ΚΥΠΡΟΣ| Χωριό Κακοπετριά – Ο “Παράδεισος” είναι εδώ….

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ναι, μην ζητάτε παραδείσους και μαγικά τοπία …στους ουρανούς. Ο παράδεισος είναι στην γή, στην Κύπρο και στο χωριό Κακοπετριά που  βρίσκεται στην κοιλάδα της Σολέας, στις παρυφές της οροσειράς του Τροόδους. Η Κακοπετριά είναι κτισμένη σε υψόμετρο 667 μέτρων κατά μήκος του ποταμού Καρκώτη, 63 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκωσίας και 52 χιλιόμετρα από την πόλη της Λεμεσού.

Οι εκδοχές για την ετυμολογία του ονόματος της πολλές όμως εγώ επέλεξα δύο από τις πιο αξιόπιστες.

Ήταν ένας άντρας που είχε δυο παιδιά, τον Παναγιώτη και τον Πέτρο. Ο Παναγιώτης ήταν καλός και ο Πέτρος κακός. Ο Παναγιώτης πήγε σε μια περιοχή, αφού τσακώθηκε με τον αδελφό του, και το χωριό που έμεινε ονομάστηκε Καλοπαναγιώτης. Ο Πέτρος έμεινε στο χωριό, που ονομάστηκε Κακοπετριά επειδή έμεινε ο κακός Πέτρος. Υπάρχει μια παραλλαγή της εκδοχής αυτής που λέει ότι ήταν κάποιος άρχοντας της Μαραθάσας που είχε τρεις γιους, το Νίκο, τον Παναγιώτη και τον Πετρή. Ο Πετρής, ο πιο μικρός, ήταν πολύ ζωηρός, άτακτος, νευρικός και τόσο ανυπόφορος που τα άλλα αδέλφια του τον είχαν βαρεθεί. Έτσι ο πατέρας αναγκάστηκε να τον στείλει στην άλλη πλευρά του βουνού να ζήσει. Έφτασε ο Πετρής στην περιοχή του παλιού χωριού. Ήταν ο πρώτος οικιστής. Από το όνομα Πετρής και το κακός το χωριό πήρε το όνομα Κακοπετριά…

Το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, το πλούσιο πράσινο, τα δροσερά και γάργαρα νερά, η αρχαία λαϊκή κληρονομιά που μπορεί να την θαυμάσει κάποιος αν επισκεφτεί την περιοχή της Παλιάς Κακοπετριάς και οι αρχαίες βυζαντινές εκκλησίες, όπως το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Στέγης, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Περαχωρίτη, η αρχαία εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, ο παραδοσιακός Μύλος, είναι μερικά από τα μοναδικά αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να θαυμάσει στην κοινότητα.

Τα λόγια όμως είναι πολύ φτωχά για να περιγράψουν την ομορφιά αυτού του ευλογημένου από το Θεό επίγειου παραδείσου γιαυτό και σας παραπέμπω στο φωτογραφικό υλικό από το παλιό χωριό, την πλατεία , το καταπράσινο περιβάλλον  και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης για την οποία κι αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε τις σχετικές πληροφορίες .

….Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης είναι μια από τις εννέα εκκλησίες του Τροόδους που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Unesco με τίτλο «Τοιχογραφημένοι ναοί στην περιοχή του όρους Τρόοδος». Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κυρίως για τις τοιχογραφίες που καλύπτουν το εσωτερικό της και οι οποίες αποτελούν εξαίρετα δείγματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής μνημειακής ζωγραφικής. Κατά την περιγραφή του Μπάρσκι (Ιούλιος 1735), η μονή «έχει ένα πολύ παλαιόν ναόν ωραίας αρχιτεκτονικής μετά τρούλου, ο οποίος είναι αόρατος εκ των έξω, διότι ο όλος ναός είναι κεκαλυμμένος διά μεγάλης [δευτέρας] ξυλίνης στέγης μετά κεράμων, ένεκεν της χιόνος και των πάγων».

Ο ναός με κεραμοπλαστικό διάκοσμο, ανήκει στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο και χρονολογείται στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα. Ο νάρθηκας προστέθηκε στις αρχές του 12ου αιώνα, και η δίρριχτη στέγη, απ’ όπου και η προσωνυμία «της Στέγης», χρονολογείται στα τέλη του 12ου ή στις αρχές του 13ου αιώνα. Διασώζονται θαυμαστής τέχνης τοιχογραφίες.

Μία ανάρτηση στο χρονολόγιο του φίλου χρήστη Χαράλαμπου  Ιακώβου,Κύπριου με καταγωγή την Κακοπετριά και θέμα της ανάρτησης του… τα γαϊδούρια της Κύπρου( μεταφορική έννοια) και η εκπληκτική παρουσιαζόμενη φωτογραφία με τα μικρά αγοράκια στον γαιδουράκο υπήρξαν η αφορμή για την συγγραφή αυτού του άρθρου.

Ευχαριστώ θερμά τον Κύπριο επιστήμονα, ακτιβιστή και φυσιολάτρη Χαράλαμπο  Ιακώβου για την άδεια αναδημοσίευσης της φωτογραφίας του με τα δύο μικρά παιδιά στον γαιδουράκο την οποία θα χρησιμοποιήσω κι αλλού.

Κακοπετριά, νερά, ποτάμι, πλατάνια, παλιό χωριό, νέος οικισμός και περίπου 1274 κάτοικοι που…. μας περιμένουν. Πάμε με γαϊδουράκι;

Πηγή: Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια Α. Παυλίδη.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.