Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια

Γράφει η Τάνια Μπιργιώτη, Γεωπόνος

Για να έχουμε επιτυχία στην καλλιέργεια του κήπου πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι το έδαφος που φυτεύουμε είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για να φιλοξενήσει τα φυτά μας. Το χώμα στο χωράφι μπορεί να είναι πολύ σκληρό, συμπαγές ή μπορεί να έχει κακή αποστράγγιση, να μην είναι γόνιμο ή να έχει πολλά ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια). Είναι απαραίτητο πριν τη φύτευση, να δημιουργήσουμε ένα γόνιμο και αφράτο έδαφος για να πετύχουμε καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία των φυτών.

Πώς μπορώ να βελτιώσω το χώμα του κήπου μου;

Αρχικά, αν το χωράφι μας έχει πολλές πέτρες, θα πρέπει να τις απομακρύνουμε. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί όργωμα με σκαφτικό ή σκάψιμο με τσάπα για να αφρατέψει λίγο το χώμα και για να απομακρύνουμε τα ανεπιθύμητα χόρτα που έχει το χωράφι μας. Οργώνουμε και σκάβουμε μετά από βροχή ή αφού ποτίσουμε το χώμα, καθώς χρειάζεται να υπάρχει μια σχετική υγρασία για να καλλιεργηθεί επιτυχώς το χωράφι. Μετά το όργωμα ή το σκάψιμο, θα πρέπει να απομακρύνουμε εκ νέου τις μικρότερες πέτρες, καθώς και ριζώματα ζιζανίων που θα εμφανιστούν. Στη συνέχεια, μπορούμε να ξανασκάψουμε ή να οργώσουμε ενσωματώνοντας παράλληλα φυσικά υλικά εδαφοβελτίωσης (π.χ. ζεόλιθος, λίπασμα από φύκια κ.α.) αλλά και οργανικά βιολογικά λιπάσματα για να γίνει το χώμα αφράτο, γόνιμο, να αποκτήσει καλύτερο αερισμό και καλή αποστράγγιση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.