Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χίου για την Μάχη της Κρήτης

 

Αυτές τις μέρες η σκέψη μας είναι στραμμένη σ’ ένα νησί, με το οποίο μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί χιλιετιών. Σ’ ένα νησί που 79 χρόνια πριν έγραψε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες στην εποποιία της Ελληνικής Ιστορίας, με τη Μάχη της Κρήτης να αποτελεί κομβικό σημείο στην έκβαση για την έναρξη των νικητήριων αγώνων και της Λήξης του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Μιας Μάχης – συμβόλου θάρρους, τόλμης, αντίστασης, ηρωισμού και αυτοθυσίας για τις υπέρτατες Ελληνικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ενότητας. Με την μακραίωνη παράδοση Αντίστασης σε κάθε κατακτητή και το αδούλωτο πνεύμα τους οι Κρήτες, με τη συνεργασία των συμμαχικών δυνάμεων, υπερασπίστηκαν με παλλαϊκή  αντίσταση, τη γη που τους γέννησε, αναδεικνύοντας σε σύμβολο την κρητική λεβεντιά και αφήνοντας άφωνη την οικουμένη.

Βαρύ το τίμημα της αψήφισης της τρομερής ισχύος των Γερμανών αντιπάλων που πλήρωσαν τα αδέρφια μας, τα οποία πολέμησαν με επίγνωση των συνεπειών της ηρωικής πράξης τους, αλλά και με βαθιά χαραγμένο στο νου και στην καρδιά τους το χρέος τους να υπερασπισθούν με κάθε θυσία, ατρόμητοι στη λάμψη του μαχαιριού του επιδρομέα, τον τόπο των προγόνων τους.

«Χωρίς νεκρούς η λευτεριά, ζάλο η παντέρμη δεν κάνει

 γιατί εκείνη βρίσκεται, στου τουφεκιού την κάνη»,

έγραψε ο ποιητής.

Αν και η φετινή συγκυρία δεν επέτρεψε στο Σύλλογο Κρητών Χίου, με τον οποίο ανοίγουμε ένα  κύκλο συνεργασίας, να τιμήσει όπως άρμοζε τη Μνήμη των ηρωικών πεσόντων Κρητών στην ηρωική εκείνη Μάχη, θεωρούμε υποχρέωση μας να αποτιμήσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, έστω και δια των λόγων, όλους εκείνους που με την απαράμιλλη γενναιότητά τους μας υπενθυμίζουν τις δικές μας ευθύνες, ιδιαίτερα στους αβέβαιους και επικίνδυνους καιρούς μας, για την προστασία των δημοκρατικών αξιών και την ειρήνη που πρεσβεύει το διεθνές δίκαιο.

Αιωνία τους η μνήμη! Αθάνατοι!

Κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ με σεβασμό.

Παντελής Μπουγδάνος

Αντιπεριφερειάρχης Χίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.