Ο « Κλεισθένης » φέρνει αλλαγές στα χωριά και τον τρόπο εκλογής των κοινοτικών Συμβουλίων

Αλλαγές φέρνει ο Κλεισθένης στον τρόπο εκλογής των κοινοτικών συμβουλίων τις οποίες λίγοι φαίνεται να τις γνωρίζουν. Τι θα γίνει λοιπόν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου;

Η κοινότητα θα βγάζει τον πρόεδρο και το συμβούλιο της και όχι … ο δήμαρχος
Στις κοινότητες με 5μελή συμβούλια και πάνω, το Κοινοτικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος του δεν επιλέγονταν από τους κατοίκους του χωριού αλλά από τον … υποψήφιο Δήμαρχο, όταν αυτός βέβαια γινόταν Δήμαρχος.

Αυτό τώρα σταματάει! Κάθε κοινότητα θα έχει τους δικούς της συνδυασμούς που δεν θα έχουν καμία σχέση με το κεντρικό δημοτικό ψηφοδέλτιο. Πρόεδρος της κοινότητας θα εκλέγεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο με μία διαδικασία που ορίζει ο Κλεισθένης.

Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Καμιά σχέση ΔΕΝ θα υπάρχει ανάμεσα στα δύο ψηφοδέλτια, οι ψήφοι στο κοινοτικό ψηφοδέλτιο ΔΕΝ θα μεταφέρονται στο δημοτικό ψηφοδέλτιο και ούτε φυσικά θα συμβαίνει το αντίστροφο!

Αρα, δεν είναι υποχρεωμένος ο κάθε πολίτης που θέλει να προσφέρει στο χωριό του, να «δεθεί» με το ψηφοδέλτιο του ενός ή του άλλου υποψήφιου δημάρχου. Τώρα πια, μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία, να βρει άλλους πολίτες που και αυτοί θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους και να ζητήσει την εμπιστοσύνη των συντοπιτών του!

Ο κάτοικος της κάθε κοινότητας θα ψηφίζει σε ξεχωριστή κάλπη για το κοινοτικό του συμβούλιο και σε άλλη κάλπη για το δημοτικό συμβούλιο και το Δήμαρχο

Η εκλογή του κοινοτικού συμβουλίου θα γίνει με απλή αναλογική
Η απλή αναλογική ισχύει και για τις εκλογές για τα κοινοτικά συμβούλια. Κάθε συνδυασμός θα εκλεγεί τόσο συμβούλους όσοι αντιστοιχούν στους ψήφους που έχει πάρει.

Οι κοινότητες που έχουν κάτω από 300 κατοίκους θα εκλεγούν μόνο πρόεδρο με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ όσες έχουν πάνω από 300 κατοίκους κοινοτικά συμβούλια με ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

Σε κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους θα ισχύουν τα παρακάτω: Το συμβούλιο της κοινότητας αποτελείται από πέντε (5) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από τριακόσιους έναν έως δύο χιλιάδες (301-2.000) κατοίκους, από επτά (7) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από δύο χιλιάδες έναν έως δέκα χιλιάδες (2.001-10.000) κατοίκους, από έντεκα (11) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από δέκα χιλιάδες έναν έως πενήντα χιλιάδες (10.001-50.000) κατοίκους και από δεκαπέντε (15) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) και άνω κατοίκους.».

Δεν θα υπάρχει «επικεφαλής» στο κοινοτικό ψηφοδέλτιο!
Τα κοινοτικά ψηφοδέλτια ΔΕΝ θα έχουν επικεφαλή, άρα ΔΕΝ θα υπάρχει «υποψήφιος πρόεδρος της κοινότητας»

Ο σκοπός είναι να προσελκυστούν στην διοίκηση της κοινότητας πολίτες που ενδιαφέρονται για αυτή και όχι μόνο «υποψήφιοι πρόεδροι» που μετά θα τρέχουν να κάνουν τους συνδυασμούς. Πολύ περισσότερο ΔΕΝ πρέπει να υπάρχουν «υποψήφιοι πρόεδροι» που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του τάδε «υποψήφιοι δήμαρχου» ή του δείνα κόμματος!

Ο πρόεδρος της κοινότητας, θα εκλέγεται από τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, με ψηφοφορία μεταξύ αυτών που βγήκαν πρώτοι, από τον πρώτο και τον δεύτερο συνδυασμό!

Οι κοινότητες αποκτούν ξανά πόρους για να κάνουν … τη δουλειά τους

Μέχρι τώρα η διάθεση πόρων σε κάθε κοινότητα εξαρτιόταν κυρίως από τον Δήμαρχο και τον γεωγραφικό αντιδήμαρχο.

Αυτό σταματάει! Κάθε κοινότητα θα έχει τον δικό της προυπολογισμό, θα ξέρει από την προηγούμενη χρονιά τους πόρους που θα είναι στη διάθεση της για την επόμενη χρονιά,

Αυτοί θα κατανέμονται κεντρικά από το Υπουργείο Εσωτερικών, η κοινότητα θα μπορεί να κάνει το ετήσιο πρόγραμμά της και αυτή θα αποφασίζει πότε και πώς θα το υλοποιεί!

Ιδια διαδικασία για το κέντρο μέχρι και το χωριό!
Οι αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης δεν αφορούν μόνο τα μικρά χωριά του νησιού. Αφορούν κάθε ξεχωριστή οικιστική ενότητα από την πιο μεγάλη που είναι η πόλη, ως την πιο μικρή!

Η πόλη της Χίου, όπως και οι άλλες μεγάλες δημοτικές κοινότητες θα εκλέξουν το δικό τους Συμβούλιο, με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες που θα το εκλέξει και το Ακράσι και κάθε άλλο μικρότερο χωριό. Η διαφορά είναι το πόσοι σύμβουλοι θα εκλεγούν σε κάθε μία περίπτωση

Αυτές είναι λοιπόν οι αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης στις κοινότητες, Γνωρίζεις και εφόσον βεβαίως σε ενδιαφέρει ο τόπος σου, μπορείς να αποφασίσεις εσυ γι αυτον και όχι οι περιστασιακοί.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.