Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη προς τον Υπ. Οικονομικών για το φλέγον θέμα της δραστικής μείωσης του Φ.Π.Α. στα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου

Επιστολή έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα σχετικά με το φλέγον θέμα της δραστικής μείωσης του Φ.Π.Α. στα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στην επιστολή ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει αναλυτικά:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας για το φλέγον θέμα της δραστικής μείωσης του Φ.Π.Α. στα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Είναι γνωστό ότι η νησιωτική ιδιαιτερότητα, οι συνέπειες της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης αλλά και οι επιπτώσεις της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης λόγω πανδημίας έχουν επιβαρύνει υπέρμετρα τις εύθραυστες οικονομίες των νησιών.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται η δραστική μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. με πάγια νομοθετική ρύθμιση ώστε να ανασάνουν οι τοπικές οικονομίας. Το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται διαρκώς σε 6μηνη ισχύ, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο.

Επιπλέον, αποτελεί, κατά την άποψή μου, απόλυτο παραλογισμό η εκτίναξη του Φ.Π.Α. στο 24%  στα πολύ μικρά νησιά του Αιγαίου (Οινούσσες και Ψαρά στην Περ/κή μας Ενότητα). Δεν είναι δυνατόν από τη μια πλευρά η Πολιτεία να θεσπίζει ορθώς κίνητρα για την παραμονή των κατοίκων στα ακριτικά νησιά για εθνικούς λόγους κι από την άλλη η εξίσωση του Φ.Π.Α. με αυτόν της ηπειρωτικής χώρας να δημιουργεί δυσβάσταχτο κόστος για κατοίκους και επιχειρήσεις. Ειδικά για τα πολύ μικρά νησιά είναι εθνική αναγκαιότητα  ο μηδενισμός του Φ.Π.Α. ενώ το δημοσιονομικό κόστος θα είναι αμελητέο.

Είμαι βέβαιος κ. Υπουργέ, ότι αντιλαμβάνεστε το εύλογο των αιτημάτων μας, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία στρατευόμαστε όλοι για την επανεκκίνηση των τοπικών μας οικονομιών και παρακαλώ θερμά για την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς σας».

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Παντελής Μπουγδάνος

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.