Ο Δήμαρχος Χίου στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Περιφερειών και Πόλεων στο Βουκουρέστι

Ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς συμμετέχει στις 14 και 15 Μαρτίου στην 8η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Περιφερειών και Πόλεων, στο Βουκουρέστι. Η Σύνοδος οργανώνεται στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και σε αυτή έχουν προσκληθεί περίπου 600 αιρετοί της αυτοδιοίκησης από όλη την Ευρώπη.

Οι θεματικές συζητήσεις της Συνόδου περιλαμβάνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και περιφερειών, την επικουρικότητα, την κοινωνική συνοχή και ενσωμάτωση, και τη γεωγραφική συνοχή.

Σε μια εποχή που οι πόροι των πολιτικών συνοχής αποτελούν την κύρια πηγή των δημοσίων επενδύσεων για την Ελληνική περιφέρεια, είναι πολύ σημαντικό η Χίος να δίνει το παρόν, να αφουγκράζεται και να συμβάλει στην εξασφάλιση κοινοτικών πόρων για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία στα πλαίσια δημοσίου panel για την πολιτική συνοχής να απευθύνει ερώτηση προς την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης κα Κρέτσου για το κατά πόσον περιλαμβάνονται ειδικές πολιτικές για τα νησιά στο πλαίσιο που η Επιτροπή εισηγείται για την περίοδο 2021-2028. Η Επίτροπος απάντησε ότι είναι απόφαση στην DG REGIO τα θέματα των ειδικών πολιτικών για τα νησιά να εξετάζονται κατά περίπτωση μιας και όλες οι νησιωτικές περιοχές δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Από την απάντηση είναι φανερό ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα πρέπει να διεκδικήσουν στο εθνικό επίπεδο μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση στους πόρους του επόμενου ΕΣΠΑ. Η νησιωτικότητα αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως βασικός παράγοντας για την οικονομία περιοχών όπως η δική μας και οι ειδικές πολιτικές είναι αναδεικνύονται ως βασική απαίτηση για το μέλλον.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.