Μασουράκια Χίου νηστίσιμα της Πλουμίτσας — ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Παραδοσιακή συνταγή της Χίου παρουσιάζει σήμερα ειδικά για εσάς τους αναγνώστες και αναγνώστριες της εφημερίδας και του site ’Χιώτικη Διαφάνεια’ η συμπατριώτισα μας Πλουμίτσα Ζήμνη –Ploumitsa Zimnis και λόγω της Σαρακοστής έκανε αντίστοιχη προσαρμογή για να είναι νηστίσιμα. Όπως σημειώνει η ίδια:

«Σας στέλνω κ. Γαΐλα για τους αγαπημένους μου συμπατριώτες συνταγή πολύ δημοφιλή, μασουράκια νηστίσιμα, Χιώτικα. Έβαλα Μαστίχα και κομμένα λουκούμια με τριαντάφυλλα που έφερα  στην Αμερική από τη Χίο. Και με αμύγδαλα σκόνη. Τι ωραία θα ήταν να σας πρόσφερα να δοκιμάζατε αυτό το υπέροχο Χιώτικο. Μασουράκι πού το έφτιαξα με τόση αγάπη σπέσιαλ μόνο για εσάς και τους αναγνώστες της Χιώτικης Διαφάνειας».

 Η Συνταγή της Πλουμίτσας

Μασουράκια Χιώτικα Νηστίσιμα Μαστίχας

Υλικά:

3 ποτήρια αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα σε σκόνη .¼ ποτηριού σιρόπι από γλυκό πορτοκάλι .¾ ποτηριού ζάχαρη άχνη. ¼ κουταλακιου σκόνη μαστίχας η 4 σταγόνες μαστιχέλαιο. 6 λουκούμια μαστίχας κομμένα σε μικρά κομματάκια .1 πακέτο φύλλο (1/2 κιλό)

 Επάλειψη.

¾ ποτηριού σπορέλαιο.

Σιρόπι.

2 ποτήρια ζάχαρη .1 ½ ποτήρι νερό.1 κσ χυμό λεμονιού .2 κσ ανθόνερο

Πασπάλισμα .

1 ποτήρι φυστίκι Αιγίνης κοπανισμένο

………………………….

 Εκτέλεση

 Βάζουμε στον μπόλ το αμύγδαλο. Προσθέτουμε το σιρόπι πορτοκαλιού, την ζάχαρη, και την μαστίχα και τα ανακατεύουμε ολα μαζίι. Κόβουμε το κάθε φύλλο σε δύο λωρίδες, αλείφουμε την κάθε μια χωριστά με σπορέλαιο και μετά βάζουμε την μια λωρίδα επάνω στην άλλη. Βάζουμε 1 κσ από το μείγμα μάσα στην άκρη του φύλλου και βάζουμε από πάνω από το μείγμα 6-7 κομματάκια λουκουμιού. Σκεπάζουμε το μείγμα με το φύλλο, διπλώνουμε μέσα τις άκρες του φύλλου και το τυλίγουμε ελαφρά να γίνει το μασουράκι. Το αλείφουμε με το σπορέλαιο. Έχουμε τον φούρνο προθερμασμένο στο μέτριο. Ραντίζουμε τα μασουράκια με λίγο νερό και τα βάζουμε στον φούρνο και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 15 με 20 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα βάζουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Σιρόπι

Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι για 6 λεπτά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το αφήνουμε για 1 άλλο λεπτό να βράσει, και το βγάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το ανθόνερο. Κάνουμε μερικές τρυπούλες στα μασουράκια με οδοντογλυφίδα και τα βουτάμε ένα-ένα στο βραστό σιρόπι, για 2-3 δευτερόλεπτα, μέχρι να τραβήξει το σιρόπι. Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης.

Εύχομαι ‘Καλή Επιτυχία’  στη συνταγή και Καλή Ανάσταση στη Χίο μας. Πλουμίτσα.

………………..

Ploumitsa Zimnis είναι ο λογαριασμός της συμπατριώτισας μας αξιαγάπητης κ. Πλουμίτσας που με τις συνταγές της διαφημίζει τη Χίο μας στις ΗΠΑ καί  ‘Mama Ploumitsa’ η σελίδα της. Μπορείτε να μπείτε και να την γνωρίσετε όσοι ακόμη δεν γνωρίζετε την διάσημη Χιώτισα μαγείρισα των ΗΠΑ.

κ. Πλουμίτσα, Ευχαριστώ θερμά για την τιμή να φτιάξετε συνταγή αποκλειστικά για την Χιώτικη Διαφάνεια και τους αναγνώστες της. Υπόχρεη.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος

Ερευνήτρια Ελληνικής λογοτεχνίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.