Μηταράκης : Παγώνει η επίταξη των εκτάσεων – Διάλογος με τους νησιώτες

Διαδοχικές παρεμβάσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, σε ΕΡΤ1, ΘΕΜΑ 104,6 FM και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Ν. Μηταράκης: «Παγώνουμε για μια βδομάδα τα έργα, αναμένουμε ρεαλιστικές προτάσεις από Δήμους και Περιφέρειες»

Την αναστολή των επιτάξεων για περίπου 1 εβδομάδα που θα έχει ως αποτέλεσμα την επανεκκίνηση του διαλόγου με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανακοίνωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη τηλεόραση της ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

O κ. Μηταράκης τόνισε ότι «βάζουμε ένα μορατόριουμ στις επιτάξεις, ώστε να συζητήσουμε αυτή την εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή, και να καταλήξουμε σε μια λύση»,  συμπληρώνοντας πως δεσμεύεται ότι θα κλείσουν οι σημερινές δομές και δε θα λειτουργούν δύο δομές σε κάθε νησί.

Επίσης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6 FM και τους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, είναι απαραίτητο να προχωρήσει το σχέδιο των κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά. Είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση του. Έδωσα μια εβδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή αυτών των χώρων στα νησιά».

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «τα ανοιχτά κέντρα θα κλείσουν» και προσέθεσε πως «το κρίσιμο είναι να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα κλειστά κέντρα».

Σε ερώτηση που του έγινε για το προσφυγικό προφίλ όσων έρχονται, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «σύμφωνα με την εικόνα που έχει από την εξέταση ασύλου στο δεύτερο βαθμό εξέτασης ασύλου, είναι γύρω στο 10% αυτοί που έχουν προσφυγικό προφίλ. Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο είναι ισομοιρασμένοι».

«Την Πέμπτη θα μεταβώ στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσω τον Γερμανό Υπουργό Μετανάστευσης, κ. Ζεεχόφερ. Αίτημα της χώρας μας η καλύτερη επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων και η θέσπιση κοινών κανόνων ασύλου και επιστροφών», κατέληξε.

Ο κ. Μηταράκης προέβη σε σχετική ανάρτηση για το «πάγωμα» των επιτάξεων μέσω των προσωπικών του μέσων κοινωνικής δικτύωσης: «Μια βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.