ΠΟΙΗΣΗ – Φιλοξενούμενη ποιήτρια: Ιωάννα Καρατζαφέρη

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Την ‘κοσμοπολίτισα’ συγγραφέα, μεταφράστρια, ποιήτρια και αρθογράφο Ιωάννα Καρατζαφέρη έχει την τιμή να φιλοξενεί σήμερα η δημοφιλής στήλη της ποίησης με το ποίημα της Ή Μέρα Πέρασε’. Την ευχαριστώ.

Τίτλος:

Η ΜΕΡΑ ΠΕΡΑΣΕ

Η μέρα πέρασε και το σκοτάδι πέφτει
από τα φτερά της νύχτας
όπως πέφτει ένα φτερό
από το πέταγμα ενός αετού,
Τα φώτα του χωριού βλέπω
Πως λαμπυρίζουν μέσα από τη βροχή
Και την αχλή.
Και με τυλίγει ένα αίσθημα λύπης
Που η ψυχή μου δεν μπορεί ν’ αντισταθεί
Ένα αίσθημα λύπης και προσμονής
Που δεν έχει σχέση με τον πόνο
Και μοιάζει μόνο με τη θλίψη
Όπως η αχλή μοιάζει με τη βροχή
Έλα, διάβασε μου ένα ποίημα
Κάποιο απλό από τα εγκάρδια άσματα
Που θα καταπραΰνει  αυτό το ανήσυχο αίσθημα
Και θα διώξει  τους κόπους, τις σκέψεις της ημέρας
Όχι από παλιούς μεγάλους δασκάλους
Όχι από τους θείους  Βάρδους
Που μάκρυναν τα βήματα και ηχούν
Μέσα από τους διαδρόμους του Χρόνου

Ιωάννα Καρατζαφέρη

…………………………………………..

Αξιοπρόσεκτη η πλούσια εργογραφία της Ι.Κ., με εκδόσεις από αρκετούς εκδοτικούς οίκους όπως ‘Σύγχρονη Εποχή’, ‘Καστανιώτης’ , ‘Πατάκης’ κλπ., και με όλα τα είδη του λόγου, παιδικά βιβλία, διηγήματα, μυθιστορήματα κλπ. Είναι γνωστή δε στο πλατύ αναγνωστικό και από την πυκνή αρθρογραφία της.

Προσωπικά το αγαπημένο της βιβλίο  μου -που μου προκάλεσε και μεγάλη εντύπωση- είναι το ‘Λευκά στην κορυφή’, από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ/2015,όπου  μέσα από δεκαοκτώ διηγήματα και μια μικρή ενότητα με επικεφαλίδα τη λέξη «Τέλος», που ενέχει θέση επιλόγου, η Ιωάννα Καρατζαφέρη, μας απλώνει έναν κόσμο που ζει, τελειώνει ή τελείωσε. Δεκαοκτώ αυθεντικές ιστορίες που η πλειονότητα τους συνδέεται με τον θάνατο.Θάνατος, και η συγγραφέας μας με την ιδιαίτερη γραφή της τον προβάλει σαν ένα κομμάτι της ζωής. Ο θάνατος είναι το αναπόφευκτο….Τι μπορεί  ,αλήθεια,να φοβηθεί κανείς όταν τα λευκά βρίσκονται στην κορυφή; Ή τι μπορεί να τον φοβίζει ακόμη; Μήπως όλα; Ακόμη κι αυτά που πέρασαν και δεν διορθώνονται πια; Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Ιωάννα Καρατζαφέρη

‘Λευκά στην κορυφή

Βιβλιοπωλείον της Εστίας /2015.

Δυναμική κι απρόβλεπτη, τον Απρίλιο του 2017 και στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ, είχε δηλώσει:

<Αν είμαι ευτυχισμένη που είμαι τόσο μεγάλη τώρα, είναι γιατί θα ζήσω αυτή τη μέρα, τα 100 χρόνια του ΚΚΕ μας. Είμαι πολύ ευτυχισμένη και εύχομαι αυτά τα 100 χρόνια να προσθέσουν πολλά μηδενικά.> Ιωάννα Καρατζαφέρη.

Πολλά-πολλά μηδενικά, ΠΟΛΛΑ τα ΕΤΗ και για την ίδια την σημαντική κυρία των γραμμάτων μας Ιωάννα Καρατζαφέρη η δική μας ευχή.

Επιμέλεια στήλης

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.