι το καλοκαίρι του 2020 (που ισχυρίζονται ότι θα ολοκληρωθούν οι νέες δομές)-, που θα πάνε;

3) Πόσοι θα μείνουν ΜΟΝΙΜΑ στο νησί μας (σε οικίες, ξενοδοχεία, κλπ.);

Θα περιμέναμε από τη σημερινή κυβέρνηση, πριν ανακοινώσει οτιδήποτε, να συνεργαστεί με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να υπάρχει, έστω η στοιχειώδης, κοινωνική αποδοχή για όσα σκέπτεται να κάνει.

Θα περιμέναμε να έλθουν οι αρμόδιοι Υπουργοί στα νησιά και σε ειδική συνεδρίαση των Δημοτικών τους Συμβουλίων, να θέσουν τις σκέψεις και τα σχέδιά τους, να ακούσουν τα συλλογικά αυτά Όργανα (που, μάλιστα, έχουν προέλθει από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία και εντολή) και κατόπιν να πράξουν, σεβόμενοί μας.

Αλλά, δυστυχώς, ούτε η ΝΔ το έπραξε.

Δεν μένει, λοιπόν, παρά να αναμένουμε τη σθεναρή αντίσταση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου (όπως και των λοιπών τοπικών φορέων, που απαρτίζονται από συλλογικά Όργανα, αιρετού χαρακτήρα), τώρα, σήμερα, όχι αύριο, πριν είναι αργά.

Έτσι θα δούμε και ποιοι πραγματικά θα αγωνιστούν για το νησί μας, έμπρακτα.-

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.