Εορτή του Ι.Ν Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων

Το έτος 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μεγάλη ανακατασκευή του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων μετά από τη καταστροφή του από κεραυνό.

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου (ημέρα εορτής του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, προστάτη των εμπόρων και επισκευαστών υποδημάτων και δερμάτινων ειδών της Χίου) πανηγυρίζει με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων του Σωματείου Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου.

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και ώρα 6 μ.μ. θα αρχίσει ο Μεγάλος Εσπερινός.

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου και ώρα 7 π.μ. θα αρχίσει ο Όρθρος και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία.

Ενημερώνονται όσοι θέλουν να προσκυνήσουν ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα είναι ανοικτός από το μεσημέρι έως αργά το βράδυ και το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, θα παραμείνει ανοικτός όλη την ημέρα.

Σύντομο Ιστορικό Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων

Η κοινή πορεία της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων και των υποδηματοποιών της Χίου άρχισε το έτος 1834 όταν η πίστη και η ευσέβεια των τσαγκάρηδων οδήγησαν τη συντεχνία των υποδηματοποιών της Χίου να αγοράσει το λόφο του Αγίου Δημητρίου που στη κορυφή του βρίσκονταν το κατεστραμμένο, από το 1822, εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, γνωστό σήμερα σαν Άγιος Δημήτριος Τσαγκαράδων. Κατόπιν η Συντεχνία των Υποδηματοποιών εξωραΐζει το εξωκλήσι και το λόφο του Αγίου Δημητρίου.

Το 1867 γίνεται η πρώτη επισκευή του ναού.

Το 1911 ο τουρκικός στρατός έφτιαξε οχυρώματα στο λόφο του Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων και τοποθέτησαν εκεί 4 τηλεβόλα και μερικά μυδραλιοβόλα.

Στις 12-11-1912 τμήμα του Ελληνικού Στρατού αποτελούμενο από 25 αξιωματικούς και 850 οπλίτες μαζί με ένα ουλαμό πυροβόλων καταλαμβάνει χωρίς μάχη τα ήδη εγκαταλελειμμένα Τούρκικα οχυρώματα στο λόφο του Αγίου Δημητρίου των Τσαγκαράδων και επιτίθεται κατά των Τούρκων που είχαν καταφύγει στις Καρυές. Στο λόφο του Αγίου Δημητρίου των Τσαγκαράδων παρέμειναν Έλληνες στρατιώτες φιλοξενούμενοι από τη Συντεχνία των Υποδηματοποιών της Χίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 1913.

Το Μάιο του 1919 κεραυνός καταστρέφει τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου των Τσαγκαράδων. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου ξαναχτίζεται γρήγορα και τον Οκτώβριο του 1919 ο ανακαινισμένος ναός είναι έτοιμος.

Το 1938 επισκευάζεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και τα βοηθητικά κτίσματα.

Το 1939 και το 1949 γίνονται από το Σωματείο Υποδηματοποιών σημαντικές προσπάθειες δενδροφύτευσης και επισκευάζεται η περίφραξη του λόφου του Αγίου Δημητρίου.

Το 1964 κατόπιν αποφάσεως του Σωματείου Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου παύει η ενοικίαση του λόφου του Αγίου Δημητρίου ως βοσκότοπου και κηρύσσεται αναδασωτέα.

Το 1998 καταστροφική πυρκαγιά καίει το δάσος του Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων χωρίς να προκαλέσει ζημιές στο ναό και στα βοηθητικά του κτίσματα. Αμέσως το Σωματείο Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου και τα μέλη του με ιδίους κόπους και δαπάνες καθαρίζουν και διαμορφώνουν το λόφο και ξεκινούν τη δεντροφύτευση του.

Σήμερα ο προσκυνητής αντικρίζει σκορπισμένο πυκνά-πυκνά το πράσινο των δέντρων να στρώνει ένα πλατύ χαλί από τους πρόποδες ίσαμε τη κορφή και εκεί να ξεμυτίζει ανάλαφρα η εκκλησούλα του Αϊ Δημήτρη των Τσαγκαράδων, του «Αϊ Δημήτρη του εν τω μαγευτικό τοπίο» όπως αξίωναν οι τσαγκάρηδες στις αρχές του 20ου αιώνα να ονομάζουν το εκκλησάκι τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.