Ν. Μηταράκης: Μέτρο έκτακτης ανάγκης η ΠΝΠ – Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν

«Μέτρο έκτακτης ανάγκης» που κρίθηκε επιβεβλημένο «καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά» χαρακτήρισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, την ΠΝΠ για την επίταξη εκτάσεων, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις υποστήριξε ότι «δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν».

Μιλώντας στον Ant1 ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «οι ανοιχτές δομές που φιλοξενούν 40.000 άτομα, δυσχεραίνουν την προσπάθεια επιτάχυνσης του ασύλου και επιστροφών» και πρόσθεσε ότι στόχος η μείωση των ροών, «κάτι που προαπαιτεί κλειστά κέντρα».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι ήδη έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που το πρόγραμμα δημιουργίας νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεχίζεται, και συμπλήρωσε ότι «τα νέα κέντρα συνδυάζονται με μια ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς θα έχουν τις μισές θέσεις φιλοξενίας από τις υπάρχουσες δομές».

Σε ερώτηση για τις επιστροφές, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι με το νέο νόμο του ασύλου δίνεται προτεραιότητα στην εξέταση της αίτησης όσων έρχονται από 1/1/20, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ήδη ο κατάλογος των αφαλών χωρών, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να κρίνονται ως απαράδεκτες μέσα σε 15-20 ημέρες και αυτοί να επιστρέφονται στη Τουρκία. Έχουμε προχωρήσει ήδη σε 8 αποστολές μέχρι σήμερα».

Παράλληλα, κατέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση, διότι δεν «έκανε επιστροφές» και τόνισε ότι «δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με τη γείτονα χώρα. όποιον έχουμε στείλει πίσω, η Τουρκία τον έχει δεχθεί».

Ερωτηθείς για την χρηματοδότηση και τη λειτουργία των νέων κέντρων, απάντησε ότι «οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές είναι σχεδιασμένες βάσει πρακτικών που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε.».

«Όποιος παρακάμπτει τον τρόπο λειτουργίας των νέων δομών, θα θεωρείται παραβατικός και θα κρατείται» διευκρίνισε.

Ανακοίνωσε τέλος την αναβολή της συνάντησης της Πέμπτης με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.