Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980 Νο 15 — Οξεία γαγγραινώδης Σκωληκοειδίτιδα…εν στύση πέους 20 εκατοστά μήκους και εύρους!

Όλα στο φως!

Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή…..

Μια από τις πλέον πολύπλοκες και πολλές φορές δραματικές εξελίξεις για την υγεία του ανθρώπου μπορεί να επιφέρει μια θεωρούμενη απλή οξεία σκωληκοειδίτιδα! Με την εμπειρία μου σε πάνω από δύο χιλιάδες εγχειρήσεις σκωληκοειδίτιδας που έτυχε να χορηγήσω ενδοτραχειακή νάρκωση καθόλη την διάρκεια της παρουσίας μου στο χώρο της Υγείας τις δεκαετίες 1960 και 1970 και με την πληθώρα των δύσκολων καταστάσεων που αντιμετωπίσαμε με όλους τους χειρουργούς που είχα συνεργασία έχω βγάλει τα δικά μου συμπεράσματα! Όσο απλή και να φαίνεται μια σκωληκοειδίτιδα είναι μια υπό έκρηξη ατομική βόμβα στην κοιλιά του κάθε ανθρώπου!

Θα αναφερθώ εν συνεχεία αφού πρώτα γράψω δύο λόγια για τους πρωτοπόρους χειρουργούς τον Άγγλο Amyan που το 1735 χωρίς αναισθησία έκανε την πρώτη εγχείρηση… και οι μέθοδοι των H.Hancok και του C.Mc.Burney στο τέλος του 19ου αιώνα! Σήμερα υπάρχουν μέθοδοι με την λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή…. αλλά δεν παύει η ανοικτή συνήθως επέμβαση να είναι πλέον ενδεδειγμένη! ….Θα ξεκινήσω με περιστατικό που αντιμετωπίσαμε στην κλινική Ζαφείρη στο μέσον της δεκαετίας του 1970 όταν φίλοι ταξιτζήδες μας κουβάλησαν στην κυριολεξία μαζί με γιατρούς παθολόγους τον συνάδελφο τους ταξιτζή Λούκα Κοιλιάρη με την κοιλιά του τουμπανιασμένη λες και ήταν ετοιμόγεννος εννέα μηνών με αφόρητους πόνους… δεν μπορούσες να ακουμπήσεις το χέρι σου πάνω!

Σε ηλικία τότε ο Λούκας 56 χρονών έβαζε σε μεγάλες υποψίες όλους τους γιατρούς που κατέφθασαν για συμβούλιο από το κάλεσμα όλων των φίλων και συγγενών του τρεις χειρουργοί και τρεις παθολόγοι…. γιατί ήταν άγαμος! Σε τέτοια κοιλιά την εποχή που δεν υπήρχε ούτε υπερηχογράφημα ούτε αξονική τομογραφία η μόνη εξέταση που έδινε θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα ήταν η γενική αίματος με τα λευκά αιμοσφαίρια και τον πολυμορφοπυρινικό τύπο! Αλλά και αυτά δεν έδιναν σωστή εικόνα διαγνωστική. Οπωσδήποτε θα γινόταν επέμβαση ερευνητική με πολλές υποψίες για καρκίνο ή εγκλεισμό εντέρου ή παγκρεατίτιδα ή εκκολπωματίτιδα ή οξεία χολοκυστίτιδα ή νοσήματα εντέρου όπως Crohn και πολλές ακόμη ικασίες και εκδοχές…. Και ενώ έκαναν σύσκεψη για να αποφασίσουν με όλες τις γνώμες πάνω στο τραπέζι εγώ πήγα δίπλα στο εξεταστικό κρεβάτι που ήταν ξαπλωμένος ο Λούκας και με αστεία πήγα να τον ενθαρρύνω και δίχως το καταλάβει εξέτασα το σημείο που υποψιαζόμουνα δηλαδή το δεξιό υπογάστριο ή C.Mc.Burney όπως ονομάζεται στην ιατρική ορολογία από τον πρωτοπόρο και κατάλαβα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι σκωληκοειδίτιδα! Μπήκα αμέσως μέσα στο συμβούλιο και λέω σε όλους τους γιατρούς….. δηλαδή αποκλείεται να είναι σκωληκοειδίτιδα; Οπότε πετάγεται ο γηραιότερος Χειρουργός ο Ματθαίος Χριστοφορίδης και λέει στον Ζαφείρη…..κυρ Γιάννη σημάδεψε τον Λευτέρη….

Ελήφθη η απόφαση να γίνει εγχείρηση μέση τομή στην κοιλιά! Παρόντες όλοι στο χειρουργείο δεν θα αναφέρω τα ονόματα των γιατρών γιατί θα νομίζουν ότι έχω με κάποιους κακία ή εμπάθεια….. που ποτέ μου δεν κρατώ κακία ακόμη και για τον μεγαλύτερο εχθρό μου! Μόλις άνοιξε το περιτόναιο ο Ζαφείρης πετάγεται εν στύση πέους 20 εκατοστά μήκους και εύρους σε πυώδη και γαγγραινώδη κατάσταση έτοιμο να εκραγεί! Αφού έβαλε πολλές γάζες γύρω γύρω για παν ενδεχόμενο να μην εκραγεί και γεμίσει η κοιλιά με πύον και φθάσουμε σε περιτονίτιδα και έχουμε δραματικές εξελίξεις…. επειδή ήταν….μη μου αύτου…. και με λεπτές κινήσεις κατάφερε να αφαιρέσει την γαγγραινώδη σκωληκοειδίτιδα! Το ωραίο ήταν ότι μόλις πετάχτηκε έξω η ατομική βόμβα ως εν στύση πέους γύρισε ο Ζαφείρης και με κοίταξε με μεγάλη ικανοποίηση! Αμέσως όλοι οι συμμετέχοντες στο συμβούλιο έφυγαν αφού ο μικρός μαθητής τους είχε βάλει τα γυαλιά! Γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι και οι δύο κλινικάρχες που είχα εργασιακή σχέση μαζί τους μου είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη και ζητούσαν κατ ιδίαν την γνώμη μου για πολλές περιπτώσεις! Βέβαια από τότε και ο Ματθαίος Χριστοφορίδης με έβλεπε με συμπάθεια και την τελευταία εγχείρηση πού έκανε στην καριέρα του σε μια ανιψιά του για καισαρική τομή στο Μαιευτήριο Χίου μαζί με τον Τσαμπλάκο ζήτησε εμένα να του δώσω νάρκωση!

Όπως αναφέρω και στην αρχή η σκωληκοειδίτιδα είναι μια βόμβα μέσα στην κοιλιά! Γι’αυτό η προσωπική μου εμπειρία λέει όταν υπάρχει υποψία σκωληκοειδίτιδος να χειρουργηθεί αμέσως όποιος και να είναι για τους εξής λόγους: Δεν θα υπάρχει φόβος όταν η οικογένεια είναι διακοπές εάν πονέσει η κοιλιά του κάθε μέλους της οικογένειας να πανικοβληθεί.. για τους ναυτικούς καλό είναι να αφαιρεθεί γιατί όταν είναι μέσα στους ωκεανούς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα… τώρα βέβαια με τα ελικόπτερα έχει αλλάξει η κατάσταση.. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας μπορεί από δύο ετών μέχρι ενενήντα…. αλλά τα περισσότερα περιστατικά συνήθως είναι οι δύο πρώτες δεκαετίες και όσο μεγαλώνουμε τα ποσοστά μικραίνουν…. όπως υπάρχει πολλές φορές αναστροφή των σπλάχνων γενική ή μερική και σε τρεις ασθενείς η σκωληκοειδίτιδα ήταν αριστερά η μία μάλιστα όλων των οργάνων ακόμη και της καρδιάς! Άλλωστε βλέπουμε καθημερινά πολλά παιδιά που γεννιούνται με διάφορες ανωμαλίες… εμείς πάντως μόλις πόνεσαν τα παιδιά μας και των φίλων και συγγενών μας προχωρούσαμε σε άμεση εγχείρηση!

Οι αιτίες της φλεγμονής της οξείας σκωληκοειδίτιδος ποικίλουν κατά περίπτωση! Μπορεί στον στενό αυλό που είναι ενωμένη με το τυφλό έντερο να εισχωρήσει κοπρόλιθος ή υπολείμματά από σκληρή τροφή και να σταματήσει η αιμάτωση των αγγείων και να δημιουργήσει φλεγμονή και σταδιακά να μετατραπεί σε γάγγραινα και να γίνουν πυώδεις ανεξέλεγκτες καταστάσεις όπως το συγκεκριμένο περιστατικό με την πελώρια σκωληκοειδίτιδα! Σε τι χρησιμεύει η σκωληκοειδής απόφυσης…. αυτό το εμβρυϊκό υπόλειμμα που λέγεται ότι αποθηκεύει βακτήρια απαραίτητα για την εντερική ισορροπία! Ιστορία και μυθολογία λέει ότι κάποτε αυτό το εντερικό υπόλειμμα ήταν η παράπλευρη εντερική βαλβίδα και ήταν έντερο ενωμένο από το τυφλό έντερο μέχρι το κατιόν κώλο για λόγους ασφαλείας και απόφραξης του παχέος εντέρου με διπλό δίαυλο επικοινωνίας! Με την πάροδο των χρόνων και της σύγχρονης διατροφής σιγά σιγά ατρόφησε και ατόνησε….. λόγω αδράνειας και σε μελλούμενες γενεές έγινε αποκοπή και έφθασε στο σημερινό σημείο! Δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτά αλλά υπάρχουν πολλές προφορικές μαρτυρίες και εκδοχές ! Από ακούσματα της εποχής ! Στο βιβλίο θα μπουν πολλές φωτογραφίες που δείχνουν τις διάφορες μορφές της πορείας της σκωληκοειδίτιδας! Αυτά για την ατομική βόμβα στην κοιλιά μας!

Χίος, 4 Απριλίου 2020

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.