Μανώλης Βουρνούς: Ένα έργο που πρέπει να συνεχιστεί (Βίντεο-Φώτο)

Όπως ξεκίνησε το έργο του πριν από 5 χρόνια περίπου, ο Μανώλης Βουρνούς, έτσι και σήμερα το απόγευμα κατέκλυσε την κεντρική αγορά του νησιού μας.

Ο ίδιος αγώνας, ξεκίνησε και πρέπει να συνεχιστεί, αυτό τόνισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χίου και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό του «Πρωτοβουλία για την Χίο». Ένας συνδυασμός που έχει εμπλουτιστεί και με νέα πρόσωπα, έτοιμα να προσφέρουν για το γενικό καλό του τόπου μας.

Χωρίς θα και θα… . Χρειάζεται στόχος, δουλειά  και ομάδα, όχι πολιτικές λυκοφιλίες κατέληξε.

Το παρόν έδωσαν, Κωστής Μουσουρούλης, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Κοσμίδης, ο βουλευτής Νότης Μηταράκης, οι πρώην δήμαρχοι Πέτρος Παντελάρας και Βαγγέλης Μελιτζάνης, ο εκπαιδευτικός Αιμιλιανός Ευαγγελινός και εκλεκτοί ψηφοφόροι του νησιού μας.

Αναλυτικά η ομιλία του ήταν η εξής: 

Καλωσορίσατε! Σας ευχαριστώ όλους που ήλθατε σε αυτό το κάλεσμα!

Γέμισε πάλι η Απλωταριά από τους ανθρώπους που στηρίζουν την Πρωτοβουλία.

Γέμισε από τους ανθρώπους που βλέπουν το αύριο της Χίου  με το πείσμα, τη φιλοδοξία, το θάρρος και την αισιοδοξία να το διαμορφώσουν!

Σας καλωσορίζω όλους σε αυτή την μεγάλη συγκέντρωση, που έρχεται στο τέλος μιας μεγάλης περιόδου δημιουργίας για τη Χίο.

Μιας θητείας στο Δήμο της Χίου για την ομάδα της Πρωτοβουλίας η οποία έφερε μεγάλες αλλαγές, διαρθρωτικές και συστηματικές που τόσο πολύ χρειαζόταν ο τόπος μας.

Μιας θητείας που μας έφερε αντιμέτωπους με πολλά προβλήματα, άλλα προβλεπόμενα και άλλα απρόβλεπτα, αλλά ταυτόχρονα μας έφερε μπροστά και σε πολλούς δρόμους, σύγχρονες επιλογές, μπροστά σε επιλογές που αφορούν το αύριο της Χίου.

Μας έφερε και μπροστά σε συγκρούσεις με συμφέροντα, συγκεκριμένα και επώνυμα. Και  ασφαλώς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ιδιωτικά συμφέροντα. Έχουμε πρόβλημα όταν στη σχέση τους με τον Δήμο, με όλους εμάς δηλαδή, “ρίχνουν” τον Δήμο. Όταν ο Δήμος δουλεύει για τα συμφέροντα, αντί για το αντίστροφο. Και αυτά τα συμφέροντα, βέβαια, μαθημένα σε πολιτικές εμπλοκές, κατάλαβαν ότι με την Πρωτοβουλία είχε κοπεί ο ομφάλιος λώρος με το ταμείο του Δήμου, και φρόντισαν να συμμετάσχουν, πρωτοκλασσάτοι, σε άλλο συνδυασμό.

Ήρθε λοιπόν η ώρα μετά από μία θητεία να διεκδικήσουμε ξανά, σε τρεις μέρες, με μία πλήρως ανανεωμένη ομάδα, τη διοίκηση του Δήμου. Να διεκδικήσουμε αυτή την πορεία, αυτά τα βήματα προς το αύριο. Προς το αύριο που έχει ωραίες στιγμές, αλλά έχει και προβλήματα. Προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσεις και όχι να τα κρύψεις κάτω από το χαλί, ή να τα πλησιάζεις απλά με διάθεση για σχολιασμό και γενική κουβέντα.

Το να είσαι απλά γνώστης των προβλημάτων ενός τόπου δε μου λέει κάτι. Το να ξέρεις να

βρεις τη λύση, αυτό μου λέει πολλά! Εκεί ακριβώς υπερέχει ο συνδυασμός μας.

Δεν είμαστε ένας συνδυασμός που απλά έχει καταγράψει κάποια από τα θέματα-προβλήματα και προβάλει σ’ ένα φυλλάδιο θεωρητικές λύσεις. Είμαστε ο συνδυασμός που γνωρίζει και έχει παλέψει, έχει τριφτεί και έχει προσφέρει λύσεις, έργα και αποδοτική διαχείριση!

Θα θυμάστε αρκετοί από εσάς, όταν πριν από 5 χρόνια τέτοιες μέρες, κάναμε εδώ, στο ίδιο σημείο την προεκλογική μας συγκέντρωση παρουσιάσαμε αρχές και αξίες στις οποίες βασιζόμασταν. Και τις λέω ακριβώς όπως τις αναφέραμε τότε, πριν 5 χρόνια, το 2014, πριν από όλα όσα συνέβησαν αυτά τα 5 χρόνια:

Αρχή μας ήταν και είναι ότι  το κοινό καλό είναι ο λόγος ύπαρξης του Δήμου. Αρχή μας ήταν και είναι ότι η διαφάνεια και η αξιοκρατία δεν είναι απλά αφηρημένες ηθικές αξίες ή τυπικές υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο. Αρχή μας ήταν και είναι ο σεβασμός στο πρόσωπο και στην αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής, το φύλο, τις κοινωνικές σχέσεις, τις πεποιθήσεις, τον τρόπο ζωής και τις επιλογές του. Αρχή μας ήταν και είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι ένα μεγάλο ζητούμενο για τη Χιώτικη κοινωνία και ότι  Δήμος πρέπει να στέκεται δίπλα στον άνθρωπο.

Σε αυτά τα 5 χρόνια που ο Χιώτικος λαός μας εμπιστεύθηκε με την ψήφο του τη διοίκηση του δήμου της Χίου μείναμε πιστοί στις αρχές αυτές και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να φανούμε άξιοι της εμπιστοσύνης σας. Μέσα από μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, αντιμετωπίζοντας το πρωτοφανές παγκόσμια προσφυγικό ζήτημα, μέσα από τις ανατροπές στην οικονομία και την κοινωνία που βίωσε όλη η Ελλάδα, όλη η Ευρώπη, ορθώσαμε την ευθυκρισία, την εξωστρέφεια και τον ρεαλιστικό σχεδιασμό μας. Χωρίς κορώνες, μεγαλοστομίες και κραυγές δουλέψαμε συστηματικά,  δώσαμε δυνατά τη μάχη και σήμερα έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας ότι πράξαμε, παρά τις όποιες αστοχίες που μπορεί να έγιναν, το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας. Στον απολογισμό μας αυτό έχουμε να επιδείξουμε πολλά. Καταπιαστήκαμε με τα προβλήματα του νησιού μας, μικρά και μεγάλα, και παράξαμε έργο για το οποίο είμαστε πραγματικά υπερήφανοι. Αντιμετωπίσαμε κάθε πρόκληση χωριστά, εξετάσαμε κάθε θέμα που απασχολούσε το νησί μας και προχωρήσαμε σε μεγάλες παρεμβάσεις που αλλάζουν τη ζωή των δημοτών. Στο διάστημα 2014-19 μελετήσαμε και ξεκινήσαμε έργα σε ενα ευρύ πρόγραμμα που περιλαμβάνει πάνω από 67.000.000 € από Ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις, με τον Δήμο της Χίου να βρίσκεται σήμερα πρώτος στις χρηματοδοτήσεις σε όλο το Βόρειο Αιγαίο.

Αυτή την τελευταία περίοδο είχαμε την ευκαιρία να έλθουμε  πολλές φορές σε “αντιπαράθεση” με άλλους συνδυασμούς, για να αντιπαραθέσουμε τα προγράμματά μας, τις απόψεις μας, το τι σκεφτόμαστε. Και αυτό που φάνηκε σε όλες αυτές τις συναντήσεις ήταν, ότι στην πραγματικότητα, όσοι από τους συνδυασμούς έχουν σκεφτεί κάποια πράγματα για το μέλλον (γιατί δεν το έχουν κάνει όλοι), προαναγγέλλουν επιγραμματικά αυτά που έχουμε εμείς ήδη ξεκινήσει, αυτά που έχουμε ήδη ωριμάσει, κάποιες φορές και αυτά που ήδη εκτελούμε!  Και τα προαναγγέλλουν όλα αυτά έχοντας την ίδια στιγμή ενσωματώσει μέσα στους συνδυασμούς τους ανθρώπους που έχουν πολεμήσει αυτές τις λύσεις, ανθρώπους που έχουν πολεμήσει ΚΑΘΕ ΛΥΣΗ, ανθρώπους οι οποίοι τον καιρό που διοίκησαν ούτε καν τους πέρασαν από το μυαλό, ή ανθρώπους που όταν τα προβλήματα έκαιγαν, εκείνοι σφύριζαν.

Συναντήσαμε σε αυτές τις “αντιπαραθέσεις” και συνδυασμούς οι οποίοι απλά έβαζαν τίτλους, χωρίς να ξέρουν, χωρίς να έχουν διερευνήσει εάν αυτό που έλεγαν ήταν εφικτό,  χωρίς να έχουν μπει στον κόπο να το αναλύσουν με ρεαλιστικούς όρους. Συνδυασμούς δηλαδή που δίνουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα! και όσο και από την καρδιά τους και εάν βγαίνει, παραμένει χωρίς αντίκρυσμα.

Υπάρχει ένας παλιός στίχος από ένα ωραίο τραγούδι που λέει “… τρύπια η καρδιά μου δεν χωράει όσα ορέγεται…” .  και αυτό ισχύει για όλους μας. όλοι μας επιθυμούμε τα καλύτερα για τον τόπο μας. όλοι μας θέλουμε αύριο το πρωί, ακριβώς στις 25 Μαΐου όλα να είναι διαφορετικά.  όλοι μας θέλουμε το υδρευτικό ζήτημα της Χίου να έχει βρει την οριστική του λύση, να ζούμε σε οικισμούς και στην πόλη όπου τα κτίρια είναι όλα περιποιημένα, η οικονομία ανθεί,  νέοι και μεγαλύτεροι εργάζονται με χαρά, οι συγκοινωνίες γίνονται από δύο καταπληκτικά λιμάνια και το αεροδρόμιο ολοκληρωμένο σε μέγεθος που εξυπηρετεί τις ανάγκες της Χίου, τα οδοστρώματα είναι παντού εξαιρετικά, οι αθλητικές εγκαταστάσεις επαρκείς  σε μέγεθος και προδιαγραφές για νέους και ηλικιωμένους, τα μνημεία μας και η πολιτιστική κληρονομιά προστατευμένη και αναδεδειγμένη να την χαίρονται ντόπιοι και επισκέπτες, τα σχολεία μας όλα με σύγχρονες εγκαταστάσεις, αθλητικούς χώρους και καλές συνθήκες λειτουργίας,  η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με τον πιο σύγχρονο τρόπο, με δίκαιη κατανομή του κόστους, μία επιχείρηση να μην εξαρτάται από 15 υπηρεσίες για το αν θα μπορέσει να λειτουργήσει αλλά να βρίσκει ένα χώρο αδειοδοτημένο μέσα σε ένα επιχειρηματικό πάρκο (αλήθεια, αυτό δεν είδα να το αναφέρει κανείς. Όλοι μιλάνε για την ανάπτυξη αλλά μάλλον δεν έχουν καταλάβει τα τεράστια οφέλη στις επιχειρήσεις, την πίεση την οποία νιώθουν και το μεγάλο καλό στην οικονομία μας που θα έκανε ένα επιχειρηματικό πάρκο). Και αυτό το όνειρο λοιπόν που αύριο το πρωί θα έχει γίνει αλήθεια, απλά επειδή έτσι το θέλουμε όλοι μας, θα έχει και τα οικονομικά του Δήμου λυμένα, και την περιουσία του Δήμου αύριο το πρωί αξιοποιημένη και τα λεωφορεία θα είναι γεμάτα και θα έχουν τα πιο βολικά ωράρια, και όλοι θα έχουμε καβαλήσει ένα ποδήλατο και θα κυκλοφορούμε στους ποδηλατόδρομους, και οι παραλίες μας θα είναι όλες “στην τρίχα”, και τα προβλήματα των κτηνοτρόφων θα έχουν λυθεί, και τα μονοπάτια, τα χωριά, η πόλη, τα μνημεία, τα ξενοδοχεία θα είναι όλα γεμάτα επισκέπτες!

Θα, Θα, Θα, ….

Όμως η τιμιότητα στην πολιτική, λέει ότι πρέπει να βάζεις τα πράγματα σε μία σειρά, σε ένα πρόγραμμα.  όχι να τα παραθέτεις επειδή σου φαίνονται ωραία. Η τιμιότητα στην πολιτική, η ευθύνη απέναντι στον τόπο σου,  στη ζωή σου και στους γύρω σου, θέλει να τα επιδιώκεις με ρεαλισμό, με βάση και με συνέπεια. Γιατί το αύριο της Χίου δεν χτίζεται με μαγικά ραβδιά,  δεν χτίζεται με στιβαρά μπράτσα, δε χτίζεται με ωραία λόγια και εκλογικές λυκοφιλίες. Δεν χτίζεται με “θα”. Το αύριο της Χίου χτίζεται βήμα-βήμα.

Το αύριο της Χίου θέλει θεμέλια, θέλει γέμισμα των κενών που έχουν μείνει από όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, θέλει αντικατάσταση αυτών που δεν λειτουργούν καλά, θέλει θάρρος για να πεις όχι σε αυτά που έχουμε συνηθίσει αλλά δεν ωφελούν πλέον σε τίποτα, θέλει αλλαγές και μάτια και αυτιά ανοικτά σε αυτά που συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, στον υπόλοιπο κόσμο. Πάνω από όλα όμως θέλει συστηματική δουλειά για να καλύψεις τα κενά, και να δουλέψεις για να θεμελιώσεις το μέλλον.

Από αυτό λοιπόν το “όνειρο” που σας περιέγραφα πριν, ένα μεγάλο μέρος έχει ξεκινήσει, βήμα-βήμα.  με κόπο, με διεκδίκηση, με απογοητεύσεις, αλλά και με χαρά γιατί βλέπουμε μπροστά μας να αλλάζουν σιγά-σιγά κάποια πράγματα.  Βλέπουμε πραγματικά οι σχολικές μονάδες της Χίου να βελτιώνονται, καινούρια νηπιαγωγεία να χτίζονται, οι αθλητικές εγκαταστάσεις να γίνονται πραγματικά σύγχρονες, να εμπλουτίζονται και να λειτουργούν σωστά,  το Ομήρειο να αλλάζει και να βρίσκεται μπροστά στο πιο εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του, βλέπουμε το αεροδρόμιο να είναι σε ένα δεσμευτικό πρόγραμμα, την οδό Ιωάννου Χρήστου να προχωράει, βλέπουμε στο υδρευτικό να γίνονται μικρά και μεγάλα βήματα που περίμεναν χρόνια, η αφαλάτωση θαλασσινού νερού να είναι πραγματικότητα, βλέπουμε στα χωριά να λύνονται πραγματικά ζητήματα καθημερινότητας, αλλά να προχωράνε και μεγάλα έργα πνοής, από τα Καρδάμυλα μέχρι τα Μεστά και από τον Καταρράκτη  και την Κώμη μέχρι τη Βολισσό και τα Αγιάσματα, βλέπουμε για τον αστικό χώρο να υπάρχει ένα πρόγραμμα ευρύτατου εκσυγχρονισμού του κέντρου, βλέπουμε κτήρια συμβολικά, όπως το Rex, το Ξενία, το κτήριο της οδού Λάδης, το Εργατικό Κέντρο, το Επιμελητήριο να μπαίνουν στον δρόμο της αποκατάστασης και της ένταξης στην οικονομική ζωή του τόπου, βλέπουμε στο κυκλοφοριακό επιτέλους ένα σχέδιο όπου ο περιφερειακός είναι ολοκληρωμένος, οι χώροι στάθμευσης σε πρόγραμμα μεγέθυνσης και εκσυγχρονισμού και οι δρόμοι της πόλης σε ένα πρόγραμμα μετατροπής τους σε δρόμους  που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες του Χιώτη. Βλέπουμε το αντιπλημμυρικό του Καλοπλύτη, των Μεστών, των Ολύμπων, να έχουν ενταχθεί.  Βλέπουμε το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου για τις επιχειρήσεις της πόλης μας να εντάσσεται. Βλέπουμε  τους βιολογικούς πέντε χωριών,  να προχωράνε επιτέλους. Βλέπουμε τους παιδικούς σταθμούς να μεγαλώνουν και να εκσυγχρονίζονται σε όλη τη Χίο. Βλέπουμε τη Δασκαλόπετρα να έχει μπει σε μια βέβαιη και σταθερή βάση για τη συγκρότηση του Κέντρου Επισκεπτών για τον Όμηρο. Βλέπουμε να εξασφαλίζεται αρδευτικό νερό για τον Κάμπο και τα Καμπόχωρα. Βλέπουμε τη Χίο να ξαναπαίρνει επιτέλους αγροτικό Leader. Βλέπουμε δεκάδες επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού και της μεταποίησης να ετοιμάζονται να επωφεληθούν, να μεγαλώσουν!  Βλέπουμε παντού αυτά τα βήματα για το αύριο της Χίου!

Πραγματικά βήματα, ρεαλιστικά, όχι φοβισμένα, φιλόδοξα,  με τα μάτια στο μέλλον αλλά τα πόδια γερά να πατούν στο σήμερα.

Δεν θα αφήσουμε να χαθούν οι προσπάθειες και οι κόποι  τόσων χρόνων. Δεν θα αφήσουμε να χαθούν οι ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν! Δεν θα αφήσουμε να κλείσουν οι ορίζοντες που άνοιξαν.

Και λέγοντας για Ορίζοντες, εχθές μόλις ήλθε η πρώτη ένταξη που έχει πετύχει ποτέ η Χίος στο πρόγραμμα Horizon 2020. Ένα πρόγραμμα που πολλοί Δήμοι θα ήθελαν να ενταχθούν, ελάχιστοι το πετυχαίνουν. Ναι, για πρώτη φορά o Δήμος Χίου συμμετέχει στο Ηοrizon 2020,  ένα από τα πιο “βαριά” προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία μεγάλη ομάδα, μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για τη δημιουργία μιας πιλοτικής πλατφόρμας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα αξιοποιεί τον ήλιο, τον αέρα και τα κύματα για να παράγει πόσιμο νερό. Αυτά δεν είναι “θα” και καλές προθέσεις, από εχθές το απόγευμα είναι ενταγμένο ερευνητικό έργο. Εφτά φορές προσπαθήσαμε  μέσα σε αυτή τη θητεία να καταφέρουμε να πάρουμε Horizon 2020. Αυτή τη φορά πέτυχε. Εμείς αυτό λέμε διεκδίκηση, αυτό λέμε πίστη σε όραμα, αυτό λέμε δικτύωση, αυτό λέμε επένδυση στο μέλλον!

Φίλες και φίλοι,  Χιώτισσες και Χιώτες!

Η Πρωτοβουλία για τη Χίο, δοκιμάστηκε, δούλεψε, αναθεώρησε, πέτυχε, και συνεχίζει. Συνεχίζει ανανεωμένη εδώ, στην κρίση του κόσμου, του δημότη της Χίου ο όποιος την Κυριακή έρχεται να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις. Μια ομάδα που συγκροτείται από πολίτες, που βάζουν το εμείς πιο πάνω από το εγώ. Ανθρώπους που μπήκαν σε μια ωραία περιπέτεια για το αύριο στις ζωές τους. Μπήκαν να δουλέψουν και να αγωνιστούν με ομαδικό πνεύμα και αγωνιστική διάθεση. Θέλω να τους χειροκροτήσουμε: αυτούς που πήραν την Πρωτοβουλία, όλους τους αγωνιστές της Πρωτοβουλίας!

Φίλες και φίλοι,

Τώρα ήλθε η ώρα να πάρετε εσείς ξανά την Πρωτοβουλία και να της δώσετε την ευκαιρία που αξίζει στη Χίο. Να δώσετε στην Πρωτοβουλία την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο!

  • Η ψήφος σας στην Πρωτοβουλία θα είναι η συνετή απάντηση στα μεγάλα λόγια.

  • Η ψήφος σας στην Πρωτοβουλία θα είναι η αξιοπρέπεια και ο ρεαλισμός απέναντι στον λαϊκισμό.

  • Η ψήφος σας στην Πρωτοβουλία ξεχωρίζει τη Χίο του αύριο από τη Χίο του χθες.

  • Η ψήφος σας στην Πρωτοβουλία είναι η σταθερότητα και η πραγματική ανάπτυξη απέναντι στα πισωγυρίσματα και τις γενικολογίες.

  • Η ψήφος σας στην Πρωτοβουλία είναι η απάντηση στα ψευδοδιλήμματα.

  • Η ψήφος στην Πρωτοβουλία είναι η πραγματική ψήφος για το μέλλον της Χίου.

Την Κυριακή ψηφίζουμε για το αύριο της Χίου. Αυτό που κατακτήσαμε μαζί, βήμα- βήμα.

Την Κυριακή λοιπόν το μεγάλο βήμα για το αύριο!

Σας ευχαριστώ όλους που είσαστε εδώ για να κάνουμε μαζί αυτό το μεγάλο βήμα!

Καλό αγώνα για την Κυριακή! Καλό αγώνα για το αύριο!

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.