Η δωρεά του “Αντιφυματικού Αγώνος” στο Νοσοκομείο επαινετή λίαν

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

Τις τελευταίες ημέρες, βγήκαν πάλι στο διαδίκτυο ορισμένοι και κρίνουν, επικρίνουν και κατακρίνουν, για πολλά ζητήματα της Εκκλησίας, ενώ οι ίδιοι την κοιτούν από το …”τηλεσκόπιο” τον υπόλοιπο, καλό, καιρό…!
Από αυτούς τους εμπαθείς, δεν ξέφυγε, για μια ακόμη φορά, ο Μητροπολίτης Χίου.
Προσφάτως, γνωστοποιήθηκε η δωρεά 26.000 Ευρώ, στο νοσοκομείο Χίου, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εκ του ταμείου του “Αντιφυματικού Αγώνος”, κληροδότημα στο οποίο προεδρεύει. Πρόκειται για μια αξιέπαινη και θεάρεστη πράξη αγάπης στον πάσχοντα άνθρωπο.
Βέβαια, κάποιοι, από την πολυθρόνα του σπιτιού τους, σπεύδουν να “διανθίσουν” το διαδίκτυο με πικρόχολα σχόλια, καθένας έχοντας τη δική του σκοπιμότητα.
Και επειδή καθένας γράφει “το κοντό και το μακρύ του”, δίχως να γνωρίζει, καλόν είναι να διαφωτιστεί ο κόσμος.
1η περίπτωση): Τα χρήματα που δίνει κάποιος από την τσέπη του για φιλανθρωπικό σκοπό, δεν πρέπει να το διαφημίζει, σύμφωνα με το ι. Ευαγγέλιο, ώστε να αποδοθεί σ’ αυτόν η τιμή “εν ουρανοίς”. Εδώ, δεν είχαμε τέτοια κίνηση. Συνεπώς αδίκως βάλλεται ο Μητροπολίτης.
2η περίπτωση): Τα χρήματα που δίδει η Εκκλησία εκ της περιουσίας της, που διαμορφώνεται από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, έσοδα ενοικιάσεων, δωρεές, οβολός πιστών, κλπ. Στην περίπτωση αυτή η Εκκλησία οφείλει να ανακοινώνει δημόσια κατ’ έτος που δαπάνησε τα έσοδα αυτά, προς ενημέρωση των πιστών χριστιανών και επιβεβαίωση του έργου της στο κοινωνικό σύνολο. Όμως και πάλι, στο ζήτημα μας, δεν εμπίπτει σε αυτή την περίπτωση. Συνεπώς, αδίκως βάλλεται και πάλι ο Μητροπολίτης Χίου.
3η περίπτωση): Η διάθεση εσόδων από κληροδοτήματα που ανήκουν αμέσως ή εμμέσως στην Εκκλησία, ειδικού σκοπού. Στην περίπτωση αυτή ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η δημοσιοποίηση διάθεσης των εσόδων τους για εκπλήρωση των σκοπών που συλλέγονται, σύμφωνα με τον ιδρυτή και το καταστατικό τους. Εάν διαβάσει κάποιος το δελτίο τύπου γνωστοποίησης της δωρεάς, θα διαπιστώσει ότι είναι του κληροδοτήματος “Αντιφυματικός αγών”, κληροδότημα σχεδόν εκατονταετίας, το οποίο έχει ακριβώς μείζονα σκοπό την αποτροπή νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου και την ενίσχυση των ασθενών. Συνεπώς, η δωρεά εμπίπτει στην περίπτωση αυτή και Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ ΕΠΡΑΞΕ ΑΡΙΣΤΑ ΠΟΥ ΔΙΕΘΕΣΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 26.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΕΥΡΥΤΕΡΑ.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.