Νότης Μηταράκης: Δεν έχουμε, μέχρι στιγμής, κρούσμα κορωνοϊού σε καμία δομή φιλοξενίας

 

Συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 FM και το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο

TZ: Κατ’ αρχάς, θέλω να ρωτήσω το εξής. Τι γίνεται με τα κέντρα. Τα περίφημα κέντρα και αν υπάρχουν ιατρικοί έλεγχοι εκεί πέρα; Τι ακριβώς; Ποια είναι  η κατάσταση που υπάρχει να μας ενημερώσετε.  Για τα κέντρα φιλοξενίας.

ΥΜΑ: Κατ’ αρχήν, να σας αναφέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα σε καμία δομή φιλοξενίας από το κορωνοϊό.

TZ: Σε καμία απολύτως;

ΥΜΑ:  Σε καμία μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημέρωση για κανένα κρούσμα, παρότι γίνονται έλεγχοι όταν υπάρχου συμπτώματα. Γίνονται κανονικά οι ίδιοι έλεγχοι που γίνονται σε όλους. Έχουμε επιλέξει συνειδητά από 1η Μαρτίου και όποια νέα άφιξη υπάρχει και ξέρετε πλέον είναι  αρκετά περιορισμένες οι αφίξεις λόγω των εκτάκτων μέτρων που υπάρχουν και στον Έβρο και στα θαλάσσια σύνορα. Όποιες αφίξεις υπάρχουν, μένουν σε ξεχωριστό χώρο μέχρι να παρέλθει ένα διάστημα και μετά όσοι είχαν έρθει στα νησιά, έχουν ήδη μεταφερθεί σε ειδικά κλειστά κέντρα στη Μαλακάσα και στις Σέρρες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συγχρωτισμός των νέων αφίξεων με τους υφιστάμενα διαμένοντες στις δομές. Επιπλέον,  με κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες, προβλέπεται σημαντικός περιορισμός των μετακινήσεων των διαμενόντων στα κέντρα, θα εφαρμόσουν ανάλογους κανόνες με τη γενική απαγόρευση που υπάρχει από χθες, για την πρόληψη του κορωνοϊού. Και επίσης, προβλέπεται και ήδη έχουμε ξεκινήσει κα δημιουργούμε, ειδικές υγειονομικές μονάδες εντός της περιμέτρου των κέντρων υποδοχής και τακτοποίησης, ώστε αφενός να μπορεί να γίνεται η εξέταση και των εργαζομένων και των διαμενόντων στα κέντρα, και αφετέρου σε περίπτωση που υπάρχον κρούσματα, να μπορούμε να τα κρατήσουμε σε απόσταση από το γενικό πληθυσμό.

ΤΖ: Ωραία. σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν παρθεί για όλο τον υπόλοιπο  πληθυσμό. Τι γίνεται με τι ς ανοιχτές δομές; Μόρια και ούτως καθ’ εξής; Εκεί τι προβλέπεται;

ΥΜΑ: Κοιτάξτε, έχουμε πει με ειλικρίνεια ότι οι ανοιχτές δομές δημιουργούν προβλήματα στη δυνατότητα περιορισμού της κίνησης και το έχουμε πει με απόλυτη επίγνωση του γεγονότος ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο. Από εκεί και πέρα, έχει δοθεί με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες, η εντολή στην ελληνική αστυνομία να εφαρμόσει μέτρα περιμέτρου. Να έχει κλειστές τις δομές από 19:00 το βράδυ μέχρι -7:00 το πρωί και στο διάστημα από 07:00 το πρωί μέχρι 19:00 το απόγευμα να επιτρέπεται μεμονωμένα ,όχι οικογένειές ολόκληρες, ένας εκπρόσωπος ανά οικογένεια, να εξέλθει για μόνο λόγο την προμήθεια βασικών αγαθών και όχι για λόγους βόλτας ή για λόγους να πάνε να παίξουνε ή οτιδήποτε άλλο. Άρα, εφαρμόζουμε την ανάλογη λογική του μένουμε σπίτι, στις ιδιαίτερε συνθήκες που υπάρχουν σε αυτές τις δομές.

ΤΖ: Ωραία. πείτε μου κάτι άλλο κύριε Υπουργέ. Τι γίνεται τώρα με το θέμα των κλειστών δομών; Είδα ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ζήτησε να αντικατασταθούν άμεσα οι υφιστάμενες δομές φιλοξενίας από ανοιχτές σε κλειστές. Μήπως είναι μία ευκαιρία όλη αυτή η διαδικασία να τρέξει τώρα το συντομότερο δυνατόν; Πού βρισκόμαστε εκεί;

ΥΜΑ: Δεν θα έλεγα τη λέξη «ευκαιρία», θα έλεγα τη λέξη «αναγκαιότητα». Σας θυμίζω ότι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της από 10 Φεβρουαρίου η οποία ειρήσθω εν παρόδων ξεκινάει τη διαδικασία κύρωσης σήμερα στη Βουλή, είχε ως βασικό λόγο του έκτακτου και την ανάγκη επίταξης που τότε τόσο επικρίθηκε από κάποιους λέγοντας ότι ο κορονοϊός ήταν μόνο μία δικαιολογία. Νομίζω ότι ενάμισι μήνα μετά φαίνεται ότι ο κορονοϊός δεν ήταν μια δικαιολογία. Είναι μία αναγκαιότητα που υπάρχει ειδικά στα νησιά μας, τα οποία αυτή τη στιγμή απαιτούν από την Κυβέρνηση να προστατεύσουν με κάθε τρόπο τη δημόσια υγεία. Στην Κω και στη Λέρο, λοιπόν, θα προχωρήσουμε στην περίφραξη χώρων ώστε αυτοί που είναι εκτός του ανοιχτού χώρου να βρεθούν στο νέο κλειστό χώρο που θα έχει και αφενός καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και αφετέρου δυνατότητα επιβολής των περιοριστικών μέτρων της ΚΥΑ ή οποιαδήποτε άλλη ΚΥΑ αναγκαστούμε να κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Το ίδιο συμβαίνει και στη Σάμο όπου το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την ολοκλήρωση των διαδικασιών της κλειστής δομής. Για τη Χίο και τη Μυτιλήνη παραμένει μία εκκρεμότητα. Σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Ζητήσαμε αντιπροτάσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κάποια συγκεκριμένη αντιπρόταση.

ΤΖ: Ωραία. Πάμε τώρα στα σύνορά μας στον Έβρο με την Τουρκία και βεβαίως και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Θέλω να ρωτήσω το εξής: τι γίνεται με αυτούς οι οποίοι μπαίνουνε παρανόμως; Κρατούνται, γιατί έχουν σταματήσει οι διαδικασίες ασύλου αφενός. Τι γίνεται με αυτούς που κανονικά θα έπρεπε να επιστραφούν στην Τουρκία; Τώρα μας επηρεάζει όλη αυτή η διαδικασία σε σχέση με τα σύνορά μας και το πώς αυτοί θα επιστρέψουν;

ΥΜΑ: Κατ’ αρχάς, η Τουρκία εδώ και λίγες ημέρες με έγγραφό της έχει διακόψει τις επιστροφές προς την Τουρκία λόγω κορονοϊού.

ΤΖ: Για αυτό το λέω, τι γίνεται με αυτές;

ΥΜΑ: Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή ο κορονοϊός επηρεάζει αρνητικά όλες τις διεθνείς μετακινήσεις και την διάθεση κρατών να δεχθούν μετακινήσεις υπηκόων. Ισχύουν γενικά περιοριστικά μέτρα που δεν απευθύνονται μόνο στους μετανάστες ή σε αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και πρέπει να επιστραφούν. Είναι μία γενική απαγόρευση. Έχουμε δημιουργήσει, λοιπόν, αυτά τα προσωρινά κλειστά κέντρα που σας ανέφερα πριν, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε αξιοπρεπή συνθήκες αλλά απομονωμένους από το γενικό πληθυσμό αυτούς που έχουν εισέλθει παρανόμως από 1 Μαρτίου μέχρι να μπορέσουνε να ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες.

ΤΖ: Ωραία. Αισιοδοξείτε; Υπό την έννοια ποια; Σε σχέση εννοώ με τους ανθρώπους και με τις ροές που υπάρχουν. Αισιοδοξείτε ότι θα μπορέσετε να το συγκρατήσετε; Διότι αν ξαφνικά έχουμε αύξηση των ροών, φαντάζομαι ότι θα χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες δομές συνεχώς.

ΥΜΑ: Δεν θα έλεγα ότι αισιοδοξούμε, ούτε ότι δεν αισιοδοξούμε. Με μεγάλη υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε μία κρίση. Ο Μάρτιος μέχρι στιγμής έχει πολύ χαμηλότερες ροές από το 2019, εξισορροπεί το πρώτο τρίμηνο παρά τις έντονα αυξητικές πιέσεις που δεχθήκαμε τον Ιανουάριο, ο Φεβρουάριος ήταν κάπως καλύτερος αλλά πάλι είχε αύξηση, έχει μεγάλη μείωση μέχρι στιγμής ο Μάρτιος. Αυτό μας εξισορροπεί. Το θέμα είναι ότι από εκεί και πέρα με βασική πολιτική την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων θεωρούμε ότι η ανάγκη για νέες δομές θα είναι πολύ πιο περιορισμένη από τον αρχικό σχεδιασμό ειδικά στα νησιά και αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα, ο αρχικός σχεδιασμός που είχε το Νοέμβριο για το μέγεθος των δομών έλαβε υπόψη του τα τότε δεδομένα. Η αντιστροφή των δεδομένων μας επιτρέπει πλέον στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να σχεδιάσουμε για πολύ μικρότερες δομές από τις αρχικές ανάγκες που είχαμε επισημάνει.

ΤΖ: Κύριε Υπουργέ, να σας κάνω μια ερώτηση. Ένα σενάριο το οποίο φαντάζομαι ότι δεν είναι δικό σας βέβαια για να το διαχειριστείτε γιατί υπάρχει ήδη συγκεκριμένη ομάδα κρούσης που κάνει αυτή τη δουλειά. Τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξουν κάποια κρούσματα στις ανοιχτές δομές ή ακόμα και στις κλειστές δομές. Πώς θα μπορέσουν να ισχύσουν οι όροι της καραντίνας, τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις;

ΥΜΑ: Τοποθετούμε ειδικούς οικίσκους περιμετρικά των δομών ώστε να υπάρχει μια δυνατότητα καραντίνας.  Έχουμε εφεδρική δυνατότητα με μεγάλες σκηνές rubhalls να πάμε εκεί που χρειάζεται, αυτές δεν μπαίνουν προληπτικά, θα μπουν όπου χρειαστεί.  Είναι οικίσκοι για άμεση ανάγκη αν χρειαστεί και σήμερα να τοποθετηθεί κόσμος σε καραντίνα. Και αν χρειαστεί μεγαλύτερη καραντίνα θα μπούμε στη λογική των rubhalls ώστε να στήσουμε εντός μιας ημέρας απαραίτητα κρεβάτια σε όποιο σημείο χρειαστεί.

ΤΖ: Αυτό θα σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει και εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή να υπάρξει και εμπλοκή του στρατού σε αυτή τη διαδικασία ή θα το καλύψει όλο το Υπουργείο;

ΥΜΑ: Υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για αντιμετώπιση εκτάκτων ιατρικών περιστατικών. Μέχρι στιγμής τις ανάγκες στη Μαλακάσα και στις Σέρρες τις καλύψαμε χωρίς την ανάγκη μεγάλης συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων. Βέβαια είναι όλοι σε ετοιμότητα, όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος σε περίπτωση εκτάκτων γεγονότων κατά περίπτωση να αντιμετωπιστεί με το σωστό τρόπο.

ΤΖ: Ωραία, φτιάξατε μια σελίδα για να κλείσουμε με αυτό στο facebook αν δεν κάνω λάθος, με στόχο την πληροφόρηση των αιτούντων ασύλου που διαμένουν στην Ελλάδα. Τι γίνεται με αυτό;  Εξηγήστε μας, δώστε μας λίγο κάποιες πληροφορίες.

ΥΜΑ: Προχωράμε στην αναβάθμιση των τεχνολογικών δυνατοτήτων και με ένα up το οποίο θα δημιουργήσουμε τις επόμενες λίγες εβδομάδες και με την νέα πολύγλωσση σελίδα ώστε να έχουμε πλέον κατευθείαν δυνατότητα επικοινωνίας με τους αιτούντες άσυλο. Το app θα είναι και ονομαστικό, δηλαδή ο καθένας από αυτούς θα έχει ατομικό λογαριασμό και βάσει αυτού του λογαριασμού θα μπορεί να χρησιμοποιεί και το Wi-Fi που υπάρχει στις δομές, αν δεν κάνει λογαριασμό δεν θα έχει πρόσβαση στο Wi-Fi, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα ανά πρόσωπο, ανά δομή ή οποιοδήποτε άλλο δημογραφικό χαρακτηριστικό να μπορούμε μέσω του up να επικοινωνήσουμε και να στείλουμε παραδείγματος χάρη πληροφορίες για θέματα υγείας, πληροφορίες για θέματα πρόληψης του κορωνοϊού, για θέματα περιορισμού της  κίνησης ή και ατομικές πληροφορίες που αφορούν την προσωπική του αίτηση ασύλου. Ένα πρόβλημα που υπήρχε εδώ και χρόνια, που ήτανε δύσκολο να βρεθεί τελικά κάποιος για να του επικοινωνηθεί ένα έγγραφο παραδείγματος χάρη. Αυτό πλέον θα το κάνουμε με ατομικούς λογαριασμούς.

TZ:  Εσείς έχετε στοιχεία ότι όντως έχουν μειωθεί οι ροές; Στον Έβρο βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι  πολύ συγκεκριμένα πλέον. Αν και βλέπουμε ότι και λόγω κορωνοϊού νομίζω ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να υποχωρήσει όλη αυτή πίεση.

YMA: Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ο Μάρτιος του 2020 έχει αισθητά μειωμένες ροές σε σχέση με το Μάιο του 2019. Αλλά, ξέρετε αυτά καλό είναι  να μην βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα. Η μάχη στον Έβρο και στα θαλάσσια σύνορα είναι  καθημερινή. Οι οδηγίες πάντως του Πρωθυπουργού προς τις Ένοπλές Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας είναι  για το μέγιστο δυνατό βαθμό επιφυλακής.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.